Den nye SU-reform
Hvad betyder den nye SU-reform for dig?
Hvad betyder regeringens nye SU-reform for dig, der allerede er i gang med en videregående uddannelse - Find ud af det her!
Hvad betyder regeringens nye SU-reform for dig, der allerede er i gang med en videregående uddannelse?
Regeringen har opsagt det eksisterende SU-forlig og i stedet vedtaget en ny SU-reform sammen med Liberal Alliance, Det Konservative Folkeparti og Dansk Folkeparti.
Hensigten med reformen er ifølge regeringen bl.a. at skabe et fornuftigt og rimeligt SU-system, hvor SU og uddannelseslængde følges ad.
Overordnet indebærer aftalen, at studerende på videregående uddannelser kun kan få SU til normeret studietid. Det vil sige, at den maksimale SU-ramme sænkes fra 70 til 58 klip, hvilket grundlæggende betyder en afskaffelse af det sjette SU-år.
Dog er der flere detaljer, som er værd at vide, så hvis du er i tvivl om, hvad reformen betyder for dig, som nuværende eller kommende studerende på SUND, så læs med her.
Hvornår træder aftalen i kraft?
Fordi aftalen er forligsbelagt, vil aftalen først træde i kraft efter næste folketingsvalg, som senest skal afholdes i efteråret 2026, men lovgivningen vil allerede gælde for studerende, der fra sommeroptaget 2025 påbegynder en ny videregående uddannelse.
Det skyldes, at aftalepartierne er enige om at stemme for den nødvendige lovgivning i indeværende Folketingssamling, som vil effektuere dette.
Det vil sige, at hvis du allerede er i gang med en uddannelse med en normeret studietid på fem år vil du ikke mangle SU-klip, selv hvis du tidligere har været indskrevet på en anden uddannelse, hvor du har modtaget SU i 12 måneder.
Andre regler for medicinstuderende
Uddannelser, der er normeret til mere end fem års uddannelse, som f.eks. medicinstudiet, er underlagt andre regler.
Her er det vigtigt at hæfte sig ved formuleringen om, at ” SU tildeles til normeret studietid”. Det betyder, at hvis du læser en uddannelse, der er normeret til mere end fem års studietid, vil du være berettiget til SU alle årene, hvis du ikke tidligere har læst en anden uddannelse.
Mulighed for udvidet slutlån og 12 ekstra SU-klip
Aftalepartierne vil udvide muligheden for at optage slutlån fra et til to år, for de personer, der når at opbruge de 58 klip inden endt uddannelse. Slutlån kan optages af studerende, når de er løbet tør for SU-klip.
For studerende, der har brug for særlig støtte, vil der derimod være mulighed for at modtage 12 ekstra klip. Det vil dreje sig om personer, der modtager handicaptillæg eller enligt forsørgertillæg.
Kritik af aftalen
Planerne har på forhånd fået kritik fra flere af Folketingets partier, studerende på de videregående uddannelser samt fagforeninger, som frygter, at det vil forringe unges mobilitet og tvinge dem til at vælge den rigtige uddannelse første gang, mens andre kritiserer den for at ramme både socialt og økonomisk skævt.
Uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund ryster dog ikke på hånden. Hun påpeger derimod, at det er regeringens klare udgangspunkt, at de penge som spares ved reformen, kommer tilbage til uddannelsesområdet.
Selv foreslår ministeren, at pengene bruges på unge, der har det svært igennem uddannelsesforløbet, rekrutteringsudfordringen i forhold til særligt velfærdsuddannelserne og en analyse af SU-systemet i fremtiden.