Du har som udgangspunkt tre eksamensforsøg til at bestå hvert fag/kursus.
Bestod du ikke din eksamen, kan det få betydning for dit studieforløb.
Læs nedenfor, hvad du kan gøre, hvis du fx vil tilmelde dig reeksamen, vil vide mere om mulighederne for ekstra eksamensforsøg, ikke opfylder studiereglerne eller vil vide hvad der kræves, for at du kan tage de næste fag på din uddannelse.
-
Hvis du er dumpet en eksamen, som indgår i førsteårsprøven, gælder nogle specifikke regler, fordi førsteårsprøven skal bestås inden udgangen af dit første studieår.
Førsteårsprøven på ingeniøruddannelserne
Førsteårsprøven er ikke én prøve, men består af en række fag og deres eksamener på dit første studieår. Tilsammen kaldes de for førsteårsprøven. På ingeniøruddannelserne udgøres førsteårsprøven af alle fagene på din uddannelses 1. semester samt af semesterprojektet på 2. semester. På bacheloruddannelsen i Fysik og Teknologi udgøres førsteårsprøven kun af fagene på 1. semester.
Du har ikke krav på tre eksamensforsøg i de fag, der indgår i førsteårsprøven, men fakultetet udbyder tre forsøg i 1. semesterfagene i hhv. januar, februar og maj. Du er automatisk tilmeldt den ordinære eksamen i januar, men du skal selv tilmelde dig reeksamenerne i februar og maj. Der udbydes to eksamensforsøg i 2. semesterprojektet i hhv. juni og august. Du skal selv tilmelde dig reeksamen i august. På bacheloruddannelsen i Fysik og Teknologi har du tre eksamensforsøg i 1. semesterfagene i hhv. januar, februar og august.
Du bliver udskrevet fra SDU, hvis du ikke har gennemført alle de eksamener, som indgår i din førsteårsprøve, inden udgangen af dit 1. studieår. Dette gælder også, selvom du ikke har brugt dine tre eksamensforsøg.
Du kan søge om dispensation fra reglerne, hvis du på grund af usædvanlige forhold, er forhindret i at bestå førsteårsprøven rettidigt, ved at udfylde blanketten TEK Ansøgning om dispensation fra tidsfristerne på din uddannelse. Du finder nærmere information på studienævnets side.
Studienævnets praksis
- Det er studienævnets praksis at bevilge dispensation fra studieordningens regler om førsteårsprøven i situationer, hvor den studerende kan dokumentere egen alvorlig sygdom eller alvorlig sygdom i nærmeste familie samt sammenlignelige, dokumenterede personlige forhold, som har forhindret den studerende i at gennemføre sine studier. Tidsmæssig årsagssammenhæng skal sandsynliggøres.
- Dispensation til længerevarende studieinaktivitet kræver ifølge studienævnets praksis særligt tungtvejende grunde, og at der skal kunne forventes en forbedring af den studerendes situation inden for en rimelig fremtid.
-
Du har som udgangspunkt tre forsøg til at bestå hver eksamen. Hvis du på grund af usædvanlige forhold har brugt dine tre forsøg uden at bestå, kan du søge om ekstra eksamensforsøg.
Du finder info om eksamensforsøg og reeksamen i din studieordning eller i fagbeskrivelsen og ser dine brugte eksamensforsøg i SDU Studenterselvbetjeningen.
Log på SDU Studenterselvbetjeningen.
Du kan søge om dispensation til et ekstra eksamensforsøg ved dit studienævn. For at du kan få dispensation, skal du kunne forklare og dokumentere de usædvanlige forhold, der forhindrede dig i at bestå i de tre eksamensforsøg.
Eksamensforsøg på ingeniøruddannelserne
Udeblivelse fra eksamen samt at ”blanke” en eksamen tæller som eksamensforsøg.
Du har kun to eksamensforsøg til studiestartsprøven. Derudover har du ikke krav på tre eksamensforsøg i forbindelse med førsteårsprøven, jf. ovenfor.
Når du har brugt eksamensforsøg i et fag, uanset om du har deltaget i eksamen eller er udeblevet fra den, kan du som udgangspunkt ikke udskifte faget med et andet fag.
Studienævnet kan give dispensation til yderligere eksamensforsøg, hvis du ikke bestod eksamen på grund af usædvanlige forhold.
Du finder nærmere information på studienævnets side.
Eksamensforsøg - Studienævnets praksis
- Det er studienævnets praksis at bevilge dispensation til yderligere eksamensforsøg i situationer med den studerendes dokumenterede, alvorlige sygdom, eller dokumenteret, alvorlig sygdom i nærmeste familie samt dermed sammenlignelige, dokumenterede personlige forhold, som har forhindret den studerende i at gennemføre sine studier. Tidsmæssig årsagssammenhæng skal sandsynliggøres.
- Det er studienævnets praksis at anvende proportionalitetsprincippet, herunder at lade antallet af beståede ECTS-point på uddannelsen indgå i vurderingen af den studerendes øvrige usædvanlige forhold.
Du kan søge om yderligere eksamensforsøg ved at udfylde blanketten her -
Består du ikke din eksamen, kan det få betydning for dit studieforløb. Nogle uddannelser har bestemte forudsætninger, som du skal opfylde, for at du kan fortsætte. Det kan fx være en forudsætning, at du skal have bestået nogle specifikke fag eller have bestået et bestemt antal ECTS-point, før du kan starte på praktik, bachelorprojekt, speciale eller afgangsprojekt.
Tjek, om der er krav om bestemte forudsætninger i din studieordning og i fagbeskrivelserne.
Hvis du ikke opfylder disse forudsætninger eller er i tvivl, om du opfylder dem, er det en god idé at benytte et af uddannelsens eller SDU’s vejledningstilbud. Her kan du få vejledning til at planlægge dit studieforløb og til mulighederne for at søge om dispensation.
Forudsætninger for fag på ingeniøruddannelserne
Formålet med forudsætningerne er at sikre, at alle studerende har den nødvendige faglige baggrundsviden og at de dermed kan bestå faget. Forudsætningerne for at deltage i et fag fremgår af fagbeskrivelsen.
Obligatoriske forudsætninger: du kan kun tilmelde dig faget, hvis du opfylder de nævnte forudsætninger, der fx kan være krav om at have bestået et specifikt fag eller at have bestået specifikke semestre. Hvis ordet ”anbefalede” ikke fremgår af fagbeskrivelsen, er der tale om obligatoriske forudsætninger.
Anbefalede forudsætninger: de anbefalede faglige forudsætninger er udgangspunktet for undervisningen. Hvis du ikke har de anbefalede forudsætninger, har du ikke krav på særlig faglig vejledning.
Du kan søge om dispensation fra obligatoriske forudsætninger ved at udfylde blanketten TEK Ansøgning vedr. manglende forudsætninger for at følge fag. Husk at søge om dispensation i god tid, gerne i forbindelse med tilmeldingsperioden til det pågældende fag.
Du finder nærmere information på studienævnets side.
Kontakt din uddannelseskoordinator, hvis du er i tvivl om du opfylder forudsætningerne eller om dine muligheder for at få dispensation.
Forudsætninger - Studienævnets praksis
- Det er Studienævnets praksis at bevilge dispensation fra forudsætningerne i situationer, hvor den studerende vurderes at have de nødvendige faglige forudsætninger til at gennemføre det pågældende fag, eller hvor et afslag ville give en urimelig forsinkelse i den studerendes studietid, i forhold til omfanget af ikke-beståede fag, målt i ECTS-point.
- Det er Studienævnets praksis, at dispensationen skal medføre en forkortelse af den studerendes samlede studietid sammenlignet med den situation, hvor den situation ikke søger om dispensationen.
-
Består du ikke din eksamen, kan det få betydning for, om du opfylder studiereglerne, der bl.a. handler om tidsgrænsen for at gennemføre din uddannelse og kravet om hvert år at bestå minimum én eksamen, der udløser ECTS-point.
Få vejledning
Hvis du ikke opfylder disse regler eller er i tvivl, om du opfylder dem, er det en god idé at benytte vejledningstilbuddene på din uddannelse. Her kan du få vejledning til at planlægge dit studieforløb og til mulighederne for at søge om dispensation.
Læs mere om tidsgrænser og kravene til at være aktiv på dit studie. -
Studiestartsprøven på ingeniøruddannelserne
Når du starter på din ingeniøruddannelse, skal du bestå den obligatoriske studiestartsprøve i forbindelse med semesterstart på 1. semester. Du har to forsøg til at bestå prøven.
Du kan læse mere om prøven og om, hvordan du tager den på siden Studiestartsprøve og i fagbeskrivelsen.
Hvis du ikke består studiestartsprøven inden den angivne frist, bliver du automatisk udmeldt fra dit studie. Hvis du ikke bestod studiestartsprøven på grund af usædvanlige forhold , kan du søge om studienævnsdispensation ved at udfylde blanketten TEK Ansøgning om dispensation fra tidsfristerne på din uddannelse. Du finder nærmere information om studienævnet på her.
Maksimal studietid på ingeniøruddannelserne
Maksimal studietid er en ramme for, hvornår du senest skal have afsluttet din uddannelse. Hvis du ikke overholder denne ramme , bliver du udmeldt af din uddannelse. Det er derfor vigtigt, at du er opmærksom på, hvornår du senest skal afslutte din uddannelse:
- 3-årige bacheloruddannelser skal være afsluttet på normeret tid + 1 år (dvs. 4 år)
Du kan søge dispensation fra maksimal studietid, hvis der er tale om usædvanlige forhold, eller hvis du er eliteidrætsudøver, formand i en forening under Danmarks Ungdoms Fællesråd eller er iværksætter, ved at udfylde blanketten TEK Ansøgning om dispensation fra tidsfristerne på din uddannelse. Du finder nærmere information om studienævnet på her.
Maksimal studietid – Studienævnets praksis
- Det er studienævnets praksis at bevilge dispensation fra studieordningens aktivitetskrav i situationer med den studerendes dokumenterede, alvorlige sygdom, eller dokumenteret, alvorlig sygdom i nærmeste familie samt dermed sammenlignelige, dokumenterede personlige forhold, som har forhindret den studerende i at gennemføre sine studier. Tidsmæssig årsagssammenhæng skal sandsynliggøres.
- Dispensation til længerevarende studieinaktivitet kræver det i henhold til studienævnets praksis særligt tungtvejende grunde, og at der skal kunne forventes en forbedring af tilstanden inden for en rimelig fremtid.
- Det er studienævnets praksis, at anvende princippet om proportionalitet, herunder at lade antallet af manglende ECTS-point i uddannelsen, indgå i vurderingen.
Studieaktivitetskravet på ingeniøruddannelserne
Som ingeniørstuderende skal du være studieaktiv. Det betyder, at du skal gennemføre og bestå fag løbende på din uddannelse. Alle vores uddannelser er planlagt sådan, at der er fag svarende til 60 ECTS-point om året. Det er universitetets forventning, at du, som udgangspunkt, følger denne normering.
Hvis du bliver forsinket, er det vigtigt, at du består mindst én ECTS-udløsende eksamen i løbet af en sammenhængende periode på et år. Opfylder du ikke kravet, bliver du udmeldt af din uddannelse. Du kan søge om dispensation fra denne regel, hvis der er tale om usædvanlige forhold, eller hvis du er eliteidrætsudøver, formand i en forening under Danmarks Ungdoms Fællesråd eller er iværksætter, ved at udfylde blanketten TEK Ansøgning om dispensation fra tidsfristerne på din uddannelse.Du finder nærmere information om studienævnet på her.
Studieaktivietetskravet – Studienævnets praksis
- Det er studienævnets praksis at bevilge dispensation fra studieordningens studieaktivitetskrav i situationer med den studerendes dokumenterede, alvorlige sygdom, eller dokumenteret, alvorlig sygdom i nærmeste familie samt dermed sammenlignelige, dokumenterede personlige forhold, som har forhindret den studerende i at gennemføre sine studier. Tidsmæssig årsagssammenhæng skal sandsynliggøres.
- Dispensation til længerevarende studieinaktivitet kræver det i henhold til studienævnets praksis særligt tungtvejende grunde, og at der skal kunne forventes en forbedring af tilstanden inden for en rimelig fremtid.
Læs mere om studiereglerne for tidsgrænser og studieaktivitet på ingeniøruddannelserne
Få vejledning
Hvis du ikke opfylder disse regler eller er i tvivl, om du opfylder dem, er det en god idé at benytte vejledningstilbuddene på din uddannelse. Her kan du få vejledning til at planlægge dit studieforløb og til mulighederne for at søge om dispensation.
Find den rette kontaktperson her