Skip to main content



5 spørgsmål om karrieretvivl

Hvad kan du blive? Kan du overhovedet få et job? Hvordan finder du ud af, hvad du er god til?

Du er ikke alene, hvis du har stillet dig selv det spørgsmål. Og det er sikkert også et spørgsmål, du får fra din mor, bedstefar og kammerater, når snakken falder på din uddannelse: Hvad bliver du, når du har læst en naturvidenskabelig uddannelse?

Uanset hvor langt du er i din uddannelse, kan du blive i tvivl om, hvad du skal bruge den til – og om du har valgt rigtigt.

Tvivl føles sjældent rart. Alligevel kan din tvivl være sund, set i et karriereperspektiv. Tvivl kan ligefrem være med til at styrke både din motivation og dine karrieremuligheder. Du kan nemlig bruge din tvivl om, hvor din uddannelse fører dig hen, som en oplagt mulighed for at tage hul på den proces, som gør dig til en motiveret studerende og en attraktiv medarbejder.

Prøv at gå i gang med følgende:

  • Overvej, hvorfor du begyndte på studiet – hvad var din motivation? Ofte kan det hjælpe til at blive mere skarp på, hvad der motiverer dig.
  • En anden vigtig ting er at afklare, hvad du kan tilbyde en kommende arbejdsgiver. Skriv for eksempel ned, hvilke kompetencer, du indtil videre har fået gennem din uddannelse.
  • Tag fat i naturvidenskabelige alimner, og spørg ind til, hvordan deres karrierevej er gået og hvad de laver nu? Husk, at det ikke behøver være dem med præcis samme uddannelse som dig. Du kan også bruge LinkedIn til at undersøge, hvad andre med din uddannelse laver. 
  • Kig på stillingsopslag og se, hvilke kompetencer der efterspørges. Også selv om du ikke skal til at søge job lige nu. Det kan du gøre via jobbanker (Jobindex, Jobnet, osv.) Tilmeld dig eventuelt jobagenter, så får du automatisk tilsendt interessante jobopslag.
  • Book en tid hos Karrierevejledningen for sparring.

Når du researcher, overvejer og sparrer, bliver du mere afklaret i forhold til dine muligheder og hvad dine næste skridt skal være.

Ja, selvfølgelig kan du det!

Arbejdsgivere ansætter dig ikke alene på grund af din uddannelse, men på grund af den unikke kompetenceprofil, du kan tilbyde dem. Den er naturligvis skabt blandt andet gennem dit uddannelsesforløb, men i endnu højere grad af, hvordan du har arbejdet med det faglige, dine erfaringer fra studiemæssige såvel som andre sammenhænge, og naturligvis din personlighed.

To dimittender med samme uddannelse  vil altså ikke være lige oplagte kandidater til et givent job. Det er derfor vigtigt, at du er afklaret omkring dine kompetencer, og at du kan formidle, hvad lige præcis du kan bidrage med.

Læs mere om dine kompetencer. 

Et skridt ad gangen

Endelig skal du huske, at arbejdsgivere og virksomheder er lige så forskellige som færdiguddannede.

Det handler altså både om match/timing, men selvfølgelig også om, at du forholder dig åbent og fleksibelt til for eksempel jobindhold, virksomheden, geografien, etc.

Ofte er dit første job ikke drømmejobbet, men vejen dertil!

En måde at få afklaret dine kompetencer på, er ved at prøve kræfter med dem. Du kan for eksempel finde et studiejob, lave gruppe-/projektarbejde på studiet eller frivilligt arbejde. Her vil du altid opleve, at der er noget, du er særligt god til, ligesom der kan være noget, der ikke fanger din interesse.

For eksempel kan det være, at du er god til at bevare overblik, analysere en opgave og samarbejde. Omvendt kan det være, at du ikke bryder dig om opgaver, du skal løse alene, eller opgaver med korte deadlines uden tid til grundigt forarbejde.

Du bliver klogere på dig selv, når du arbejder med andre

Det er svært at finde sine egne styrker alene. Det er oftest i samspillet med andre, du opdager, hvad dine styrker er. Det er blandt andet én af grundene, til at praktisk erfaring fra en arbejdsplads, gruppearbejde og andre arbejdsformer, der kræver samarbejde, kan hjælpe dig til at blive yderligere afklaret.

Lav din egen logbog og sæt ord på dig selv

Et godt tip er, at du laver en slags logbog, hvor du løbende skriver ned, når du oplever sejre.

Her kan du konkret notere, hvad der er gået godt godt, hvorfor det mon gik som det gjorde, og hvilke kompetencer der kom i spil. Logbogen kan være en stor hjælp, når du skal i gang med jobsøgningen og sætte ord på, hvad du er god til.

Mange har svært ved ikke at kende fremtiden. Det er helt normalt, for dine venner og familie spørger dig sikkert jævnligt om, hvad du vil arbejde med.

Du skal gøre op med forestillingen om, at du skal kende dit mål med uddannelsen allerede fra begyndelsen. Du skal også gøre op med, at der er en fast definition på, hvad en med din uddannelse "bør arbejde med”.

Din uddannelse er en læreproces

En uddannelse er en læreproces, hvor du opnår en række unikke kompetencer og løbende bliver bevidst om, hvad du gerne vil.

De valg, du træffer – og de muligheder, du griber –  gennem uddannelsen, er med til at afklare din fremtid.

Frygten for at ”ende” det forkerte sted

En af de åbenlyse fordele ved en naturvidenskabelige uddannelse er, at dine kompetencer er brede og kan anvendes stort set i alle brancher. Det udnytter naturvidenskabelige alumner til løbende at skrue på deres karriere, skifte spor og branche, efterhånden som deres kompetencer, interesser og livssituation ændrer sig.

De fleste med en naturvidenskabelig uddannelse får et karriereforløb, som de ikke selv havde forudset – fordi det bliver skabt hen ad vejen.

Hvis du bliver i samme virksomhed, vil du måske opleve at gå fra generalist til specialist eller måske få ledelsesansvar.

Du er ikke færdig med at lære, bare fordi du får et eksamensbevis

Husk, at tiden efter studiet også er fuld af læring. Du skal lære en masse, når du træder ind i din første stilling, og de fleste akademikere bliver mødt med en forventning om efteruddannelse inden for det område, de er beskæftiget med.

Du vil fortsætte med at lære gennem hele dit arbejdsliv!

Du vil helt sikkert gerne have et godt job. Men hvordan finder du det?

Tænk ud af boksen

Du kender måske nogle virksomheder eller organisationer, som du synes godt om. Du kan lide det, de står for. Derfor vil du gerne arbejde lige præcis dér.

Men det er ikke selvskrevet, at det er her, du finder det job, som er helt perfekt for dig. Måske finder du det i stedet i en virksomhed, du aldrig har hørt om – måske endda i en branche, du slet ikke kender til. Men du har kompetencerne til at løse deres udfordringer, og de har en god arbejdsplads med spændende arbejdsopgaver.

Drømmejobbet kan findes mange steder, og du er nødt til at være åben og nysgerrig på forskellige brancher.

Hvis du er i stand til at tænke ud af boksen, forbedrer du ikke alene dine muligheder for at få et job. Du vil også opleve, at gode og spændende jobs kan findes mange steder.