Kandidatspecialet på medicinuddannelsen er en del af 5. semester. Fra og med efteråret 2025 træder et nyt 5. semester i kraft, og de tidligere profiler Klinikprofil, Forskningsprofil og International profil afskaffes.
Fra og med efteråret 2025 vægter alle specialer 15 ECTS (også for prægraduate). De studerende skal kombinere deres kandidatspeciale med én af følgende 3, som hver især vægter 15 ECTS:
- Valgfag: typisk metodiske valgfag af relevans for kandidatspecialet
- Regionalt klinikophold: studerende arrangerer selv en aftale med en klinisk- eller paraklinisk afdeling i Region Syddanmark, som man også skriver sit kandidatspeciale for
Globalt sundhedsophold: man vælger et pakkeforløb i Nepal eller arrangerer selv et globalt sundhedsophold. Kandidatspecialet skal have et globalt sundhedsfokus og kan eventuelt skrives for det sted, man har sit ophold på, men det er ikke et krav
Kandidatspecialet skal fra og med E25 som noget nyt forsvares mundtligt.
Indgangskrav
Studerende skal have bestået mindst 80 ECTS på kandidatuddannelsen inklusiv begge ordinære klinikophold på K4 og K7 inden påbegyndelse af 5. semester. Dette gælder også prægraduat-studerende. Det er den studerendes eget ansvar, at indgangskravet overholdes.
5. semester skal gennemføres som et samlet hele inden for samme semester. Dog vil prægraduat-studerendes forløb altid strække sig over 2 semestre grundet orlovsperioden.
Vær derudover særligt opmærksom på, at kandidatspecialet ifølge uddannelsesbekendtgørelsens §30 stk. 6 skal ligge på kandidatuddannelsens sidste studieår. Dette gælder også for prægraduat-studerende. Da kandidatspecialet på medicinuddannelsen er en del af 5. semester, kan 5. semester først påbegyndes, når den studerende lever op til denne regel. Studienævnet har ikke lovhjemmel til at dispensere fra denne regel.
Prægraduat forskningsår
På 5. semester er regler og indgangskrav de samme for prægraduat-studerende som for øvrige studerende, herunder også retningslinjerne for kandidatspecialer. Forløbet vil dog være lidt anderledes for prægraduat-studerende, da deres 5. semester strækker sig over 2 semestre. Se PDF-filen ’Visualisering af prægraduat forløb fra efteråret 2025’.
Yderligere information
For uddybning af reglerne for kandidatspecialet, herunder formkrav, frister, udfyldelse af specialekontrakt, regler for vejledning, vilkår for det mundtlige forsvar m.m., fremgår af PDF-filen ’Retningslinjer for kandidatspecialer’. Den nyeste version vil altid ligge tilgængelig hér på siden.
På følgende hjemmesider findes fagbeskrivelserne for både kandidatspecialet, valgfag, regionalt klinkophold og globalt sundhedsophold, hvor studieordningens regler for bl.a. undervisning, eksamen samt læringsmål står beskrevet:
Alle kandidatstuderende har desuden adgang til itslearning-rummet ’5. semester’, hvor alle informationer om 5. semester ligger samlet. Det er vigtigt, at studerende løbende holder sig orienteret om informationer i rummet under ’Planer’.
Hovedvejleder og censor får tilsendt en uddybende vejledning til bedømmere forud for bedømmelsen.