Skip to main content

Et par dage i marts

Vi er blevet bedt om at fortælle lidt om vores arbejde. Jeg kunne naturligvis fortælle om enkelte highlights i forbindelse med mine rejser eller lignende, men jeg har fået den ide, at det måske kunne være sjovt med en lille rapport fra et par tilfældige arbejdsdage, her i begyndelsen af marts 2020.

Religionshistorikerens arbejdsdag kan være lidt rodet. I dag har jeg skrevet på min bog om hovedjægere på Borneo. Det går fremad, men der er mere materiale end jeg kan overskue! Der dukker hele tiden nye kilder op, og jeg er ved at få nok af rejseberetninger fra 1870'erne! Det er som om enhver eventyrlysten mand i sin bedste alder drog fra England til det fjerne Borneo for at finde sig selv. På vejen fandt han så en flok hovedjægere, og så skrev han en amatøretnografisk skildring af dem. Min opgave er nu at finde hoved og hale i de gamle tekster, og det bliver lidt trættende. Især fordi forfatterne stjæler fra hinanden.

Viden i spil i konkret sammenhæng
Jeg har også været til møde i organisationen Børns Vilkår, som er bekymrede for børnenes trivsel i visse kristne sekter. De har brug for viden om, hvad pokker der rører sig i den slags religioner, og mine gamle sektologiske kundskaber er blevet taget frem til lejligheden. Af og til er problemerne store, og det er egentlig en god følelse at kunne bidrage med noget konkret i den situation. Jeg plejer jo bare at producere viden, men her kan jeg faktisk hjælpe folk, som har det svært. 

Jeg har også bedømt et par opgaver med en censor og skrevet til de studerende om deres resultater. Når jeg har været til dans med min kone i aften må jeg se på undervisningen til i morgen, men også sende et par emails til en arkæolog som jeg samarbejder med. Jeg er bagud med læsningen og skal lige hjælpe ind på sporet af visse forhold i dansk stenalder, som jeg forsøger at få indsigt i. Det er en større mundfuld end jeg lige havde regnet med. Når projektet har taget lidt mere form, så kan jeg fortælle om det.

Og så har jeg fået korrektur til en artikel tilsendt, som naturligvis skal læses straks, og en venlig invitation om at holde et foredrag på Bornholm. Artiklen handler om monstre og andre uhyggelige væsener blandt Borneos jæger-samlere, og foredraget på Bornholm skal handle om hvorfor mennesker i det hele taget producerer religion? 

Tanker på cyklen
De næste par dage er viet skrivebordet. Jeg har virkelig meget jeg skal skrive. Hovedjægere og det løse. Og så skal jeg inden længe være med i noget podcast-noget om religiøse sekter, holde et oplæg ved en filmforevisning om Rael-religionen og igang med en meget stor omgang ansøgningsarbejde. Det sidste trækker virkelig tænder ud! Og så er der hele bunken af ting som jeg bør læse. Jeg ved at jeg ikke får det gjort, og det er jo ikke så godt. Der er også lidt vejledning som venter og et par foredrag jeg gerne vil til. 

Det er svært at få plads til det hele når man også gerne vil lave helt andre ting, passe sin træning og bruge tid med familien. Jeg sørger for ikke at arbejde mere end de timer jeg får løn for (eller også sørger min kone for det), ikke på grund af pengene, men fordi man ellers risikerer at blive slidt op. Og jeg vil hellere slides op af andre ting, hvis det nu skal være. Så nu hopper jeg på racercyklen og kører en lang tur. Så tænker man meget bedre.

                                                                                                                                                                           Mikael R.

 

Sidst opdateret: 01.08.2022