Skip to main content

Webinar: Religion, Politik og Præsidenter i USA

Program:

 

Niels Reeh, Religionsstudier, SDU

 

Amerikansk politisk og kultur i lyset af reformert kristendom

Puritansk eller reformert kristendom har spillet en hovedrolle i USA’s tidlige historie. Med udgangspunkt i det amerikanske præsident embede, vil foredraget give eksempler på, hvordan reformert kristendom stadig udøver en væsentlig indflydelse på amerikansk politik og kultur.

 

Jørn Brøndal, Center for Amerikanske Studier, SDU

 

Race, grundlæggelsesidealer og civil religion: Præsidentvalget i 2020

Behandlingen af afroamerikanere har ned gennem USA’s historie fungeret som en art lakmusprøve for nationens grundlæggelsesidealer og den deraf udviklede civile religion. Dette var også tilfældet i 2020, hvor Donald Trump og Joe Biden satte vidt forskellige retoriske rammer for diskussionen af racebegrebet.

 

Johanne Louise Christiansen, Religionsstudier, SDU

 

'Muhammad was a punk rocker': om islamiske subkulturer og punk præsidenter i USA

 Islamisk punk har eksisteret i hvert tilfælde siden 1970erne, men det var især med udgivelsen af Michael Muhammad Knights roman, The Taqwacores (2003) og den efterfølgende film af samme navn (2010), at dette fænomen fik opmærksomhed i USA. Igennem sit embede er Donald Trump også flere gange blevet forbundet til punk, bl.a. på grund af hans anti-establishment og regelbrydende politik og opførsel. I dette oplæg vil jeg præsentere forskellige udtryk af islamisk punk i USA, deres forhold til det amerikanske politiske landskab og (punk) præsidenter, samt til denne subkulturs rolle i, hvad vi kunne kalde, ”amerikansk islam”.

 

Niels Bjerre-Poulsen, Center for Amerikanske Studier, SDU

 

Herrens veje er uransagelige: Hvordan Donald Trump fik status som en frelserskikkelse for evangelikale kristne i USA.

Før 2016 var det svært at forestille sig, at Donald Trump af alle ville blive den foretrukne præsidentkandidat for det religiøse højre, der hidtil havde insisteret på, at en kandidats personlige moralske vandel var afgørende for deres støtte. Endnu mere usandsynligt forekom det, at religiøse ledere ikke alene ville støtte Trump af pragmatiske årsager, men tilmed hævde, at Gud havde en særlig plan med ham. Ikke desto mindre var det således det gik.

 

Olav Hammer, Religionsstudier, SDU

 

Konspirationsteorier og amerikansk politik

Konspirationer har fyldt meget i det aktuelle præsidentvalg. Trump, siges det, har vundet valget, men massiv svindel har fået det at se ud til, at Biden fik de fleste stemmer. I virkeligheden er Biden en nikkedukke for en gruppe af komplotmagere, der har opkøbt alle de store medier, således at alt man hører fra de nationale aviser og fjernsynskanaler er ”fake news”. Flere af komplotmagerne, inklusive nogle af landets mest højtstående demokratiske politikere, hævdes at være pædofile satanister. Dette oplæg introducerer nogle af de mange konspirationsteorier, der har været i omløb i forbindelse med valget, og peger på nogle af de religionslignende træk ved sådanne forestillinger.

Link til Zoom:  https://syddanskuni.zoom.us/j/62298061722

Webinaret er gratis og for alle interesserede.

Sidst opdateret: 01.08.2022