Skip to main content

Alt du skal vide om jobsøgning

Der er mange ting du kan gøre for at få et job. Når du skal søge job, skal du finde jobopslag, skrive ansøgning og CV og gå til jobsamtale. Det kan du få guides til i e-bøgerne i bunden af siden.

Men hvis du gerne vil gøre noget for at stille dig godt på arbejdsmarkedet og have de bedste kort på hånden inden du når til din jobsøgning, er der meget du kan gøre undervejs i dit studie.

 

Få de bedste kort på hånden

Når du skal søge job, skal du finde et match mellem det, du vil, dine kompetencer og din erfaring. Erfaring og kompetencer betyder ikke alt, men det kan have stor indflydelse på, hvor godt du står i din jobsøgning i forhold til andre kandidater.

Hvis du gerne vil stå stærkt i feltet, når du skal søge job efter din uddannelse, er der nemlig meget du kan gøre undervejs i dit studie.

 

Hvilke muligheder har du undervejs i studiet?

Kig på studiets opbygning og de steder, hvor du har indflydelse. Du skaber din egen profil med de valg du tager. Hvis du gerne vil have gode kort på hånden, er det en god idé at bruge de muligheder du har, for at samarbejde med virksomheder undervejs, eller tage fag, der er karriereorienterede.

Det kan fx være:

  • Praktik/projektorienteret forløb.
  • Projektsamarbejde, fx bachelorprojekt eller speciale i samarbejde med en virksomhed.
  • Fag, der er karriereorienterede eller har casearbejde i undervisningen.

Her får du brugbar og relevant erfaring. Du får også mulighed for at lære og opleve, hvordan din uddannelse kan bruges udenfor universitetet. Det kan være svært at forklare, hvad du kan bruge din uddannelse til, hvis du aldrig har prøvet det. Så benyt muligheden for at bruge det du har lært og finde ud af, hvad du gerne vil. Læs mere om, hvad dine valg undervejs i studiet betyder for din karriere.

 

Brug mulighederne udenfor studiet

En potentiel arbejdsgiver vil ikke kun kigge på dit studie, men også i høj grad på din erfaring udover studiet. Du kan få erfaring på flere måder, fx:

  • Studiejob
  • Frivilligt arbejde
  • Hobbyer

Fokusér på, hvad du gerne vil lære. Du behøver ikke have et bestemt job i tankerne. Det er svært at kende dit ’drømmejob’ før du har prøvet det. Mern du har nok nogle idéer om, hvad du vil synes vil være fedt at arbejde med, eller er område du synes er interessant eller er god til.

Tag et kig på jobopslag indenfor det område og få en fornemmelse af, hvad arbejdsgiverne kigger efter. Synes du, at du har kompetencerne? Vil du gerne prøve det af og se, om det er noget for dig? Den bedste måde at få kompetencer og erfaring med området er at prøve det af. Kig efter mulighederne for det.

Erfaring udenfor eller i forbindelse med studiet er godt, lige meget hvor det er. Dét at du har erfaring er godt. Læs, hvordan du finder en praktik eller et studiejob.

 

Hjælp til at søge job

Står du overfor at skulle finde/søge et job eller en praktik og har brug for hjælp til at komme i gang? Læs vores e-bøger og få omfattende guides til alle dele af jobsøgningen.

Sådan Skriver Du en God Ansøgning
Fra Intetsigende Dataliste til Målrettet CV
Få Succes til Jobsamtalen
Sådan Søger du Uopfordret
Genvejen til et Godt Netværk

Downloads

Download "Analysér jobopslaget" øvelse (Word).

Download et skema til at kortlægge dit netværk (Word). 

Lyt dig klog

Lyt til vores afsnit af podcasten Karriereland, der handler om jobsøgning, ansøgning og CV.

Lyt nu

Find din nye chef i vores jobbank

Se opslag fra virksomheder der leder efter dig.

Gå til jobbanken

Har du brug for sparring?

Book en tid til vejledning og få en snak om, hvordan du søger job, og hvad du kan gøre for at stille dig godt i din jobsøgning.

Book

Sidst opdateret: 14.02.2023