Skip to main content
PULS - studentermediet på SUND

Sundhedsreform 2024

Sundhedsreform 2024 - Hvad betyder det for dig som studerende på SUND?

Find ud af det her!

Af PULS redaktionen, , 02-10-2024

Er du studerende på SUND og drømmer om en karriere i sundhedsvæsenet, er den nye sundhedsreform noget, du bør holde øje med. Regeringens reform sætter en ny retning for sundhedsvæsenet, og det vil kunne påvirke både din uddannelse og dit fremtidige arbejdsliv. Som sundhedsfaglig studerende i Region Syddanmark står du midt i en spændende tid med nye muligheder – og nye udfordringer.

Den 18. september præsenterede regeringen sin helt nye sundhedsreform, som skal styrke det danske sundhedsvæsen ved at bringe sundhedsydelser tættere på borgen. De helt store spillere i reformen er Region Sjælland og Region Hovedstaden, men der er ingen tvivl om, at det også får betydning for dig, der skal være læge og sundhedsprofessionel i Region Syddanmark.

Flere læger i yderområder

En af de mest markante ændringer er, at regeringen vil uddanne flere læger og sikre, at de bliver fordelt bedre over hele landet. Det betyder, at din generation af læger kan se frem til at spille en større rolle i udkantsområder og mindre byer. Du har sikkert allerede hørt om udfordringerne med lægemangel i nogle områder – også i Region Syddanmark – men nu bliver det en del af løsningen, og du kan være med til at forme fremtidens sundhedsvæsen.

At arbejde i et område, der har haft lægemangel, kan lyde udfordrende, men det giver også en unik mulighed for at få bredere klinisk erfaring. Du vil stå i situationer, hvor du virkelig gør en forskel, og det vil give dig stærke kompetencer inden for mange områder. Hvis du vil prøve kræfter med et sundhedsvæsen i udvikling, kan det være din chance for at skabe en karriere, der rækker ud over storbyens sygehuse.

Andre regler for medicinstuderende

Uddannelser, der er normeret til mere end fem års uddannelse, som f.eks. medicinstudiet, er underlagt andre regler.

Her er det vigtigt at hæfte sig ved formuleringen om, at ” SU tildeles til normeret studietid”. Det betyder, at hvis du læser en uddannelse, der er normeret til mere end fem års studietid, vil du være berettiget til SU alle årene, hvis du ikke tidligere har læst en anden uddannelse.

Ny bacheloruddannelse i medicin i Esbjerg

På Syddansk Universitet og i Region Syddanmark ønsker man at løse rekrutteringsudfordringerne af læger til yderområderne ved at etablere en lægeuddannelse i Esbjerg allerede på bachelorniveau. Du vil nu som lægestuderende kunne tage samtlige seks års uddannelse i Esbjerg og være tæt på din potentielle fremtidige arbejdsplads – samtidig med at du hjælper og behandler de patienter, som har allermest behov for det. Den nye bacheloruddannelse er en vigtig milepæl, der vil styrke både det lokale studiemiljø og sundhedsvæsenet i området.

Er reformen en reel løsning?

Selvom reformen på mange måder fremstår lovende, er der stadig plads til en vis skepsis – særligt når det gælder spørgsmålet om lægemangel. Regeringens ambition om at uddanne flere læger og fordele dem mere ligeligt i hele landet er utvivlsomt et skridt i den rigtige retning. Men flere eksperter sætter spørgsmålstegn ved, om det alene er tilstrækkeligt til at løse de dybereliggende udfordringer i sundhedsvæsenet.

Hovedproblemet er, om det reelt vil lykkes at tiltrække flere læger til landdistrikter som dele af Region Syddanmark. Tidligere forsøg med økonomiske tilskud og stillinger i mindre byer har ikke hidtil skabt de ønskede resultater. Mange nyuddannede læger foretrækker fortsat storbylivet, hvor de har adgang til bedre karrieremuligheder, højtspecialiserede hospitaler og et mere attraktivt socialt miljø.

På den ene side, på den anden side

Som lægestuderende står du over for en række spændende fremtidsudsigter, men også visse begrænsninger. Sundhedsreformen åbner op for nye muligheder for at påvirke sundhedsvæsenet og skabe en karriere, hvor du gør en forskel i yderområderne – både gennem den nye bacheloruddannelse i Esbjerg og som en del af generationen, der skal tage fat på de udfordringer, der følger med lægemangel. Disse erfaringer kan blive fundamentet for en bred og dynamisk lægekarriere.

Men spørgsmålet er, om reformen virkelig kan løse de strukturelle problemer, der har plaget sundhedsvæsenet i årevis. Vil flere uddannede læger være nok til at skabe varige ændringer i fordelingen af sundhedsressourcer, eller vil storbyens trækplaster stadig dominere?

Som fremtidens læge har du dog en unik mulighed for at tage del i de forandringer, der er på vej. Hvad enten du vælger at forfølge karrieren i storbyen eller tage imod de nye muligheder i mindre byer og yderområder, vil du spille en afgørende rolle i udviklingen af sundhedsvæsenets fremtid.

Har du en holdning til den nye sundhedsreform – hvad end den er skeptisk eller begejstrende – så hører vi hos PULS meget gerne fra dig.

 

Skriv til os

Har du en holdning til den nye sundhedsreform – hvad end den er skeptisk eller begejstrende – så hører vi hos PULS meget gerne fra dig. Skriv til os på puls@sdu.dk.

Redaktionen afsluttet: 02.10.2024