Skip to main content

Ti trin til dit første job

Undervejs i studietiden

Undersøgelser viser, at netværk er et vigtigt springbræt til det første job. Mange jobs bliver nemlig tilbudt gennem netværk og bliver derfor aldrig slået op.

Dit netværk tæller både faglige og sociale relationer. Det kan bestå af dine medstuderende; undervisere; familie; venner; kolleger og ledere fra dit studiejob; de ansatte i den virksomhed, hvor du har arbejdet med et studierelevant projekt; medlemmer i foreninger osv.

Brug en fra dit netværk til at få læst din ansøgning igennem; hold kaffemød; ring til hende, du kender, som arbejder i den virksomhed, du synes er spændende. Kort sagt handler det om at række ud og gøre sig positivt bemærket. Samtidig er du også en del af andres netværk, så hjælp dem, der rækker ud efter dig. Netværk handler om at skabe gode relationer, hvor man gensidigt hjælper hinanden.

På SDU tilbyder vi en mentorordning via vores alumnenetværk, SDU Alumnet. Hvis du melder dig ind,  kan du finde mentorer, som allerede har sagt ja til at indgå i en mentorordning med både studerende og nyuddannede.

SDU RIO og Det Naturvidenskabelige Fakultet planlægger løbende forskellige arrangementer, der hjælper dig i gang med din kommende jobsøgning.

Det er vigtigt at deltage i arrangementerne – også selvom du allerede ved, hvad du vil arbejde med efter endt uddannelse. Du kan blive dygtigere til at sætte ord på dig selv i en jobsøgningsproces; få øjnene op for de muligheder, du har undervejs i din uddannelse; høre om jobmuligheder, som du ikke kendte; få gode insider tips fra erhvervslivet; spørge tidligere studerende om deres vej til job; lære at bruge LinkedIn og meget mere.

Undervejs i din uddannelse har du også mange muligheder, der kan booste dit CV. Du kan for eksempel forme din profil gennem valg af projektemner. Brug mulighederne, og bliv klogere på dig selv.

På Det Naturvidenskabelige Fakultet afholder vi et karrierearrangement i foråret med fokus på kompetenceafklaring. Her kan du møde tidligere studerende, som fortæller om deres vej til job. Invitationen til karrierearrangementet kommer ud, når vi nærmer os.

SDU RIO tilbyder også karrierearrangementer.

Tænk over, hvad du er motiveret for – både undervejs i din uddannelse og i forhold til dit fremtidige job. Hvad brænder du allermest for? Hvordan kan du få mere af det? Hvad kan hjælpe med at understøtte det?

At studere fem år på universitetet er en slags arbejde. Ud over din faglighed træner du en lang række akademiske kompetencer og udvikler dig som menneske. Den viden, du får om dig selv i processen, hvis du reflekterer undervejs, gør, at det bliver tydeligt for dig, hvilken rolle du befinder dig godt i, og du opdager, hvilke styrker, som er givende for dig at anvende. På den måde bliver du bedre til at finde og søge de jobs, der passer til dig.

Prøv en styrketest, og bliv klogere på dine styrker.

Benyt dig desuden af tilbuddet om personlig karrierevejledning ved Linette Sønderby.


Dine interesser hænger sammen med din motivation, men nogle gange giver det god mening at prøve noget, som ikke umiddelbart lyder spændende. Dét er der også læring i. Måske finder ud af, at det faktisk er virkelig fedt. Måske bliver du bekræftet i, at det slet ikke er den vej, du skal gå. På den måde kan du allerede som studerende undersøge dine fremtidsdrømme.

Du kan nå at afprøve flere drømme og få helt nye undervejs i din studietid. Det giver dig en værdifuld selvindsigt.

Opbyg dine kompetencer, mens du studerer. Lær at sætte ord på dem. Brug tiden under studiet til at udvikle din LinkedIn-profil med beskrivelser af dine kompetencer, så du ikke først begynder på det, når du dimitterer.

Men hvordan er det nu lige med de der kompetencer? Hvad betyder ordet kompetence? Det kan du læse meget mere om på siden om kompetencer.

På Det Naturvidenskabelige Fakultet afholder vi et karrierearrangement i foråret med fokus på kompetenceafklaring. Her kan du møde tidligere studerende, som fortæller om deres vej til job. Invitationen til karrierearrangementet kommer ud, når vi nærmer os.


I slutningen af studietiden

Søg job i god tid, inden du afleverer dit akademiske overbygningsprojekt. Du kan med fordel begynde ansøgningsprocessen allerede under AO-uddannelsens 1. semester. En undersøgelse viser, at man har 91  % sandsynlighed for at få job inden for de første tre måneder efter endt uddannelse, hvis man begynder aktivt at søge job ca. otte måneder før, man dimitterer.

Hvis du aldrig har prøvet at skrive en ansøgning eller sætte et CV op, kan det være en svær opgave at tage hul på. Du kan bruge din A-kasse til at få sparring på dine ansøgninger og dit CV. Der er også en masse inspiration at hente hos forskellige online jobbanker, for eksempel Jobindex.


Hver sommer arrangerer Det Naturvidenskabelige Fakultet arrangerer, sammen med to andre fakulteter og SDU RIO, et Karriere Kick Off for alle kommende dimittender.

Her lærer du at læse stillingsopslag, skrive ansøgninger og CV, sætte ord på dine kompetencer. Du kan deltage i paneldebatter, møde alumner, høre om LinkedIn, personlig branding og meget mere. Som kommende dimittend bliver du inviteret via e-mail eller via din vejleder.

Se dit første job som et sted, hvor du opbygger dine første erfaringer og får foden indenfor på jobmarkedet.

Vær realistisk i forhold til de kompetencer og kvalifikationer, du har lige efter endt uddannelse. Måske du får et job, som viser sig at være virkelig fedt, selvom du ikke troede det til at begynde med.

Søg derfor bredt og realistisk, når du skal til at sende ansøgninger afsted. Og udeluk ikke et stillingsopslag, bare fordi du ikke opfylder hele arbejdsgivers ønskeseddel. Husk, at det kun er en ønskeseddel.

Lad ikke geografien begrænse dig, og opsøg mulighederne. Skab for eksempel dit eget job ved at søge i mindre virksomheder, hvor du kan præge stillingen.

Det er vigtigt, at du formidler dine kompetencer klart og tydeligt, når du søger et job. Oversæt de kompetencer, du har, til værdi for virksomheden. Hvordan skaber du, med dine kompetencer, en forskel for dem? Det er netop dét, du skal formidle i din ansøgning; dét, der peger frem, og som viser, hvordan du kan løse opgaverne og se dig selv i virksomheden.

Det handler selvfølgelig også om, at du skal være god til at sælge dig selv. Men det skal være på en ærlig måde, der afspejler, hvem du er. Smører du for tykt på i ansøgningen, vil det skinne igennem til jobsamtalen.

Flere virksomheder bruger LinkedIn til at finde kommende medarbejdere samt researche på ansøgere. Det er derfor en fordel at have en opdateret og attraktiv LinkedIn-profil – allerede mens du studerer. Du kan finde inspiration på nettet til, hvordan du bedst laver en god profil. Desuden findes der mange LinkedIn-kurser. Nogle kurser er på SDU, og ofte tilbyder din A-kasse eller fagforening kurser i LinkedIn.

Inden du søger et job, så lav en grundig research på virksomheden. Læs deres hjemmeside, og søg efter artikler, som tidligere har været bragt om virksomheden i pressen. Måske kender du én, som arbejder i virksomheden, og som du kan stille spørgsmål til?

Det kan du alt sammen bruge i din ansøgning og til samtalen. Det viser, at du er interesseret i virksomheden. Det forbereder dig også til at kunne stille de velovervejede spørgsmål til jobsamtalen.

Førstehåndsindtrykket står ikke alene, men giver virksomheden et godt indtryk af, hvem du er. Så sørg for at være præsentabel, vis din motivation for jobbet, og at du bliver en god kollega og en værdifuld medarbejder.


Sidst opdateret: 10.08.2023