Nede under vandoverfladen gemmer sig en masse forunderlige ting. Det blev Niels Christian Ganderup allerede klar over som barn. Selv den dag i dag har han svært ved at gå forbi en lille bæk, en strand eller en lille sø uden at stoppe op og kigge længe ned i dybet.
- Man får altid øje på et eller andet, hvis man bare kigger længe nok. Det kan være dyr, det kan være planter, det kan være nedfaldne grene eller en træstub, så man kan se, at der en engang har stået træer der, fortæller Niels Christian.
Allerede som 12-14-årig blev Niels Christian derfor klar over, at han ville være biolog - og gerne med speciale i fisk. For alt det under vandet har altid virket dragende på Niels Christian, og det gør det stadigvæk i dag.
Med det in mente startede Niels Christian i 1995 på biologistudiet i Odense. Men i de første år på uddannelsen var der nu ikke ret mange undervisningstimer i fiskearter og havmiljø.
Heldigvis var der også mange andre grene af biologien, som fangede Niels Christians interesse endnu mere, så hans fremtid alligevel ikke skulle ende med at gå helt i fisk.
Hjemmesider og cowboybukser
I fritiden fik Niels Christian også andre interesser. For en kort periode startede han endda som selvstændig sammen med et par studiekammerater, og selvom det aldrig blev det helt store, fik det en vis betydning for Niels Christians fremtid.
- Selvstændig er måske en overdrivelse. Men vi fik lavet nogle hjemmesider for nogle af butikkerne nede i gågaden i Odense.
Niels Christian og de to studiekammerater havde lavet en klar opgavefordeling i mellem sig. De to andre skulle stå for at lave hjemmesiderne, og Niels Christian skulle stå for kontakten til kunderne.
Med Niels Christian i front som talsmand satte de tre unge gutter en dag kurs mod vinbutikken H.J. Hansen for at give dem et tilbud på en ny hjemmeside. Alle butikkens ekspedienter var udstyret med både butterfly og vest, så da de tre unge gutter trådte ind i butikken, hævede de blikket en smule fra de fine vine.
- Der blev vi nærmest afvist i døren. For vi lignede jo godt nok nogle grønskollinger. Vi kunne jo sagtens lave noget, der fungerede, men vi kom jo ikke i skjorter og bukser med pressefolder. Vi kom jo bare i cowboybukser og t-shirts.
Det blev ikke til mere end 3-4 hjemmesider, før de valgte at stoppe projektet, så de blev aldrig en rigtig virksomhed. Alligevel var det ikke uden betydning for Niels Christian.
- Det var meget sjovt. Meget uskyldigt. Men egentlig også lidt interessant for mit vedkommende, for det var egentlig der, jeg fandt ud af, at jeg syntes det var sjovt at have med mennesker at gøre.
Første job og nej tak til ph.d.
I Niels Christians første job som færdiguddannet hos Ellegaard Göttingen Minipigs kom det igen til at handle om mennesker. Godt nok lever virksomheden af at sælge små forsøgsgrise til forskere, men dem skulle Niels Christian ikke have meget at gøre med. Han skulle arbejde med kunderne.
Og allerede efter et par år blev han tilbudt en erhvervs-ph.d., men her takkede Niels Christian pænt ”nej tak”.
- Det gik egentlig op for mig, at hvis jeg tog en erhvervs-ph.d., så ville jeg specialisere mig endnu mere. Så ville jeg grave et hul, som var endnu dybere, fortæller han.
- Det, jeg havde lyst til var at kravle op ad hullet, så jeg kunne se lidt videre omkring. Og derfor så spurgte jeg så, om det var muligt at konvertere en erhvervs-ph.d. om til en MBA.
Dermed blev det til tre år mere på SDU. Denne gang med fokus på virksomhedsledelse og kommunikation. Samtidig havde han fået ansvaret for salg hos Ellegaard Göttingen Minipigs.
- Det gav mig en ny ordbog og en ny værktøjskasse. Jeg arbejdede stadigvæk med de samme kunder og det samme produkt, men jeg kunne trække en helt ny palet af redskaber frem, som vi kunne bruge internt og eksternt. Og det bekræftede mig i, at det var det rigtige valg.
I dag arbejder Niels Christian som Business Development Manager i Copenhagen Capacity.
Det blev til i alt 13 års studier på SDU. Efter studierne har han endda holdt kontakten til universitetet. Han har bl.a. været mentor for en studerende.
Og selvom Niels Christian aldrig blev fiskespecialist, så kigger Niels Christian stadig på fisk i sit eget akvarie derhjemme.