Forskning eller job i det private? Nogle gange er det et bevidst valg. Andre gange byder karrierevejen på omveje og overraskelser. For Niels Skals startede karrieren som ph.d. på SDU. I dag er han chefkonsulent i Rambøll.
Hvad går dit job ud på?
Jeg har titel af senior chefkonsulent og har det faglige ansvar for indeklima, fugt og skimmel i Rambølls afdeling for bygningsfysik.
Jeg står for den kommercielle del, så det er mig, der sørger for, at vi kan levere de løsninger, der efterspørges på markedet. Der ud over står jeg for vores laboratorier i Aarhus og Ørestaden, så mit job har både en kommerciel og en faglig vinkel.
Arbejder du med det, der optog dig på studiet?
Nej, egentlig ikke. Jeg arbejder rigtig meget med skimmelsvamp. Det fyldte næsten ingenting på studiet, men som færdiguddannet skal man ikke
fokusere så meget på, hvad man har lært på universitetet. Til gengæld kan den viden om og erfaring med forskellige metoder, man har lært på studiet, ofte bringes i spil i erhvervslivet.
Hvordan fik du job?
Da jeg havde gået ledig i sommerferien efter min kandidateksamen, ringede min specialevejleder fra SDU. Han havde fået en stor forskningsbevilling og skulle ansatte nogle ph.d.-studerende, så han spurgte, om jeg var interesseret. Jeg ville egentlig gerne ud og have et ’rigtigt’ arbejde, men endte med at sige ja tak til en ph.d. og blev vildt grebet af det.
Hvordan var det at arbejde i forskningsverdenen?
Det var vildt spændende, men også enormt tidskrævende. Det sidste halve år af min ph.d. var nok den hårdeste periode i mit liv. Jeg stiftede familie og rejste samtidig rundt til konferencer i hele verden, men jeg var alligevel fascineret af forskningen. At stå i laboratoriet og knokle, dag ud og dag ind, og så pludselig se noget, ingen andre har set før. Det er en fed fornemmelse.
I den periode tænkte jeg ikke ret meget på jobs uden for universitetet. Det ene år tog det andet, og jeg fik tilbudt en postdoc ved Lund Universitet i Sverige. Der var jeg i tre år, før jeg tog familien med til Malmø, hvor jeg arbejdede på Landbrugsuniversitetet.
Efter en del år blev jeg tilbudt at komme tilbage til SDU i en tidsbegrænset stilling som forskningsadjunkt. Det tog jeg imod og håbede, at der ville dukke en fast stilling op. Den kom aldrig.
Jeg havde arbejdet ni år i forskningsverdenen og var stadig drevet af min passion for forskning, men jeg var også rigtig træt af ikke at have en fast stilling, så jeg gik på jagt efter et job uden for universitets mure.
Hvordan var skiftet fra forskningsverdenen til erhvervslivet?
Det, der overraskede mig mest, var kravet om, at jeg skulle tænke kommercielt. Jeg tænkte jo som en forsker, og når jeg så noget nyt, ville jeg gerne undersøge og forklare det. Det tog mig lidt tid at lære, at vi helst skal kunne sende en faktura bagefter.
Kan du give de biologistuderende et godt råd?
Jeg synes, man skal begynde at orientere sig, allerede før man går i gang med sit bachelorprojekt. Er der nogen i erhvervslivet, som arbejder med noget, der ligner dit projekt? Kan opgaven tilpasses, så virksomheden kan skabe værdi ud af den viden, du kommer med? Det kan måske give et studiejob eller mulighed for at samarbejde om specialet.
Hvordan ved man, hvad man kan hjælpe en virksomhed med?
Det kan være rigtig svært at se udefra, men man kan spørge sin bachelorvejleder. Nogle har kontakter i erhvervslivet, og elles kan man ringe til den virksomhed, man er interesseret i. Spørg, hvad de laver. Læs om firmaet på nettet, og husk, at det er din opgave at vise dem, hvad du kan hjælpe virksomheden med. Ikke omvendt.