Skip to main content

Fysikken er et godt udgangspunkt

Hvorfor valgte du at læse Fysik?

Jeg har altid været fascineret af naturvidenskab og matematik. Dog valgte jeg først rigtigt fysikken, efter jeg som udvekslingsstudent på SDU havde lavet en Individuel Studieaktivitet med Paolo Sibani som vejleder.

Efter et helt semesters arbejde med stokastisk modellering af evolution blev jeg fascineret af, hvor mange fysik, matematik og programmering giver mulighed for at forklare og forudsige begivenheder i den virkelige verden.

På baggrund heraf valgte jeg at blive i Danmark og færdiggøre min fysikuddannelse på SDU.

Hvad laver du i dit nuværende job?

Jeg er ph.d.-studerende på det Tyske Center for Luft- og Rumfart (DLR) og i Laboratoriet for Modellering og Observation af Jordsystemet (LAMOS) på Universitetet i Bremen, under et DAAD-DLR-stipendium. Mit ph.d.-projekt omhandler modellering af luftforurening udsendt af ”megabyer” i den nordiske hemisfære.

Jeg er del af det internationale projekt EMeRGe (Aircraft Measurements of Air Pollution in Europe and Asia), hvor jeg leverer simulationsanalyser.

Derudover samarbejder jeg med andre forskere på DLR og universiteter om projekter, som involverer satellitter, luftfartøjer, skibe eller in-situ målinger.

Hvordan er det at være ny i job?

I mit nuværende job som ph.d.-studerende i atmosfærisk videnskab er kompetencer inden for fysik, kemi, matematik, programmering og geografi altafgørende.

Selvom det tager tid og kan være udfordrende at tilegne sig nye evner, ser jeg det som en belønning, at jeg har mulighed for at deltage i spændende projekter og internationale samarbejder.

Hvad kan en fysiker bidrage med inden for dit felt?

Der findes flere og flere problemer, som er tværvidenskabelige, og som kræver input fra forskellige eksperter for at blive løst.

Hvordan kan man som studerende evt. målrette sin uddannelse i forhold til en karriere inden for dit felt?

Mine erfaringer siger mig, at man med en uddannelse inden for fysik er kvalificeret til mange forskellige jobs. Du skal måske tilpasse og tilegne dig yderligere kompetencer, men fysikken er et godt udgangspunkt.

I mit tilfælde skulle jeg lære programmering i Python, men at tage et kursus i ledelse eller noget endnu mere personspecifikt kan åbne mange døre, hvis det er i forlængelse af en uddannelse inden for fysik.

Jeg har tidligere arbejdet som studerende forsker hos Newtec i Odense og har også været i praktik ved Den Europæiske Patentmyndighed i Haag. Disse oplevelser viste mig nogle af de mange muligheder, fysikere har i industrivirksomheder og inden for patentområdet.

Derudover har mine arbejdsområder involveret alt fra nanomaterialer, radarer og antenner til kosmologi og nu klimaet. Selv om min nuværende stilling er i universitetsverdenen, kan lignende jobs findes på DLR eller andre nationale eller internationale klima-, meteorolog- samt luft- og verdensrumscentre.

Studievejlederne Det Naturvidenskabelige Fakultet Syddansk Universitet

  • Campusvej 55
  • Odense M - DK-5230
  • Telefon: +45 6550 4387

Sidst opdateret: 10.08.2023