Skip to main content

Gør ikke din uddannelse for specialiseret

Abacus 2.0

I forlængelse af sin kandidatuddannelse læste Rudy Arthur en ph.d. i kvantekromodynamik på University of Edinburg, efterfulgt af en postdoc-stilling på SDU's Center for Partikelfysik og Fænomenologi (CP3).

Herefter mente Rudy, han havde fået fysik nok med i bagagen, og at verden bød på andre interessante ting foruden subatomiske partikler. Han begyndte derfor at arbejde som bioinformatiker hos Illumina, en virksomhed specialiseret i genetik. Her forbedrede han dna-sekvenser ved brug af algoritmer og statistik. De sidste år har han arbejdet som dataforsker på Exeter University, især inden for sociale medier, vejr og demografi.

Hvorfor valgte du at læse Fysik?

I årene fra 2000 og frem læste jeg et utal af populære videnskabsbøger om partikelfysik, strengteori, nanoteknologi og andre interessante emner. I skolen var jeg også vild med matematik. Derudover var en stor faktor de stipendier, studerende fik for at begynde på min uddannelse, hvis deres tidligere eksamenskarakterer var gode nok.

Hvordan er det at være ny i arbejde?

Jeg synes rigtig godt om at være dataforsker. Den største forskel er, at problemerne oftest indeholder en stor, teknisk komponent, ligesom de gør i fysik, men samtidig er du er også nødt til at forholde dig til sociologi, økonomi og etik.

Desuden interagerer jeg med folk, hvis uddannelser er langt mere forskelligartede, sammenlignet med da jeg var inden for fysikken.

Hvad kan en fysiker bidrage med inden for dit felt?

En hel del. Jeg mener, at de matematiske evner og computerfærdigheder, du tilegner dig gennem en uddannelse inden for fysik, er mere end nok til hurtigt at forstå sig på avancerede algoritmer. Derudover synes jeg, en fysikers særlige forståelse er særdeles hjælpsom, idet man kan sammenkoble hovedteorier og empirisk data.

Hvilke kompetencer bruger du i dit nuværende job?

Rigtig meget programmering! Netværksteori, maskinlæring og tekstanalyse.

Hvordan kan man som studerende målrette sin uddannelse i forhold til en erhvervskarriere inden for dit felt?

Sørg for at programmere så meget som overhovedet muligt, og øv dig på statistik.

Har du et godt råd til dem, der læser Fysik i dag?

Først og fremmest held og lykke. Forfølg dine interesser, og gør ikke din uddannelse for specialiseret. Herved bliver din karriere mere interessant, samtidig med at du holder dine muligheder åbne.

Studievejlederne Det Naturvidenskabelige Fakultet Syddansk Universitet

  • Campusvej 55
  • Odense M - DK-5230
  • Telefon: +45 6550 4387

Sidst opdateret: 10.08.2023