Du kan se i dit studieforløb hvornår der er valgfag på din uddannelse, og hvor mange ECTS det drejer sig om.
Når du skal vælge valgfag, kan du finde lister over anbefalede og tilgængelige valgfag længere nede på denne side. Du kan frit vælge imellem kurserne på disse liste, og du kan se dem i tilmeldingsblanketten i SDU Studenterselvbetjeningen, sammen med de kurser der er obligatoriske på din uddannelse.
Bemærk at selvom alle kurserne er tilgængelige på din uddannelse, bør du stadig tage stilling til om du opfylder de faglige forudsætninger i kursusbeskrivelsen, inden du tilmelder dig.
Hvis du ønsker at følge et kursus på Det Naturvidenskabelige Fakultet som hverken fremgår af listerne over anbefalede og tilgængelige valgfag eller på din tilmeldingsblanket i SDU Studenterselvbetjeningen, skal du indsende en valgfagsblanket til fakultetets studievejledere.
I valgfagsblanketten skal du begrunde hvorfor du gerne vil følge kurset, og beskrive dine faglige forudsætninger for at tage kurset. Du kan også krydse af hvis en af dine undervisere har anbefalet, at du tager kurset som valgfag, eller hvis studievejlederne allerede har vejledt dig i reglerne vedrørende valgfag.
Studievejlederne på Naturvidenskab gennemgår den udfylde valgfagsblanket og tager stilling til om tilmeldingen ser ud til at ske på et oplyst grundlag, eller om de skal tilbyde dig en vejledning vedrørende faglige forudsætninger og reglerne for tilmelding af valgfag.
Studievejlederne kan ikke vurdere fagligt om du bør følge valgfaget elle ej. Formålet med valgfagsblanketten og en eventuel samtale er udelukkende at sikre at du har haft mulighed for at få relevant information, inden du træffer dit valg vedrørende valgfag, der udbydes på Naturvidenskab, men som ikke på forhånd er tilgængelige på din tilmeldingsblanket.
Efter en godkendt blanket og en eventuel samtale kan du blive tilmeldt valgfaget hvis du har plads til det i dit studieforløb, lever op til indgangskravene, og der er ledige pladser.
Du kan også søge om at tage kurser der udbydes af et andet fakultet eller et andet universitet. Det kræver at du finder et kursus som er fagligt relevant for din uddannelse, og som passer ind i dit studieforløb.
Herudover skal du sende en ansøgning til dit studienævn om forhåndsgodkendelse af merit.
Hvis studienævnet godkender kurset, skal du medsende forhåndsgodkendelsen når du tilmelder dig kurset ved det fakultet/universitet, der udbyder kurset. Når du har bestået kurset, skal du søge om endelig merit så kurset kan blive registreret som bestået valgfag på din uddannelse.
Når der står konstituerende modul i dit studieforløb, betyder det, at du har mulighed for at vælge mellem en række kurser og projekter, men at du ikke har lige så mange valgmuligheder som ved "valgfag" eller "fagspespektiverende aktivitet".
Se i dit studieforløb hvilke kurser og projekter du kan vælge imellem.
Enkelte valgfag som udbydes af Det Naturvidenskabelige Fakultet, har deltagerbegrænsning.
Procedure for kurser med venteliste
Du skal have tilmeldt dig kurset rettidigt for at komme i betragtning.
Bemærk, at du desuden skal opfylde eventuelle indgangskrav.
Vi vurderer alle rettidigt tilmeldte studerende, når vi tildeler pladser til et kursus med deltagerbegrænsning, hvor antallet af tilmeldte studerende overstiger antallet af pladser på kurset.
De to mest brugte prioriteringsmetoder er følgende:
- De rettidigt tilmeldte studerende prioriteres administrativt efter deres dato for kursustilmelding.
- De rettidigt tilmeldte studerende prioriteres af det relevante fagmiljø på Det Naturvidenskabelige Fakultet på baggrund af en række kriterier, der i så fald fremgår af kursusbeskrivelsen.
Hvilken specifik metode, der benyttes ved prioriteringen, fremgår af kommentarfeltet i kursusbeskrivelsen.
Ph.d.-studerende har til enhver tid førsteprioritet til ph.d.-kurser.
Vi giver dig besked via e-mail, hvis du ikke får plads på kurset, men kommer på venteliste.
For at beholde din plads på et kursus med venteliste, skal du møde personligt op til kursets første undervisningstime, eller på en anden måde give underviseren besked om, at du ønsker at beholde din plads på kurset. Dette gælder også, hvis du er syg.
Hvis du udebliver fra første undervisningstime uden at give underviseren besked på forhånd, mister du din plads på kurset.
Hvis du ikke har fået plads på et kursus pga. kapacitetsmangel, bør du møde op til første undervisningstime alligevel.
Hvis studerende med plads på kurset udebliver fra første undervisningstime, mister de deres pladser på kurset. Studerende på venteliste vil herefter få tildelt eventuelle ledige pladser i den rækkefølge, de står på ventelisten. Kun studerende, der møder personligt op til første undervisningstime, kan komme i betragtning til at få en plads på kurset.
Når undervisningen starter, er ventelisten annulleret.
Som bachelorstuderende må du gerne tage kandidatkurser som valgfag, så længe kurserne ikke er obligatoriske eller konstituerende på den kandidatuddannelse du eventuelt påtænker at tage efterfølgende.
Som kandidatstuderende må du gerne tage bachelorkurser som valgfag, så længe de ligger uden for dit primære fagområde.
Kurser der har sammenfald med konstituerende fagelementer (herunder støttefag), eller hvor der er sammenfald med allerede beståede fagelementer, kan ikke godkendes som valgfag.
3 eksamensforsøg
Du har tre forsøg til at bestå hvert valgfag, ligesom det gælder for dine andre kurser.
Hvis du ikke består eksamen senest i tredje forsøg, kan du som udgangspunkt ikke fortsætte på din uddannelse. Derfor er det vigtigt at du tager grundigt stilling til dine valgfag, inden du tilmelder dig.