Vi diskuterer Eurovision som kulturelt og politisk fænomen, og de brændende tematikker i dette års Eurovision – både de musikalske og æstetiske og de politiske og aktivistiske. Formelt er Eurovision en upolitisk popfest, der siden den første afvikling i 1956 har samlet Europa og Europas pop-begejstrede tv-seere.
Politik mellem pailletter
Men det er også altid en kampplads for aktuelle politiske projekter og problemstillinger, for nation branding og soft diplomacy. Ikke mindst i skyggen af de aktuelle krige i Ukraine og Gaza er international politik tydeligt til stede mellem pop og pailletter. Et par eksempler: I 2024 var Israels deltagelse stærkt kritiseret, og den israelske sang måtte ændres, fordi titlen og flere strofer for tydeligt henviste til Hamas’ angreb 7. oktober 2023. I 2022 stillede Serbien op med en sang, der kritiserede landets sundhedssystem og politik overfor Covid 19.
Der vil være oplæg ved: Lisanne Wilken (Aarhus Universitet), Elvi Hjortshøj (Lunds Universitet), Inge Høeg Lauridsen, Amalie Hestbæk Jakobsen, Martin Jessen, Michelle Padul Jensen, Mila Kovalj og Tea Sindbæk Andersen (Københavns Universitet)
Adresse: Københavns Universitet, Søndre Campus, Karen Blixens Plads 8 - Lokale: 15A.2.13
Der er gratis adgang
Kontakt: Tea Sindbæk Andersen
- Arrangør: Nordic Humanities Center
- Adresse: Karen Blixens plads 8, 2300 København
- Kontakt Email: nxr333@hum.ku.dk
- Tilføj til din kalender: https://eom.sdu.dk:443/events/ical/c61c9374-90ae-43ba-b485-0b6f8b490222