Kan man søge kommunikationsjobs med en kandidatuddannelse i Biologi? Det mener Kim Ankjær Nielsen, som er projektleder ved Kolding Kommunes renovationsafdeling og arbejder med biologi og bæredygtighed på den helt store skala.
Hvad går dit job ud på?
De første tre måneder hos Kolding Kommune brugte jeg på at etablere en formidlingstjeneste med fokus på formidling om affald og genbrug til skoler og institutioner i kommunen.
Dernæst blev jeg ansat som projektleder, hvor jeg bl.a. driver projektet RE:DIRECT, et projekt hvor vi finder nye anvendelser for affald, som ender på genbrugspladsen. Direkte, som de er. På den måde sparer vi nemlig en masse ressourcer.
Det lyder ikke som et klassisk biologjob?
Nej, men det er faktisk vildt meget biologi. Jeg går selvfølgelig ikke og vender sten i et vandløb, men det er heller ikke der, jeg har mine kompetencer.
Jeg kan godt lide at få tingene ind i en samfundsmæssig kontekst, og i det her job kan jeg virkelig spare miljøet for meget ved at sørge for, at vi genbruger og genanvender mest muligt.
Hvordan fik du jobbet?
Faktisk var det min mor, der videresendte en LinkedIn-opdatering fra en kvinde i hendes netværk, som arrangerer virksomhedsbesøg i organisationer, der har ledige stillinger.
Opslaget handlede om en stilling som kommunikationskonsulent i Kolding. Jeg har aldrig arbejdet med kommunikationsstrategier og lign., men det lød spændende, så jeg tog derover.
Vi var ca. tyve ansøgere, som var på besøg, og det var meget amerikansk. Alle ville mase sig foran, stille spørgsmål og sige en masse fine ord, for at skille sig ud. Det er slet ikke mig, så jeg tog mig god tid, snakkede med medarbejderne og stillede nogle spørgsmål. Helt stille og roligt. Det virkede, og jeg blev kaldt til samtale.
Men du er jo ikke kommunikationsuddannet?
Nej, det er jeg ikke, og det lagde jeg ikke skjul på til samtalen. Jeg fortalte dem, at jeg ikke havde arbejdet med kommunikation på den måde før, men at jeg selvfølgelig kunne lære det. Da chefen ringede tilbage, spurgte hun, om jeg mente, at jeg kunne opbygge en formidlingstjeneste. Det sagde jeg ja til.
Hvilke kompetencer fra Biologi bruger du i dit job?
Jeg var en del af lyd- og adfærdsgruppen under det meste af mit studie, og den grundlæggende forståelse for adfærd, kan man jo bruge mange steder. Hvordan får vi folk til at sortere mere? Til at sortere rigtigt? Til at interessere sig for affald og genbrug?
Hvor længe var du ledig?
Jeg gik ledig i knap et halvt år, og det er noget af det mes forfærdelige, jeg har oplevet. Lige efter specialet er man fuldstændig færdig, men efter to måneder var jeg klar til at tage fat. Jeg startede en lille virksomhed sammen med tre venner fra studiet, men så fik den ene job, den anden fik en ph.d., og den tredje en projektansættelse. Så sad jeg der og skulle i gang med at søge job.
Hvad gjorde du så?
Jeg tjekkede opslag alle de gængse steder. Sammen med rigtig, rigtig mange andre. Dengang kunne jeg godt have brugt en, der forklarede, at en biolog ikke bare er en biolog. Det er en god idé at overveje, hvilke kompetencer du har med fra studiet, og hvor og hvordan de kan bruges.
Har du et godt råd til de biologistuderende?
Tænk karriere, inden du er færdig med studiet. Jeg ville gerne have vidst, at det er en god idé at være hurtigt ude med CV, LinkedIn-profil og netværk. Det er begrænset, hvad der ændrer sig på CV’et mens du skriver speciale, og en ansøgning er ofte bare en standardansøgning, du passer til det job, du gerne vil søge, så det kan sagtens ligge klar på harddisken.
Hvordan får man fingrene i et job som dit?
Hvis jeg var nyuddannet, ville jeg tjekke kommunernes hjemmesider og læse om deres tilbud. Holde mig opdateret, så jeg vidste, hvad der rører sig. Og så ville jeg helt sikkert søge uopfordret.