Skip to main content
SDUkarriere

Kom forberedt til karrieremesse

Hvordan får du mest ud af en messe?

Vi ved, at mange af jer godt kan blive nervøse for at gå på karrieremesse. For hvordan falder man i en god faglig snak med virksomhederne? Hvad forventer de? Hvor meget skal man vide, før man kommer? Hvad skal man spørge om? Der er mange spørgsmål, der melder sig.

I det nedenstående får du gode råd til, hvordan du forbereder dig bedst muligt til en karrieremesse og forslag til gode spørgsmål til virksomhedsrepræsentanterne.

Inden en karrieremesse

  • Tjek hvilke virksomheder, der har tilmeldt sig. Lav research på 2-4 virksomheder, du synes lyder særligt interessante. Fx ved at læse de jobopslag, de har med, og ved at læse om dem på deres hjemmeside og sociale medier. Du kan også prøve at Google dem – måske de for nyligt har været i avisen?
  • Opdater din profil inde på SDU’s jobbank og LinkedIn. Virksomhederne kan finde på at kigge på deltagernes profiler både før og efter en karrieremesse. Sæt et mål for din deltagelse i karrieremessen. Hvad skal du have gjort eller opnået, når messen er slut?
  • Sæt dig selv nogle mål, og læg en plan for, hvordan du vil opnå dem. Et mål kan fx være at nå at tale med minimum 3 virksomheder.

Til en karrieremesse:

  • Når du skal indlede en samtale: Start med en kort præsentation af dig selv, hvor du fremhæver de af dine kompetencer, der er mest relevante ift. den virksomhed, du skriver/taler til. Eksempel: ”Hej, jeg hedder X. Jeg studerer Y og har en særlig interesse for Z – og jeg synes I lyder som en rigtigt spændende virksomhed, fordi …”
  • I løbet af samtalen: Vær nysgerrig og stil spørgsmål – lær lidt om dem. Så får du også en bedre idé om, hvad du skal tale ind i, når du fortæller mere om dig selv.
  • I løbet af samtalen: Lad din motivation og interesse skinne igennem! Lad dem mærke, at du synes, de er spændende. Det kan du gøre ved direkte at fortælle dem, hvorfor de har fanget din interesse. Men du kan også gøre det ved at stille nogle gode spørgsmål, som viser, at du har lavet din research og sat dit grundigt ind i, hvem de er.
  • I løbet af samtalen: I stedet for at fortælle om din uddannelse, så fortæl om de af dine kompetencer, der er relevante for den virksomhed, du taler med (det kan både være personlige kompetencer og kompetencer fra studie såvel som studiejob).
  • Afslutning af samtalen: Afslut altid en samtale med et ordentligt og pænt farvel. Hvis I har aftalt, at du skal gøre noget som opfølgning på jeres samtale, så understreg din intention om at gøre det, når du skriver farvel. Eksempel: ”Tak for en spændende snak. Jeg skriver til X i løbet af de kommende dage.”

Inspiration til spørgsmål, du kan stille virksomhedsrepræsentanterne:

  • Hvordan ser en typisk arbejdsdag ud hos jer?
  • Hvad synes du er det bedste ved at arbejde hos X?
  • Hvad skal der til, for at man er en succes hos jer efter 6 måneders ansættelse?
  • Hvilken kompetenceprofil har medarbejdere i jeres organisation?
  • Hvilke kompetencer forventer du, at I får mere brug for de kommende fem år?
  • Hvad var de vigtigste kompetencer, den sidste, der blev ansat, havde?
  • Hvordan kom du ind i virksomheden?
  • Hvad er jeres største force ift. jeres konkurrenter og/eller ift. de opgaver, I løser?
  • Hvad er den største udfordring hos jer lige nu?

Stil også meget gerne spørgsmål til nogle af de ting, du har fundet i din research, hvis det er relevant. Når du spørger ind til ting, du fx har læst på deres hjemmeside, viser du, at du har lavet din research og derigennem indirekte, at du er grundig samt motiveret for at lære dem at kende.

Efter karrieremessen – husk at følge op!

  • Følg op. Har du lavet nogle aftaler med dem, du har talt med? Så husk at få dem lagt i kalenderen, så du ikke glemmer at følge op.
  • Connect på LinkedIn. Ansøg dem, du har været i dialog med i løbet af messen. Her kan det være en god idé lige at skrive en lille hilsen, når du connecter – som fx: ”Hej Birgitte. Vi havde en spændende samtale til karrieremessen d. 4/3 på SDU, og jeg kunne derfor godt tænke mig at være i netværk med dig herinde. Venlig hilsen Søren.”
  • Reflektér og evaluér. Brug 5-10 minutter på at reflektere over, hvad du fik ud af at deltage i messen. Nåede du det mål, du havde sat for din deltagelse? Hvorfor / hvorfor ikke? Havde du forberedt dig tilstrækkeligt? Hvad kan du gøre anderledes til næste karrieremesse? Skriv gerne dine refleksioner ned, så du kan genlæse dem, inden du skal på messe igen.

Vil du have mere inspiration?

Læn dig tilbage i stolen med en kop kaffe og se videoen Bliv klar til virtuel messe, hvor Matilde gennemgår gode råd til karrieremesseforberedelse med specifikt fokus på virtuelle messer.

Eller hop ud og gå en tur, mens du får gode råd fra softwareingeniørstuderende Mikkel Brinchs Larsen og Senior HR Business Partner Kate Bonne Larsen fra virksomheden Uhrenholdt i Karrielands podcastafsnit ”Bliv klar til karrieremesse”. Mikkel har selv været på messe og giver nogle gode råd om, hvad du kan gøre. Kate er vant til at møde studerende på messer og fortæller blandt andet om, hvordan du kan gøre indtryk - og at virksomhederne godt ved, at det kan føles akavet at gå på messe. 

Sidst opdateret: 20.07.2022