Skip to main content
SDUkarriere

Genvejen til et godt netværk

”Uden netværk finder du ikke dit næste job”

Det er måske lidt sat på spidsen, men der er noget om det. Fra undersøgelser ved vi, at arbejdsgivere bruger netværk aktivt til at finde deres næste medarbejder. I de mindre danske virksomheder bruger hele 70% netværk til rekruttering. I de store virksomheder og det offentlige er det lidt lavere, men det er et vigtigt værktøj (Rekrutteringsanalysen 2019).

Mange stillinger bliver besat gennem netværk, uden nogensinde at være slået op nogle steder. Selv opslåede stillinger bliver også besat gennem netværk. Netværk betyder altså noget.

 

Det kan du bruge et netværk til

Formålet med at kontakte og få et møde med en mulig arbejdsgiver kan være:

  • At få viden om en bestemt branche eller virksomhed du gerne vil ind i
  • Få gode råd til din jobsøgning
  • At få hjælp og sparring til, hvad du kan og hvilken retning du kan gå
  • Få information om et bestemt job, du tænker at søge, fx hvis du søger uopfordret 

Når du skal bruge dit netværk, er det altså ikke for at de skal skaffe dig et job. Det er en indgang til at få mere viden eller sparring som du kan bruge for at komme videre. 

 

Netværk handler om at opbygge relationer – ikke at udnytte andre

Nogle synes at ”netværke” er for strategisk og handler om, at udnytte andre for egen vinding. Der er mange måder at arbejde med sit netværk og man kan gøre det mere eller mindre strategisk. Men netværk handler om at opbygge relationer til andre mennesker – noget du gør hele tiden. Det handler også om at hjælpe andre, hvilket de fleste af os gerne gør.

Formålet med at netværke er heller ikke at du skal sælge dig selv til andre og opføre dig på en bestemt måde. Det handler om at samle viden, vise interesse og holde kontakt til andre så du kan hjælpe dem – og de kan hjælpe dig.

Næste skridt:

SDU RIO Syddansk Universitet

  • Campusvej 55
  • Odense M - DK-5230

Sidst opdateret: 20.07.2022