Skip to main content

Hvordan finder du mulighederne på arbejdsmarkedet?

Hvor finder du mulighederne?

Du vil gerne vide, hvor du kan få job efter din uddannelse. Hvem mangler sådan en som dig? Hvor passer du ind? Du sætter dig foran computeren og åbner browseren. Hvad gør du så nu? Hvordan finder du egentlig den information?

Måske er din første indskydelse at gå på Jobindex eller en anden jobdatabase. Det kan også være et fint udgangspunkt, da det vil give dig et billede af arbejdsmarkedet lige nu. Men problemet er, at det du finder, afhænger af, hvad du søger efter og hvordan jobdatabasen kategoriserer de forskellige jobs. Mange har en tendens til at søge på deres uddannelse eller en bestemt jobfunktion. Har du gjort det samme?

Problemet med at søge på den måde er, at du ikke får alle relevante resultater for dig. Ingen kender alle uddannelser eller ved, hvad de indeholder. Arbejdsgiverne ved måske ikke, at det er dig de har brug for. Hvis du søger på din uddannelse, får du resultater på dem, der kender din uddannelse og ved, at du kan udføre jobbet med din baggrund. Men så går du glip af alle de andre spændende jobs, du også kan have.

Jobdatabaser kan give dig et indblik i, hvad arbejdsgiverne efterspørger lige nu. Men tænk på at være lige kreativ når du laver din søgning. Søg på flere forskellige ting, fx kompetencer og arbejdsopgaver, i stedet for uddannelse og jobtitler.

Dog giver jobdatabaser kun et øjebliksbillede af arbejdsmarkedet og de stillinger, der er oppe lige nu. Hvem ved, hvordan det ser ud, når du skal til at søge?

 

Brug LinkedIn til at udforske dit arbejdsmarked

Har du en LinkedIn-profil? LinkedIn kan været et godt værktøj til at blive inspireret til, hvad du kan og vil arbejde med. I søgefeltet kan du søge efter stillinger, uddannelser, kompetencer, etc. Lidt ligesom på en jobdatabase. Men her får du ikke kun resultater på opslåede stillinger, men finder personer, der arbejder alle mulige forskellige steder og kan give dig inspiration til, hvor du også kan arbejde.

Prøv evt. at starte med at begrænse din søgning lidt. Find Syddansk Universitet på LinkedIn og klik på fanen der hedder ”tidligere medarbejdere” (ja, det lyder lidt mærkeligt, men den er god nok). Selvom titlen siger noget andet, kan du søge blandt tidligere og nuværende studerende på SDU. Du kan fx søge på din uddannelse og et slutår nogle år tilbage i tiden. Så får du resultater på alle dem, der har gået på SDU og har skrevet noget med de ord du har søgt på, på deres profil.

På den måde får du en masse resultater på personer med samme baggrund som dig, som du kan lade dig inspirere af. Gå ind og kig på deres profiler. Hvor arbejder de? Hvordan er de kommet derhen? Lyder det som noget for dig?

Du vil sikkert finde mange jobtitler og arbejdssteder, du slet ikke havde tænkt over. Og forhåbentlig vil du se, at du kan mange forskellige ting med din uddannelse.

 

Gift dig ikke med et job før jeres første date

”Hvad vil du gerne? Hvad kan du blive?” Det er du sikkert blevet spurgt om før. Flere gange. Af de samme mennesker. Vi kan godt lide at arbejde efter et mål, men det kan være svært når du tager en akademisk uddannelse, der ikke uddanner dig til et bestemt job. Måske kan LinkedIn-øvelsen ovenover give lidt ro i maven og noget at svare når folk spørger.

Men vi vil gerne udfordre præmissen lidt. For hvordan kan vi vælge et job eller et arbejdsområde vi gerne vil have, før vi har prøvet det selv? Vi gifter os heller ikke med vores partner før vi har lært hinanden at kende. Det gælder både for jobs du tænker du kan og gerne vil og job, du tænker du ikke kan.

 

Find ud af om jobbet eller karrieren er noget for dig - og gør det i dag

Derfor vil vi opfordre dig til at du tester dine forestillinger om jobbet, før du lægger dig fast på, at det er det du vil – eller ikke vil.

  • Lav den mindste realistiske handlingsplan. Bare nok til at kunne tage det næste skridt; Hvad kan du gøre i løbet af den næste uge?
  • Foretag eksperimenter for at be- eller afkræfte forestillinger om karrierer, du er nysgerrig på: Hvordan kan du selv hurtigt finde ud af, om en karrierevej er svær, om du er god til det, osv.? Kan du fx være frivillig? Tage et online kursus? Følge nogen en dag?
  • Tror du, at du ikke har den rigtige uddannelse eller erfaring? Forsøg at finde eksempler på succesfulde mennesker, med samme baggrund som dig. Hvis det ikke stoppede dem, hvorfor skal det stoppe dig?
  • Har andre sagt, at det er for hårdt eller ikke sjovt? Find en måde at prøve det af, så du kan se, om du vil kunne klare det.
  • Har du hørt at området er for konkurrencepræget? Find nogen, som har succes og spørg dem om deres baggrund, hvordan de kom i gang og hvordan de fandt fodfæste i branchen. Så spørg dig selv: ”Er det noget jeg kan gøre?”
  • Er du bange for, at du ikke er klog nok eller ikke har talent for det? Find andre, der har succes indenfor området og spørg dig selv: ”Er de meget anderledes end mig? Vil jeg kunne lære de kompetencer, der hjalp dem til at få succes?”
Find din nye chef

Tag et kig i SDU Jobbank og se, hvem der leder efter dig og hvor du passer ind.

Gå til SDU jobbank

Har du brug for sparring?

Book en tid til karrierevejledning og få en snak om, hvad du kan og hvor du gerne vil hen.

Book

Lyt dig klog

Lyt til vores afsnit af podcasten Karriereland, der handler om jobsøgning, ansøgning og CV.

Lyt nu

Sidst opdateret: 12.09.2022