Skip to main content

Hvis du tilbyder en praktikplads

Kære samarbejdspartner

Fra efterårssemesteret 2025 skal de studerende på bacheloruddannelsen i jura på Syddansk Universitet (SDU) i Esbjerg i projektorienteret forløb – det, vi også til dagligt kalder for praktik.

Overvejer I at tilbyde en – eller flere – af vores studerende en praktikplads, er her lidt information om forventninger og proces.

 

Omfang

I forbindelse med det projektorienterede forløb skal den studerende være 150 timer i en privat virksomhed eller offentlig organisation, der i et vist omfang arbejder med eller har jura som sit omdrejningspunkt. 

Hvornår?

Det svarer til fire ugers fuldtidsarbejde, men vi har fra uddannelsens side valgt at friholde første halvdel af semesteret for undervisning, således at perioden, som praktikken kan strække sig over, spænder fra den 1. juli til og med uge 42 (efterårsferien).

Det giver mulighed for, at praktikstedet og den studerende kan aftale et forløb, der enten kan være komprimeret til fire uger fuldtid eller strække sig over flere dage i en længere periode.

Det er selvfølgelig også muligt at strække det ud over uge 42, men derfra og frem mod jul vil være ret undervisningstungt, da vi af samme årsag skal afvikle semesterets undervisning mere komprimeret dér. I samme periode skal de også udarbejde en rapport, hvor de reflekterer over de faglige og arbejdsmæssige erfaringer høstet i forbindelse med praktikken.

Faglige krav

At have en praktikant er ikke at have gratis arbejdskraft – for det er en virkeligheds- og praksisnær læringssituation for den studerende. De faglige aktiviteter, som den studerende indgår i, kan og bør derfor så vidt muligt være varierede og kan bestå i både at indgå i dagligdagen i organisationen eller i at indgå i et decideret projekt.

Der er pga. den korte periode og det forhold, at den studerende blot er på 5. semester af uddannelsen, ingen krav om et decideret fagligt element i den rapport, som den studerende skal udarbejde efter opholdet – det er refleksionen om forholdet mellem uddannelsens teoretiske elementer og arbejdspladsens daglige håndtering og arbejde med juridiske problemstillinger, der er omdrejningspunktet dér. Dette omfatter også det at være en social del af arbejdspladsen.

Det at lave en aftale om praktik

Der skal i forbindelse med en aftale mellem praktikstedet og den studerende om praktik indgås en formel, men ikke informationstung aftale for at sikre, at SDU som uddannelsessted kan sikre dokumentation af forløbet. I den aftale skal der angives periode og sættes lidt ord på, hvad det faglige indhold forventes at være, og hvem der er faglig referent eller praktikkoordinator på arbejdspladsen, som den studerende eller vi som uddannelsesinstitution kan referere til. 

Der er ikke formkrav til aftalen, som den studerende efterfølgende registrerer i vores administrative system som dokumentation for, at der er indgået en aftale mellem praktiksted og studerende.

 

Har I spørgsmål, er I velkomne til at rette henvendelse til den fagansvarlige, professor Per Andersen på perand@sam.sdu.dk eller tlf. +45 4182 0095.

Sidst opdateret: 11.03.2025