Skip to main content
SDUkarriere

Hvordan tager du et valg om din karriere, når du ikke ved, hvad du vil?

Har du en plan for din karriere eller ej? Hvis du ikke har en plan, kan du stadig gøre noget for at skabe muligheder for dig selv

Hvad vil du være når du bliver stor?

De fleste af os har prøvet at blive spurgt om, hvad vi vil være når vi bliver stor. Men det er ikke længere nok at svare, "astronaut" eller "prinsesse." Det er måske heller ikke nok at svare, "det ved jeg ikke." Det kan være svært at føle, at du har kontrol over din karriere, når du ikke har en plan. Men du har kontrol. Og det er okay ikke at vide, hvor du skal hen. 

 

To plan or not to plan

Du skal ikke have en strategi eller plan, for at få en god karriere. For nogle kan det være en stor hjælp og kan være et skub til at prøve noget nyt og komme ud af din comfort zone. For andre, fungerer det ikke godt at planlægge. Hvis du vil prøve det af, kan du prøve at lave et SMART mål for dig selv

Det kan være godt, ikke at have en plan og være usikker på fremtiden. Hvis du vidste, hvad der ville ske i fremtiden, ville du kun kunne forberede dig på den. Når du ikke ved, hvad der vil ske, kan du være proaktiv, når du tager beslutninger, i stedet for reaktiv. Du kan selv handle også selvom du ikke ved, hvor du vil hen.

 

Sådan handler du uden at have en plan: Kontrollér tilfældige begivenheder 

Spørg nogen du kender, som har været på arbejdsmarkedet i nogle år, hvordan de kom der hen, hvor de er nu. Var det resultatet af en plan? Eller var det mere tilfældigt?

De fleste vil nok fortælle dig, at det var tilfældigheder og muligheder, der har ført dem til der, hvor de er i dag. For mange, er det pludseligt opståede muligheder, der afgør deres karrierevej, mere end en langsigtet strategi. 

Men selvom din karrierevej måske bliver resultatet af muligheder, du ikke kunne forudse, kan du godt gøre noget, for at påvirke det. Ifølge karriereteoretikeren John D. Krumboltz, kan du selv gøre meget for at muligheder og tilfældigheder opstår:

 
Sæt dig selv i situationer, hvor muligheder kan opstå

Det kan fx være: 

  • Deltag i events som messer, fester, møder, osv.
  • Mød nye mennesker.
  • Vær med i faglige fællesskaber. 
  • Sig ja til ting, du normalt ikke siger ja til. 

Det handler om, at du skal være til stede i situationer, hvor du kan møde nye mennesker og hvor muligheder kan opstå.

 
Vær opmærksom og vågen for at genkende muligheder

Læg mærke til situationer, hvor muligheder kan opstå, eller du selv kan være med til at skabe muligheder. Lyt og vær interesseret. Det handler ikke om, at være kalkulerende, men at du skal lære andre at kende og de skal kende dig. Byd ind og grib bolden. Sig ja til at bidrage eller deltage i ting. 

 
Tag initiativer, der gør at du kan du kan få gavn af muligheden

Det er ikke sikkert, at du får gavn af dine nye kontakter lige med det samme. At deltage i en messe fører måske ikke til et job med det samme, men måske om 6 måneder eller om et par år.

Derfor skal du sørge for at blive ved med at deltage i det du har sagt ja til, sig ja til nye ting og hold kontakten ved lige. Forbind med din nye kontakt på LinkedIn og invitér på et kaffemøde. Hold kontakten over tid, så du ved, hvad de laver og de ved, hvad du laver. Hold øjne og ører åbne og tag selv initiativ. 

Næste skridt:

SDU RIO Syddansk Universitet

  • Campusvej 55
  • Odense M - DK-5230

Sidst opdateret: 18.09.2021