Skip to main content
DA / EN

1. Hvad er karriere for dig?

Hvad vil du være når du bliver stor?

Det spørgsmål har du nok fået en del gange i løbet af dit liv. Men hvor vi som børn kunne slippe afsted med at svare fx ”dyrepasser” eller ”astronaut” alt efter hvor interessen lige lå på det tidspunkt, kræver spørgsmålet et mere og mere realistisk svar, jo ældre du bliver. Og det kan være svært, når du faktisk ikke ved, hvad du vil. For så er der da noget galt, er der ikke?

Nej, det er der ikke. Vores interesser og drømme ændrer sig i løbet af vores liv, som vi bliver præsenteret for ny viden og muligheder. Tænk, hvis vi aldrig måtte ændre mening eller udvikle os. At lægge planer kan hjælpe med at nå dit mål. Men det kan også hindre dig i at være nysgerrig og åben overfor muligheder. For hvem kan egentlig forudsige fremtiden? Og hvordan kan vi forvente at sætte os fast på en karriere, vi ikke har prøvet endnu?

For 15 år siden ville du ikke kunne have svaret, at du gerne ville være digital marketingsspecialist og arbejde med sociale medier. For det fandtes ikke dengang. Det arbejdsmarked du kommer til at møde, vil være præget af kortere ansættelser og flere skift, end for tidligere generationer. Det stiller nye krav, men åbner også nye muligheder. I løbet af din karriere får du sandsynligvis et job, der ikke eksisterer endnu.

 

Du definerer din karriere

Hvad tænker du, når du hører ordet karriere?

Visualisér det: Hvordan ser det ud? Hvordan føles det? Vi forbinder alle karriere med noget forskelligt. Der er ikke kun én måde at se og forme en karriere på.

Nogle forskere har prøvet at putte forskellige karrieresyn ned i en model efter, hvad folk bliver motiverede af. Tag en kig på den:

Mange af os kan lide flere ting. Vi vil gerne blive gode til noget, vi synes der er fedt, ligesom eksperten. Men måske vil vi gøre det i kortere tid, ligesom det episodiske karrieremønster. Og det er der intet i vejen med. Du bestemmer, hvordan dit arbejdsliv skal se ud. Dine tanker om det kan dog ændre sig over tid.

Vi har forskellige udgangspunkter og forskellige forståelser af, hvordan et arbejdsliv ser ud. Der er ikke én rigtig måde at se det på. Det kan være, du skal tage modellen med til næste familiefødselsdag. 

Spørg dig selv: 
  • Hvor ser du umiddelbart dig selv i modellen?
  • Hvordan tror du dine forældre ser karriere? På samme måde som dig? Måske tænker de på karriere, som ekspert-mønstret, men deres arbejdsliv har i virkeligheden lignet det udvidende mønster mere.

 

En karriere er formet af tilfældigheder

Spørg nogen du kender, som har været på arbejdsmarkedet i nogle år, hvordan de kom derhen, hvor de er nu. Var det resultatet af en plan? Eller var det mere tilfældigt?

De fleste vil nok fortælle dig, at det var tilfældigheder og muligheder, der har ført dem til der, hvor de er i dag. For mange, er det pludseligt opståede muligheder, der afgør deres karrierevej, mere end en langsigtet strategi. 

At være åben overfor muligheder kan faktisk bruges som en karrierestrategi. Det mente karriereteoretikeren John Krumboltz, som lavede en ”opskrift” på at kontrollere tilfældige begivenheder:

1. Sæt dig selv i situationer, hvor muligheder kan opstå.

Det kan fx være:

  • Deltage i events som messer, fester, møder, workshops, etc.
  • Møde nye mennesker.
  • Være med i faglige fællesskaber.
  • Sige ja til ting, du normalt ikke ville sige ja til.

 

2. Vær opmærksom og vågen for at genkende muligheder

Læg mærke til situationer, hvor muligheder kan opstå, eller du selv kan være med til at skabe muligheder. Lyt og vær interesseret. Det handler ikke om at være kalkulerende, men at du skal lære andre at kende og de skal kende dig. Byd ind og grib bolden. Sig ja til at bidrage eller deltage i ting. 

 

3. Tag initiativer, der gør at du kan du kan få gavn af muligheden

Det er ikke sikkert, at du får gavn af dine nye kontakter lige med det samme. At deltage i en messe fører måske ikke til et job med det samme, men måske om 6 måneder eller om et par år.

Derfor skal du sørge for at blive ved med at deltage i det du har sagt ja til, sig ja til nye ting og hold kontakten ved lige. Forbind med din nye kontakt på LinkedIn og invitér på et kaffemøde (læs hvordan du inviterer og går til kaffemøder i e-bogen Sådan Søger du Uopfordret). Hold kontakten over tid, så du ved, hvad de laver og de ved, hvad du laver. Hold øjne og ører åbne og tag selv initiativ. 

Lyt til Karriereland

Lyt til podcasten Karriereland, hvor vi har samlet alle de afsnit der er relevant for dig, der er i tvivl om, hvad du vil.

Lyt nu

Har du brug for sparring?

Er du ved at gå i panik over, at du ikke ved, hvad du vil? Skriv til os eller book en samtale:

Book

Sidst opdateret: 28.02.2023