Skip to main content

Outreachkoordinator hos Kvantebanditter

Sofie Gregersen og den animerede youtuber KvanteKarina

Hvorfor valgte du at læse Fysik på SDU?

I løbet af de første år af min skoletid blev jeg glad for matematik, og da jeg i 7. klasse trådte ind i skolens fysiklokale, følte jeg mig straks godt hjemme. Det tog mig dog lidt tid at acceptere og lære at rumme, at der er nogen ting, jeg aldrig vil komme til at forstå. For eksempel hvor stort universet er. Allerede i slutningen af 8. klasse stod det klart, at fysik var det rette studie for mig.

Beslutningen om, hvor jeg skulle læse, var imidlertid mindre ligetil. Det endte med at blive SDU, da jeg kendte flere, der enten allerede studerede her eller ville starte samtidig med mig. Desuden havde jeg været i kontakt med centeret CP3-Origins i forbindelse med min SRP (studieretningsprojekt i gymnasiet, red.), og jeg var ret interesseret i partikelfysik, som de blandt andet arbejder med.

Hvad går dit job ud på?

Kort fortalt formidler jeg fysik til børn, unge og deres forældre. Formidlingen sker både gennem foredrag på skoler, gymnasier og i børnehaver og digitalt i YouTube-videoer med den animerede teenager KvanteKarina og på vores webside www.kvantebanditter.dk.

Hvordan er det at være ny i arbejde?

Den største forskel, jeg har oplevet mellem livet som studerende og i job, er graden af frihed. Når du er studerende, gør du alting primært for din egen skyld, og kan i store træk planlægge tiden, præcis som det passer dig. Når du begynder at arbejde, er andre langt mere afhængige af din indsats, og der er typisk nogle rammer for arbejdet, du skal leve op til.

Hvilke kompetencer bruger du i dit nuværende job?

I mit job er det vigtigt at have en stor faglig viden inden for fysik og samtidig kunne formidle den på mange niveauer. Der er stor forskel på at fortælle om et emne som solsystemet i en børnehave og i 9. klasse, og det skal jeg både være bevidst om og kunne håndtere i mit job.

Hvordan kan man som studerende evt. målrette sin uddannelse i forhold til en erhvervskarriere inden for dit felt?

Hvis du overvejer en karrierevej inden for fysik, som samtidig indeholder formidling, kan du evt. søge job som instruktor eller deltage i arrangementer som Åbent Hus eller gymnasiebesøg gennem studietiden. På den måde får du trænet kompetencer inden for formidling samtidig med, at du lærer fysikkens begrebsapparat og anvendelse. Husk, at du kan lære både via kurserne på din uddannelse, men også via andre udfordringer du kaster dig ud i, såsom studiejobs, projekter osv.

Så husk at nyde studietiden og den frihed, du har nu. Husk, at en uddannelse er noget, du tager for din egen skyld, så selvom det selvfølgelig indebærer hårdt arbejde, skal det også være sjovt.

Studievejlederne Det Naturvidenskabelige Fakultet Syddansk Universitet

  • Campusvej 55
  • Odense M - DK-5230
  • Telefon: +45 6550 4387

Sidst opdateret: 10.08.2023