Skip to main content

Hvordan finder du en praktik eller et studiejob?

Vi ved, at relevant erfaring gennem enten et studiejob eller en praktik (projektorienteret forløb) i løbet af din studietid, gør det nemmere at komme hurtigt i job når du er færdiguddannet. At have et studiejob eller en praktik er noget du kan gøre, for at stille dig godt i din jobsøgning. Derudover er det også en fantastisk mulighed for at lære mere om dig selv og din uddannelse.

 

På den her side kan du læse mere om: 
  • Hvorfor det er en god ide at tage i praktik- eller få et studiejob.
  • Hvad du skal overveje, når du vælger praktiksted eller studiejob.
  • Hvordan du finder en praktikplads eller et studiejob .
  • Finde aftalen for projektorienteret forløb (nederst på siden).

Hvorfor praktik eller studiejob?

Du får noget at skrive på dit CV. Både praktik og studiejob er god og relevant erfaring. Mange arbejdsgivere kigger efter praktisk erfaring på CV’et, når de ansætter nyuddannede, og de vægter det ret højt.

 

Din erfaring kan være med til at skille dig ud fra andre kandidater med samme uddannelse som dig. Det er både på grund af den praktiske erfaring, men også fordi praktikken eller studiejobbet giver dig nyt syn på den viden og de kompetencer, du har med fra din uddannelse. Det vil ofte gøre det nemmere for dig at kunne forklare, hvad du kan.

 

Derudover ser vi også ofte, at dimittender får job i deres praktikvirksomhed, når de er færdiguddannede.

Du får specifik erfaring og kendskab til dine kompetencer og hvordan du kan være med til at skabe værdi i en virksomhed eller organisation. Når du løser opgaver i praktikken eller på studiejobbet, bruger du din viden fra dit studie til at finde løsninger, optimere, forbedre, kommunikere… fortsæt selv listen.

 

Nogle gange går det først op for os, hvordan vores uddannelse kan bruges udenfor universitetet, når vi faktisk får prøvet det af. Og det gør det nemmere for dig at kunne forklare en potentiel arbejdsgiver, hvad der er du kan og hvordan du kan være værdifuld for dem.

I en praktik eller studiejob får du et godt indblik i, hvad en gymnasielærer, en kommunikationskonsulent, en revisor eller en advokat laver i sit daglige arbejde, og hvordan det er at være på deres arbejdsplads. Du får også muligheden for at afprøve om den karrierevej er noget for dig.

Når du er i praktik eller har et studiejob, får du sandsynligvis nogle kolleger. Tænk på dem som en del af dit netværk og nogle, som du kan trække på, når du bliver nysgerrig på branchen, skal have hjælp eller sparring på opgaver eller måske skal søge job efter uddannelsen.

 

Hvordan finder du en god praktikplads eller studiejob?

Når du skal finde en god praktikplads eller et godt studiejob, er der mange ting, du kan kigge på. Først og fremmest skal du afgøre med dig selv, hvorfor du gerne vil i praktik eller have et studiejob. Hvad vil du gerne have ud af det?

 

Særligt i forhold til praktik er det vigtigt at finde ud af, hvad du gerne vil lære af det. Hvilket fagligt fokus vil du have i praktikken? Og hvordan kan du strikke et godt projekt sammen, som du kan arbejde med? Kig også i studieordningen/fagbeskrivelsen for at se, hvilke faglige krav dit projekt skal leve op til.

 

Et studiejob og en praktik kan bruges til at blive bedre til dit fag eller det område, du gerne vil arbejde indenfor. Men de kan også bruges til at prøve nogle ting af, du ellers ikke ville have mulighed for. Er der kompetencer du gerne vil udvikle, du ikke har? Eller vil du gerne prøve en branche eller virksomhed af, som du overvejer? Eller kan det være en mulighed for at udvikle et netværk, du kan trække på senere?

 

Overvej fx:
  • Hvilke opgaver vil du gerne sidde med?
  • Hvilke udfordringer og udviklingspotentialer kan du være med til at (for)løse?
  • Hvilke/hvilken branche vil du gerne i praktik inden for?
  • Skal det være en privat eller offentlig organisation?
  • Hvor stor skal virksomheden være?
  • Hvor vigtigt er det, at virksomheden er alment kendt?

 

Hvordan adskiller et praktikophold sig fra et studiejob?

Som praktikant får du ikke løn. Men samtidig arbejder du typisk med arbejdsopgaver, som ligner dem, du vil komme til at arbejde med som færdiguddannet. Du får ofte lov til at deltage i projekter og arbejdsgrupper på praktikstedet. Du får tilknyttet en praktikvejleder fra dit studie, og i slutningen af dit forløb skriver du en rapport som din eksamen.

 

I modsætning til praktikken skal dit studiejob ikke være fagligt relevant. Dit studiejob er ikke nødvendigvis knyttet til dit studie. Derfor findes der både studierelevante jobs og ikke-studierelevante jobs. Det ene er ikke nødvendigvis bedre end det andet. Begge dele kan give dig kompetencer og noget relevant erfaring. Du bestemmer selv, om du foretrækker det ene eller den andet form for job.

 

Hvor finder jeg studiejobs og praktikpladser?

Et godt sted at starte, når du skal på job- eller praktikjagt, er SDU’s egen jobbank. Her kan du finde praktikopslag og studiejobs. Du kan også kigge i andre jobportaler, fx jobindex.dk eller Jobnet, især hvis du leder efter et studiejob. Og så kan du tage til nogle af alle de karrieremesser, SDU og andre organisationer afholder i løbet af året.

 

Hvis der ikke er noget spændende nogen af de steder, eller hvis du hellere vil tage sagen i egen hånd, kan du selvfølgelig også søge uopfordret. Det kræver dog en lidt anden tilgang. Du kan fx række ud til dit netværk, du kan søge på LinkedIn og andre platforme, og du kan søge i virksomhedsdatabaser.

 

Fortæl dem omkring dig, at du søger en praktik eller et studiejob, og hvad du søger efter. Og husk, at dit netværk er alt fra dine studiekammerater, dine venner, din familie og dem, du dyrker dine fritidsinteresser sammen med.

 

Hvis du er på LinkedIn, så skriv et opslag om, at du søger en praktik eller et studiejob. Men brug også søgefunktionen i LinkedIn til at søge på tidligere studerende med samme faglige profil som dig selv, eller på virksomheder, du synes er interessante. Ræk ud til de folk, du finder, som laver noget, du synes er spændende.

 

Du kan også kigge på opslåede stillinger, hvis du mangler inspiration til, hvordan et praktikforløb eller et studiejob kunne indeholde.

 

Aftaler for samarbejde og projektorienteret forløb

Et praktikforløb varer  typisk 2-6 måneder med opstart i september eller februar og er typisk ulønnet. Der kan være stor forskel på praktikkens længde, så spørg på din uddannelse. 

Når du har lavet en mundtlig aftale med virksomheden, skal I have en skriftlig aftale, som skal godkendes af dit studie. Afhængigt af hvordan det foregår på dit studie, skal du sende aftalen med din ansøgning om praktik eller projektforløb til dit studie. Det kan også være, at du får brug for en NDA (fortrolighedserklæring). Hent skabelonerne her:

Hent aftalen for projektorienteret forløb (Word).

Hent aftalen for projektsamarbejde (Word). 

Bemærk! SDU er ikke part i disse aftaler.

Hent NDA/fortrolighedserklæring (Word). 

Bemærk! Alle NDA-aftaler skal underskrives og sendes til contracts@sdu.dk for gennemgang og juridisk godkendelse inden underskrift fra SDU.

Hent vejledning om NDA og samarbejdsaftaler.

Har du brug for sparring?

Book en tid til karrierevejledning og få en snak om, hvad du gerne vil og hvordan du griber processen an.

Book

Find praktik og studiejob i vores jobbank

Vi har masser af praktikpladser og studiejobs til dig.

Gå til SDU jobbank

Se vores arrangementer om praktik og studiejobs

Se vores workshops om at finde praktik og studiejob, eller om at skrive ansøgning og CV.

Se arrangementer

Sidst opdateret: 12.09.2022