Hvad er din nuværende jobfunktion?
Jeg arbejder med marketing og salg hos Alphalyse, som analyserer proteiner og proteinbaserede lægemidler for bioteknologiske og farmaceutiske virksomheder. Vores services inkluderer blandt andet karakterisering af proteinstabilitet og -aktivitet, samt diverse urenheder.
Hvordan fik du dit første job som nyuddannet?
Et par måneder før jeg skulle aflevere mit speciale, var jeg på virksomhedsbesøg hos Alphalyse med Cellebiologisk Forening Odense, CFO. Jeg havde ikke undersøgt så meget om Alphalyse inden besøget. Under besøget stillede jeg flere spørgsmål og endda også et lidt ledende ét: om de mon snart skulle ansætte flere med en BMB-baggrund.
Et par måneder efter besøget, lige efter jeg havde afleveret mit speciale, sendte jeg en personlig mail til Alphalyses direktør, Thomas Kofoed, hvor jeg forklarede, hvorfor jeg ville passe ind hos Alphalyse, henviste til min LinkedIn-profil og lagde op til en kop kaffe.
Efter sommerferien fik jeg svar, og et par samtaler senere tilbød de mig et praktikforløb som kommunikationsmedarbejder i marketingafdelingen, da de manglede en person med indsigt i proteinanalyser og massespektrometri, som samtidig havde gode kommunikations- og samarbejdsevner. Siden har det udviklet sig til en fast stilling.
Hvilken indsats havde du gjort for at forberede dig på dit første job?
Jeg undersøgte virksomheden til bunds via deres hjemmeside og det, jeg lærte på virksomhedsbesøget. Derudover lagde jeg både vægt på mine faglige kompetencer såvel som de personlige, jeg blandt andet har opnået gennem frivilligt arbejde ved siden af studiet, både på og uden for universitetet.
Mit frivillige arbejde har blandt andet været som ledende tutor på Det Naturvidenskabelige Fakultet og som arrangør af flere arrangementer på tværs af studier i hele Odense. Dét bed Alphalyse mærke i og var meget hooked på, at jeg havde erfaring med koordinering og projektledelse i mit frivillige arbejde. Desuden havde jeg arbejdet som studentermedhjælper hos SDU International og havde erfaring med at producere og redigere hjemmesidetekster og administrative kompetencer, der også gav mening i forhold til et job med marketing og kommunikation.
Hvor udfordrende var det at få første job?
Jeg fik nok en fod indenfor relativt hurtigt, sammenlignet med andre fra min årgang, men jeg var også villig til at prøve noget helt andet af end de jobveje, vi hørte om på studiet.
Da jeg blev færdig med min kandidat og kontaktede Alphalyse, regnede jeg med, at jeg skulle stå i laboratoriet og foretage proteinanalyser. Da de ikke havde nogle stillinger i laboratoriet og i stedet kunne se en værdi i, at jeg arbejdede med kommunikation og marketing, var jeg åben for det og kastede mig ud i det.
Hvad kunne have forberedt dig bedre til af kunne lande det første job?'
Måske at blive introduceret til endnu flere forskellige jobmuligheder for BMB-kandidater, end det var tilfældet.
Det kunne være gennem karrierearrangementer og flere virksomhedsbesøg. Jeg vil dog rose især CFO og instituttet for det arbejde, der blev gjort, imens jeg var studerende.
Hvordan arbejder du med dine faglige kompetencer fra din uddannelse?
Hver dag benytter jeg mig af den brede naturvidenskabelige viden, jeg fik på BMB-studiet, især forhold til de mange metoder vi blev introduceret til og arbejdede med.
Når jeg skal besvare kundehenvendelser fra alt fra universitetsstuderende til store, internationale biofarmaceutiske selskaber, skal jeg gribe ned i min værktøjskasse med både teoretisk og praktisk erfaring og finde frem til lige den analyse eller kombinationen af flere, der kan løse deres problem.
Derudover producerer jeg et væld af materialer, for eksempel artikler, webtekster og mailkampagner, hvor jeg benytter min faglige viden for at sikre, at vores firmas høje vidensniveau skinner i gennem i alt, hvad vi laver.
Bruger du de erfaringer, du fik laboratoriet under studietiden?
Især på mit speciale fik jeg lov til at arbejde hands-on med massespektrometri, som er grundlaget for nærmest alle analyser hos Alphalyse. Derudover er det essentielt, at jeg rent faktisk har stået i laboratoriet og kender til arbejdsprocessen derude, både når jeg skal lave marketingmateriale og rådgive kunder i deres valg af analyse.
Jeg ved også, kunderne sætter pris på, at jeg ikke bare er en sælger, men rent faktisk har den faglige viden, der skal til for at forstå deres problem, og hvordan vores analyser kan bruges til at løse det.
Jeg fik at vide, da jeg blev fastansat, at min største styrke er min personlighed – evnen til at kunne sætte mig i kundens sted og formidle, samt at omsætte viden til praksis og kommunikere den til kunderne.
Hvilke kompetencer har du tilegnet dig efterfølgende i dit arbejdsliv?
Jeg havde ikke nogen synderlig erfaring med hverken marketing og salg, inden jeg blev ansat hos Alphalyse. Dét skal jeg love for, jeg har fået.
Det meste er kommet ved mange timers sparring og oplæring med mine kollegaer, enkelte relevante kurser og konferencer, samt at jeg har kastet mig ud i en masse nye opgaver med mavefornemmelsen som rettesnor.
Hvordan har kompetencerne fra din uddannelse hjulpet dig videre på din karrierevej?
Jeg har nok også gjort meget brug af de kompetencer, jeg har opnået gennem frivilligt arbejde ved siden af studiet. Jeg var blandt andet ledende tutor på Det Naturvidenskabelige Fakultet, arrangør af studieevents på tværs af alle studerende i Odense og medlem af undervisningsudvalget på instituttet. Det gav mig erfaring med for eksempel formidling, projektledelse og teamwork.
Efter jeg blev ansat, fik jeg at vide, at det især var på baggrund af mit frivillige arbejde, at jeg kom til samtale og blev tilbudt praktik. Det viste dem hvordan jeg arbejder, også uden for studiet, og hvor jeg brænder i gennem.
De stod egentlig med valget mellem at vælge en kommunikationsuddannet type, der kendte mere til marketing, eller en som mig med faglig viden om Alphalyses analyser. Deres erfaring med det var, at det ofte er alt for tung at lære kommunikationsuddannede op i det naturvidenskabelige. Derfor satsede de på at lære mig op med faglig viden om marketing i stedet for at gøre det den anden vej rundt.
Hvordan ser en typisk arbejdsdag ud for dig?
Jeg står med ét ben i marketing og ét i salg, så min dag er typisk delt op to.
Jeg har ansvaret for vores e-mailautomation, dvs. en række e-mailserier, som er automatiserede, og som informerer potentielle og tidligere kunder om vores nyeste metodeoptimeringer og generelle nyheder om firmaet.
Jeg har også ansvaret for at besvare de kundehenvendelser, vi får i vores primære mailboks – både via vores hjemmeside og direkte på mail. Derfor går der hver dag noget tid med kundedialog. Det starter jeg for det meste dagen ud med. Derudover har jeg typisk et møde i marketing- eller salgsteamet, et kundemøde via Skype eller lignende, og derudover bruger jeg tid på at lave marketingmateriale, som for eksempel tekster og video til web og sociale medier.
Hvad var den største udfordring for dig som nyuddannet? Og hvordan håndterede du den?
At finde ud af hvad jeg rent faktisk ville arbejde med. Skulle jeg arbejde med laboratorieanalyser, eller var der et job derude, der passede bedre til mig?
Jeg sprang ud i et job med marketing, og senere salg, som ikke var det mest oplagte som nyuddannet, men nu virker det som den helt rigtige vej for mig og mine kompetencer. Jeg bruger min kandidat lige så meget som én, der står i laboratoriet, bare på en anden måde – nemlig i en rådgivende rolle.
Hvordan kan man som studerende målrette sin uddannelse? Hvad gjorde du selv?
Jeg benyttede de mange valgfag og de forskellige individuelle projekter til at gøre min profil bred og få praktisk erfaring med mange forskellige laboratorieteknikker.
Hvad ville du gerne selv have vidst som studerende?
At der findes andre karriereveje ud over de åbenlyse, hvor man er i laboratoriet eller er videnskabelig eller regulatorisk medarbejder i en farmaceutisk virksomhed. At man kan anvende sin kandidatgrad i BMB som det videnskabelige grundlag, der skal til for at kunne rådgive og sælge analyser og andre produkter til biotekfirmaer.
Hvad vil du anbefale studerende at gøre for at lette overgangen til jobmarkedet?
Prioritér noget frivilligt arbejde eller et studiejob ved siden af studiet. Styrk dit netværk. Det er guld værd på den anden side af universitetet. Giv den gas på studiet, tag en øl eller sodavand i fredagsbaren og lær dine medstuderende at kende – på tværs af studier og årgange. Benyt dig af fagrådenes, fakultetets og fagforeningernes arrangementer. Det betaler sig og gør studietiden markant sjovere!
Min erfaring er, at karaktergennemsnittet er mindre vigtigt end at have et bredt CV. Når det er sagt, er det selvfølgelig essentielt, at man gør sig umage på universitetet og suger til sig af værdifuld viden fra professorer, ph.d.’er og andre medstuderende.
Hvad fokuserer din virksomhed på, når I rekrutterer medarbejdere?
Generelt er det klart en fordel, hvis man har erfaring med massespektrometri, proteinanalyse og/eller proteomics. En ph.d.-grad er ikke et krav, men mange af vores ansatte, der foretager selve analyserne, har en ph.d.-grad med specialiseret viden om de relevante teknikker.
Derudover går vi meget op i, at folk kan samarbejde og er indstillede på at vidensdele og hjælpe hinanden på tværs af arbejdsteams. Vi har et stort, åbent kontorområde, og det er derfor nemt at være i tæt dialog med sine kollegaer. Det kræver også, at man kan abstrahere fra det og dykke ned i komplekse opgaver med mennesker omkring sig.
Og det vigtigste for Alphalyse er, at personer, der ansættes, virkelig gerne vil arbejde her. Det skal skinne igennem, at man oprigtigt vil være en del af holdet og bidrage til vores fælles mål. Det var især dét, jeg fik job på. Og det tror jeg, man vil kunne få job på i mange virksomheder.