Skip to main content
KULTUR

Ugens Streamingtip: The Witch Trials of J.K. Rowling | ContraPoints

Velkommen til J.K. Rowling vs. The World part 2

Af Christoffer Voss Nedergaard Jeppesen, , 22-04-2023

Witch Please

Hvis du ikke har hørt om The Witch Trials of J.K. Rowling, så kan jeg først og fremmest sige: heldige dig. Spøg til side, så er TWT of J.K. Rowling en kort podcast serie bestående af 7 episoder, som forsøger at skabe et særligt offerimage af Harry Potters forfatter. Podcasten beskriver sig selv som værende en kritisk dokumentar af ”sindssyge” trans-aktivister mod Rowling, efter forfatterens transfobiske tendenser og udtalelser. Desværre, som titlen også antyder til, er podcasten mere til for at agere hvid ridder for Rowling, hvilket fik tidligere streamingtip og politisk/filosofisk Youtuber Natalie Wynn til at skabe endnu et fantastisk detaljeret videoessay, der perfekt forklarer hvorfor multimillionær og magtfulde Rowling ikke nødvendigvis er det sande offer i denne heksejagt.

Historietime i rettigheder og djævlen bag fordomme

Jeg blev chokeret over mængden af historisk information i dette videoessay af podcasten om Rowling. Natalie/Contrapoints fortæller ikke bare om, hvordan hun synes at podcastet er grimt og dumt. Tværtimod bliver der bragt historiske kontekster ind i videoen, som forklarer hvordan J. K. Rowlings rolle og modstandernes rolle går igen gennem tiden. Livet imiterer livet, og kampen mellem den fordømmende og de fordømte bliver desværre gentaget oftere end man skulle tro.

Wynn forsøger at fremstille et billede, der skal forklare hvorfor disse frontfigurer af ”had” bliver dannet, og hvad disse figurer kan resultere i – både på godt og ondt. Endnu engang går Wynn den ekstra mil med dybden af hendes analyser. Jeg kommer selvfølgelig ikke til at beskrive alle hendes pointer, da I skal nyde dem for jer selv, men jeg kan love jer læsere, at I vil se denne konflikt og konflikter generelt med et nyt syn. Men mest af alt vil din forståelse af J. K. Rowling-konflikten nå nye højder.

Hårde piller at sluge

Det her er måske lidt et minefelt at bevæge sig ud i, men med kærlighed og respekt vil jeg nu præsentere den sidste store pointe, som jeg fik ud af denne YouTubevideo. Natalie præsenterer fænomenet af kvinders rejse mod højreorienteret politik, og det får mig til at undres, idet meget af denne politik ikke ligefrem fremmer kvinders rettigheder. Ud fra Andrea Dworkins værk om højreorienterede kvinder forklarer Wynn hvorfor denne tendens er til stede – ikke hånligt, men forklarende ud fra reel social teori, som bygger på visse kvinders indre selvopfattelse som fødemaskine og hushjælp.

Der er en del hårde piller at sluge, hvis man altså kan forestille sig selv i rollerne præsenteret i videoen – Fx hvis du har taget dig selv i at sympatisere med JK Rowling og hendes synspunkter. Men det er virkelig også én af videoens største styrker. Jeg synes helt sikkert, at I skal tjekke denne part 2 til Contrapoints' første video om J. K. Rowling ud. Og hvis ikke du har set hendes første video om J. K. Rowling, så vil jeg selvfølgelig anbefale at se den først.

Denne video er så big brain, at mine ord ikke kan gøre den justice, så tag mit ord og tjek Contrapoints’ video om The Witch Trails of J. K. Rowling ud.

Linket findes i artiklen. Videoen kan streames på YouTube.
Redaktionen afsluttet: 21.04.2023