Bruno Mølgaard Geertsen har altid været vild med dyr og skrev speciale om hvalers adfærd. I dag er han chefkonsulent på Rektorsekreatriatet på SDU. Lyder det som to helt forskellige verdener? Ikke hvis man spørger Bruno, som stadig har stor gavn af sine Biologi-kompetencer.
Hvorfor læste du Biologi?
Jeg har altid interesseret mig meget for dyr, så en biologiuddannelse har vel ligget i kortene. Og så er jeg generelt bedre til tal end til bogstaver. Fx kunne jeg både gange og dividere allerede i børnehaven.
Brugte du dit speciale til at forberede dig på livet efter universitetet?
Både ja og nej. Jeg skrev speciale om hvalers adfærd hos Danmarks Miljøundersøgelser. Vi lavede målinger og tog blodprøver på hvaler i de danske farvande i omkring 2 år, og det var et fedt projekt, hvor jeg bl.a. arbejdede med alle vores data i programmet SAS.
Hvad skete der, da du var færdiguddannet?
Da jeg havde afleveret mit speciale, gik jeg ledig i et års tid. Jeg fik at vide, at jeg skulle søge en ph.d., hvis jeg skulle ansættes i længere tid ved Danmarks Miljøundersøgelser.
Det var spændende at arbejde med hvaler, men jeg havde læst i 9 år, havde studiegæld og ville bare gerne ud og arbejde. Jeg kunne ikke se mig selv i forsknings- verdenen, hvor det kan tage 10-15 år med løse ansættelser, før man bliver fastansat.
Hvordan fik du job?
Da der var gået et års tid, hvor jeg havde søgt biolog-jobs, trængte jeg virkelig til, at der skulle ske noget. Jeg fandt et projektplanlæggerkursus for ingeniører og fik lov til at tage det – som den eneste ikke-ingeniør.
En dag, hvor underviseren var forhindret, fik vi besked på at skrive ansøgninger. Jeg søgte bl.a. et job i Studenterservice på SDU. De var på jagt efter én, som kunne arbejde i SAS, et statistikprogram, jeg havde taget kurser i på Biologi og brugt i mit speciale.
Der var kun 14 ansøgere til jobbet, og jeg var én af de tre, som blev kaldt til samtale. Jeg kunne langt fra alt det, de efterspurgte, men jeg gav den rigtig meget gas til samtalen og fik jobbet.
Hvad var din største udfordring som nyuddannet i job?
Jeg opdagede hurtigt, at jeg manglede kompetencer i programmering. Jeg fik nogle kurser, der hjalp mig meget i starten, men der er jo ikke altid penge til kurser, så når jeg støder ind i problemer, dykker jeg ned i faglitteraturen eller kaster mig over YouTube-tutorials.
Hvad går dit nuværende job ud på?
Jeg chefkonsulent på Rektorsekretariatet på SDU. Jeg fodrer rektor og ledelsen med information om vores studerende, de danske universiteter og uddannelsessektoren generelt.
Jeg trækker data mange forskellige steder fra og sørger for, at de bliver præsenteret på en måde, så ledelsen kan bruge dem som beslutningsgrundlag. Det har formidleren i mig det rigtig godt med.
Hvad kan biologer bidrage med i en virksomhed?
Biologer er ‘Jacks of all trades’. De kan lidt af det hele. Formidling, databehandling, naturpleje, adfærdsbiologi og alt muligt andet. Det gør dem brugbare i mange forskellige typer af virksomheder.
Især uddannelsens fokus på formidling betyder, at biologer kan få job i sammenhænge, hvor folk med andre naturvidenskabelige profiler har svært ved at være med.
Hvad er dit bedste råd til nyuddannede biologer?
Ro på, du skal nok få et job. Tag kurser i IT-programmer, som bruges i de virksomheder, der ansætter biologer, hvis du har mulighed for det.
Hvis du ved, hvad du vil bruge din uddannelse til, er det en god idé at målrette den ved at vælge kurser, som matcher de jobs, du gerne vil søge. Men faktisk tror jeg, det allerbedste du kan gøre, er at finde et studiejob, hvor du kan arbejde med noget studierelevant, som interesserer dig.