Hvorfor valgte du at læse Fysik på SDU?
Efter gymnasiet læste jeg til maskinmester og sejlede seks måneder ombord på containerskibe.
Jeg kom imidlertid til at savne de boglige udfordringer og matematikken, så jeg søgte ind på universitetet på Naturvidenskab. Jeg endte lidt tilfældigt på fysikuddannelsen, da det var dér, der var en ledig plads tilbage, da jeg søgte ind. For mig ramte fysik heldigvis en rigtig god balance mellem forståelse af naturen, filosofiske overvejelser og anvendt matematik.
Da jeg blev introduceret til programmering på mit første år på fysikuddannelsen blev jeg bidt. Det gik op for mig, at der nærmest ingen grænser er for, hvad man kan lave med programmering, og at det giver et kick, når man får designet og lavet en elegant løsning til et problem, man står overfor.
Hvad går dit job ud på?
MiR udvikler og producerer autonome mobile robotter, der blandt andet kan bruges til at transportere varer rundt på fabrikker. Jeg arbejder som softwareudvikler på vores flådesoftware, som er et system, der bruges til at styre flere robotter samlet.
Flådesoftwaren sørger eksempelvis for at uddelegere opgaver til robotterne, sende robotterne til opladning og hjælper, hvis en robot skal tage en elevator mellem to etager på fabrikken.
I mit arbejde udvikler, forbedrer og tester jeg funktionaliteten af vores software. Da flådesoftwaren skal holde styr på robotterne, sker det selvfølgelig i tæt samarbejde med vores robotudviklere samt produktejere, tekniske supportere og kunder.
Hvordan er det at være ny i dit arbejde?
Det er på samme tid utrolig nemt og meget udfordrende. Nemt, fordi jeg er blevet taget rigtig godt imod af mine kollegaer, og jeg kan altid spørge om hjælp. Udfordrende, fordi der er utrolig mange nye ting at lære og sætte sig ind i, og der findes ikke noget facit.
Kombinationen af gode kollegaer og et udfordrende arbejde gør, at jeg altid ser frem til den næste arbejdsdag.
Hvad kan en fysiker bidrage med inden for dit felt?
Når man arbejder inden for fysikken skal man både kunne fordybe sig i de mindste detaljer, men samtidig også kunne træde et skridt tilbage og se de store træk.
På samme måde skal jeg i mit arbejde sikre kvaliteten i hver enkelt linje kode og samtidig sørge for at en funktionalitet passer ind i en større sammenhæng, både nu og i den fremtidige udvikling.
Hvilke kompetencer bruger du i dit nuværende job?
De kompetencer, som jeg bruger fra studiet, er primært det at sætte sig ind i nye og komplicerede emner og at kunne binde mange individuelle funktionaliteter sammen.
Da vores produkt skal udvikles, så det virker på alle fabrikker, er det også vigtigt at kunne lave generelle løsninger, ligesom man i fysik forsøger at lave generelle teorier for alt og ikke kun for specifikke dele af universet. Fælles er det, at man skal turde at bevæge sig ud i ukendt territorie.
En anden vigtig kompetence fra studiet er evnen til, at kunne formidle sine løsninger og problemstillinger til andre.
Hvordan kan man som studerende eventuelt målrette sin uddannelse i forhold til en erhvervskarriere inden for dit felt?
I fysik kan man, ud over teori og eksperimenter, vælge at specialisere sig inden for at lave fysiske simuleringer og beregninger på computere, hvilket giver en smule erfaring med programmering. Det er også muligt at vælge valgfag inden for anvendt matematik og datalogi. Det er endnu mere programmeringsorienteret.
Jeg var også så heldig at have muligheden for at skrive mit speciale i samarbejde med Ørsted, og derved fik jeg allerede på studiet et indblik i, hvordan en erhvervskarriere for en fysiker kunne se ud.
Det er også ret nemt som fysikstuderende at få studiejob som underviser. På den måde prøvede jeg, mens jeg studerede, jobbet som gymnasielærer af ved at undervise matematik på HF og som instruktor i kurser på universitet.
Har du i øvrigt nogen gode råd til dem, der læser Fysik i dag?
Hvis du gerne vil i kontakt med en virksomhed – hvad end det gælder et studiejob, virksomhedsprojekt eller speciale – så tag initiativet! Spring ud i det og vær gerne lidt ihærdig.
Jeg har kun gode erfaring med at ringe til virksomheder. Og det var på den måde, jeg fik jeg både studiejob som underviser på HF, specialeprojekt i samarbejde med en virksomhed og endelig arbejde hos virksomhed.
De afslag, der måtte komme undervejs, tæller kun som erfaring.