Skip to main content

Trin 3. Det du kan

 


Her kan du læse mere om, hvad tidligere studerende fra din uddannelse fortæller, at de har taget med sig, og hvordan de bidrager i verden.

Gennemgangen er slet ikke udtømmende – du kan finde masser af studerende, som har brugt deres uddannelse på at lære andre ting, og som har skabt sig en fremtid, som man umuligt kunne have forudset.

Du vil også finde eksempler på, hvad tidligere studerende fortæller, de arbejder med. Men husk: Listen er uendeligt meget længere.

Hvilke muligheder giver din uddannelse i Designkultur?

Midt i studieforberedelser, eksamensopgaver og andre studieaktiviteter kan det være svært at få øje på, hvad alt dit arbejde med studiet i virkeligheden giver dig af kompetencer.

En uddannelse i Designkultur er en lang læreproces, hvor du blandt andet lærer at:

 • forstå designs betydning for kultur og samfund
 • analysere et bredt felt inden for design og formidle designs betydning i dets mangfoldige kulturelle og samfundsmæssige kontekster
 • undersøge og analysere design i mange udtryk og medier
 • anvende analysemetoder og modeller til undersøgelse og formidling af design som æstetisk, rumlig form
 • anvende redskaber til beskrivelse og vurdering af æstetiske strategiers indvirkning på produktion, mediering og forbrug

Måske du nu sidder og tænker, at du arbejder med meget mere og andre spændende kompetencer på dit studie, og det er rigtig godt, for du er eksperten, der kan fortsætte ”listen” i løbet af dine studier.

Hvad bliver du, når du er færdig med din uddannelse? Det spørgsmål har du sikkert tit fået til familiefesterne uden du helt ved, hvad du skal svare. Det kan også være, at det er et spørgsmål, du stiller dig selv. Hvis du godt kunne tænke dig noget inspiration til et svar, er det godt, du læser med her. Du har nemlig mange muligheder med dine kompetencer.

Kort fortalt er Designkultur en uddannelse, der giver dig redskaber til at forstå, hvordan designgenstande og brands samt mediernes formidling af design spiller en central rolle for livsstil og identitetsdannelse hos moderne forbrugere. Med den viden i rygsækken kan du analysere, hvordan design tillægges betydning i et spændingsfelt af interesser mellem marked, medier og kunst.

Helt konkret vil du kunne have et job, hvor du skal:

 • agere som rådgiver og projektleder i offentlige organisationer og private virksomheder, der arbejder med byudvikling
 • indgå i tværfaglige projekter, der kræver viden om designmæssige aspekter i forhold til planlægningen af det fysiske miljø
 • rådgive om kulturelle forhold i forbindelse med planlægningen af indkøbscentre, gågader og andre steder, hvor shopping er i spil
 • give faglig sparring til arkitekter, der er involveret i byudvikling
 • projektlede høringer og faser af brugerinddragelse i byudvikling
 • formidle i skrift og tale, hvad der er sigtet med en evt. byplanlægningsproces eller anden udvikling af by- og boligrum
 • arbejde kommunikativt med boligstof på dagblade og magasiner
 • undervise om designemner inden for feltet af by og bolig

 

Alt i alt giver uddannelsen dig kompetencer til at løse opgaver i eksempelvis forsknings- og uddannelsesinstitutioner, design-, arkitekt, og indretningsbureauer, virksomheder og forvaltninger inden for design, indretning, branding og byplanlægning.

Vil du videreuddanne dig, har du også mulighed for at læse videre på en kandidatuddannelse. Blandt andet kandidatuddannelsen i designstudier ved SDU, der er den naturlige overbygning af bacheloruddannelsens fagområde.

Flere gange i løbet af dine studier, kan du blive i tvivl om, hvad du skal bruge det til – og om du har valgt rigtigt. Selvom tvivl kan være ubehageligt, giver tvivl også anledning til at tænke over, hvilke valgmuligheder, du har i løbet af dine studier. Valgmulighederne kan være med til at tone din profil i den retning, du synes er spændende og giver mening for dine karriereplaner.

Måske tænker du, at det vil være spændende at arbejde i modebranchen, med indretning, byudvikling, branding eller noget helt syttende, men du ved ikke om du har det, der skal til. Det har du heldigvis masser af muligheder for at finde ud af i løbet af din studietid.

Det kan være, at du synes, at det kan være spændende at komme i praktik (projektorienteret forløb) og/eller tage på et udlandsophold et semester i løbet af dine studier for at prøve kræfter med en anden kultur, afprøve dine kompetencer og opdage nye spændende muligheder.

Eller måske du overvejer at prøve kræfter med et studiejob, hvor du kan få mulighed for at løse opgaver, hvor du skal anvende nogle af dine kompetencer fra studiet og opdage nye karrieremuligheder, du ikke vidste ville være en mulighed for én med dine kompetencer.

Det er blandt mange andre ting den slags muligheder, der kan være med til at tone din profil og kaste et nyt lys på dine karrieremuligheder.

Hvis du har brug for et overblik over dine karrieremuligheder eller få sparring på, hvordan du når dertil, så kan du kontakte karrierevejledningen.

Har du brug for hjælp til at finde ud af, hvad du kan eller vil?

➤ Kontakt Karrierevejledningen


Sidst opdateret: 25.10.2023