Skip to main content
DA / EN
Vores verdensmålsblog

Bæredygtigt forbrug som studerende

Af Ann-Christin Bärbel Irmtraud Kessler, , 01-08-2021

"Bæredygtighed", "den grønne omstilling", "CO2 neutral", "zero waste", "vegansk livsstil", "økologi", "genanvendelse", "miljø- og klimavenlighed" - der findes tusindvis af sådanne ord, som omgiver os i vores hverdag. Nogle bliver glade, og andre bliver trætte af disse ord. Endnu mere træt kan man blive, når man prøver at gøre det rigtige, men finder ud af, at denne grønne verden af endnu mere komplicerede ord som "greenwashing" og "miljøcertifikater" ikke er til at finde ud af. Det er svært at vide, om det er godt at købe økologisk, om det er bedre at købe danske fødevarer, om det er skadeligt for miljøet at købe stearinlys og sodavand i plast, eller om man alligevel skal købe tomater, der er blevet dyrket i Spanien. Derudover skal man forholde sig til, om den nye mere praktiske og 100% genanvendelige bio-plast drikkedunk nu er en god ide at købe. Og er man et bedre menneske, når man lever 100% vegansk, eller er det en trend, der alligevel kun skader helbredet?

Jeg har ikke noget svar til dig. Som oftest er svaret ikke nemt, og til de fleste spørgsmål findes der helt sikkert heller ikke kun det ene svar.

Skribent
Billede af skribenten

Ann-Christin Bärbel Irmtraud Kessler der studerer Environmental Engineering på SDU

Dét jeg gerne vil fortælle dig er, hvordan du kan vælge dine kampe og bidrage til et grønnere liv på din egen måde på et tæt budget!

Ann-Christin Bärbel Irmtraud Kessler

Lad os komme i gang med det!

Før jeg kommer med tips og tricks, vil jeg gerne starte med en analogi.
Du skal vide, at jeg ikke er professionel sportskvinde, heller ikke i nærheden af det. Men måske er det lige præcis derfor, at jeg kan fortælle dig, hvordan en af mine største fejl i idrætsverden kan hjælpe os alle med at blive bedre til at leve en bæredygtig livsstil.

Jeg har begået denne fejl flere gange i mit liv: At spille på alle heste samtidigt.
Forestil dig denne situation: det er snart nytår, måske endda lige efter nytår, du er lige kommet dig over verdens værste tømmermænd, og du har oveni købet også spist for meget og for godt over julen, og hvis du er helt ærlig overfor dig selv, er du heller ikke rigtig vendt tilbage til den sunde livsstil efter juledagene. Nu skal det ske for dig. En ny start. Det hele skal blive bedre. Du har lyst til at bevæge din trætte og tunge krop, du har lyst til at spise salat, og måske kan du også prøve at inkludere noget vegetarisk eller vegansk mad i din kost (Bemærk jeg er lidt retorisk her). Du starter med at lave en plan. Fra i morgen af skal du ud at løbe, fordi fitnesscenteret er stadigvæk lukket pga. corona. Måske kan du nå 5K? Man skal jo hellere ikke sætte sig alt for urealistiske mål. Du ville lave dig en sund friskpresset juice til morgenmad - det er også på tide at juicemaskinen endelig bliver brugt. Den er sikkert støvet til en smule. Så står du der om morgenen.

Du følger din healthy master plan og føler dig fantastisk - den første dag. Efter et par dage, en uge eller lidt senere, måske når der er fuld fart på hverdagen igen – lusker de gamle vaner sig tilbage i dit liv. Derfor tænker du måske, at du aldrig ville kunne spise sundt eller være aktiv. Det er for hårdt og passer bare ikke ind i dit liv. Der er ikke tid, der er ikke motivation, det hele er bare hårdt og irriterende. Ikke noget for dig. I hvert fald ikke lige nu. Projekt nytår bliver sat på pause.

Når jeg prøvede at leve mere sundt, så har jeg begået denne fejl, at jeg skulle det hele på én gang og helst med et hurtigt resultat. Jeg skulle have en defineret og stærk krop, tabe nogle kilo, spise flere grøntsager og færre søde sager, drikke nok og egentlig kun vand…. Det samme kan ske, når vi sætter os det mål at være mere bæredygtige. Det er dejligt for verden, det er godt for mig, nu skal jeg bare i gang med det hele, og alt for snart finder man måske ud af, at det er for meget, for dyrt og for anstrengende - for mange kompromiser.

Nu hvor du er opmærksom på den fælde, kan du starte med din research.

Spørg dig selv

  • Hvad er grunden til, at du vil blive mere bæredygtig? 
  • Hvad betyder bæredygtighed for dig? 
  • Hvad ved du allerede, og hvornår og hvordan kan du tilegne dig mere viden? 
  • Hvad gør du allerede for at være mere bæredygtig? 
  • Hvad er dine langsigtede mål, og hvordan kan du komme derhen? 
  • Findes der noget, som du ved, du er meget dårlig til i forhold til at være bæredygtig og hvorfor?

Det ligner lidt en skoleopgave, men det hjælper nogle gange at svare på disse spørgsmål, især når man ikke lige ved, hvor man skal starte. Et par tips til sidst:

Ikoner

At minimere

Du kan spørge dig selv om det, du har lyst til at købe, er noget du reelt kommer til at bruge. Det er en personlig beslutning, om du synes, at produktet forbedrer dit liv nok til, at du kan retfærdiggøre de brugte ressourcer. Når du prøver at minimere dit generelle forbrug, betyder det i nogle tilfælde, at du bliver nødt til at tage en beslutning om, hvorvidt du er villig til at betale mere for at få et kvalitetsprodukt, som kan holde i længere tid kontra et billigere produkt, som du måske skal købe flere gange.

At genbruge

Hvis du ikke lige kan give afkald på noget, kan du måske overveje at købe det brugt. At genbruge går begge veje, fordi du også kan sælge de ting, som du ikke bruger mere. Jo oftere en genstand genbruges jo oftere undgås brugen af nye ressourcer.

At genanvende

Det koster ikke noget, men gør en forskel for miljøet, hvis du bliver bedre til at kildesortere. Jeg ved, at det kan være irriterende nogle gange, men det er altså noget, der uden at det koster, kan øge den mængde af affald, som kan blive lavet om til nye produkter. I Odense har du for eksempel muligheden for selv at sortere plast fra restaffaldet og bringe det til en genbrugsstation. Selvom der også bliver benyttet forbrænding, hvor man for eksempel omdanner affald til el og varme, er det mere ressourceskånende at genanvende. Især plastik anvendt som emballage har et meget kort produktliv. Dette kan gives flere liv ved genanvendelse. Generelt er kildesorteret affald mere brugbart jo bedre kvalitet, det har. Derfor burde vi allesammen lære vores sorteringsskema at kende og sortere mere omhyggeligt.

At spise

En meget populært snak. Vegansk, vegetarisk, kød.. Den tager vi en anden gang. Jeg ved, at disse forslag lyder meget simple, måske endda lidt kedelige, og du gør sikkert det meste allerede. Men du kan alligevel tænke på, om du måske kan blive endnu bedre til det. Jeg håber, at du kan gøre dig fri for nogle af de stereotyper der er og finde dit eget sweet-spot for, hvordan du kan gøre den største forskel. Med tiden kan du udvide modet til at prøve noget nyt og være åben for forandring. Jeg håber på, at du prøver og ikke lader dig holde tilbage fra fitness-fejlene.

Bedste hilsener, Anni

Redaktionen afsluttet: 01.08.2021