Skip to main content

Gummistøvlebiolog med fokus på fjorden

Selv om Rikke Molin var vild med natur og friluftsliv forestillede hun sig ikke, at hun skulle være naturvejleder. Hun røg jo hverken pibe eller gik i grønt. Heldigvis rummer jobbet som naturvejleder mere end grankogler og svampeture, og i dag kan Rikke ikke forestille sig en bedre arbejdsplads end Odense Fjord.

Hvad går dit job ud på?

Jeg er biolog og naturvejleder ved Odense Fjord ansat af Friluftsrådet, Odense, Nordfyns og Kerteminde Kommune. Mit job er meget bredt. Jeg arbejder både med dagplejerne og med voksne mennesker, som booker mig til mere klassisk naturvejledning, eller jeg vejleder en skole, som skal lave udeskole og efterspørger gode ideer til at implementere undervisning med historie og fysik udendørs.

Hvordan var det at være nyuddannet biolog?

Hvis nogen havde spurgt mig, mens jeg læste, om jeg skulle være naturvejleder, havde svaret været nej. Jeg arbejdede med formidling af biologi og forskning og var sikker på, at det var den vej, jeg skulle arbejdsmæssigt.

Men så ville skæbnen, at der blev slået en stilling op ved Odense Kommune som naturog friluftsvejleder med hele fjorden som arbejdsområde. Fokus på friluftsliv og undervisning. Det lød virkelig spændende, og jeg tænkte, det er totalt mig!

Vidste du, hvad en naturvejleder laver, før du fik jobbet?

Jeg tror, jeg forventede, at naturvejledere var ældre mænd i grønt tøj og pibe. Men sådan er det langt fra altid. Naturvejledere laver mange forskellige ting. De arbejder fx på naturskoler og kører fede og spændende projekter.

Jeg forestillede mig, at alle naturvejledere lavede det samme. At de havde besøg af 3., 5. og 9. klasse, og kørte de samme forløb år efter år. Det var vel sådan, jeg havde oplevet det i folkeskolen? I dag ved jeg, at naturvejledere laver mange forskellige ting. Og de behøver bestemt ikke have grønt tøj på.

Hvad kan du godt lide ved dit job?

Jeg sætter stor pris på det matrikelløse i mit job. At jeg er mange steder og kan trække på mange forskellige mennesker. Jeg har god kontakt til både jægere og ornitologer, kajakklubber - og alt hvad der ellers hedder noget med natur- og friluftsliv. Det er jeg vild med.

Hvordan var det at skifte fra at være studerende til at være medarbejder?

På en måde er det et tab af frihed. Pludselig hedder ens liv 8-16. Jeg var vant til at styre min tid selv og havde været studerende i mange år, så det var selvfølgelig lækkert at få noget mere i løn, men jeg oplevede også en stor lettelse i forhold til at når jeg har fri, har jeg fri. Pludselig havde jeg ikke konstant en eksamen hængende over hovedet.

Hvad ville du gerne have vidst som studerende?

Jeg ville gerne have vidst, at karakteren i de enkelte fag betyder utrolig lidt, når man er ude på den anden side. For mig fyldte karaktererne rigtig meget, mens jeg læste.

Hvad er dit bedste råd til nyuddannede biologer?

Man skal tage det der med eksamenerne lidt lettere. Hvis bare du er bestået, er det rigtig, rigtig fint. Selvfølgelig er der steder, hvor du skal bruge dine karakterer, men langt de fleste steder er det din evne til hurtigt at kunne sætte dig ind i stof, der tæller. At du er omstillingsparat, at du har erfaring fra studiejobs, projekter eller frivilligt arbejde, at du kan begå dig socialt og har fingerspidsfornemmelse. Alt det ved siden af karaktererne. Det er det, der sikrer dig jobbet.

For mit eget vedkommende var det et plus at kunne skrive, at jeg havde arbejdet med friluftsliv - og at jeg ikke var bange for at tage fat og få beskidte fingre.

Studievejlederne Det Naturvidenskabelige Fakultet Syddansk Universitet

  • Campusvej 55
  • Odense M - DK-5230
  • Telefon: +45 6550 4387

Sidst opdateret: 09.10.2023