Skip to main content
KULTUR

Ugens Streamingtip: The Menu

Ovenpå menneskekæder rundt om Irma og Henrik Dahls tweets om jordskælvofre, er det vist på tide til lidt hævn på overklassen. Heldigvis bringer ugens streamingtip den perfekte film at se i weekenden, hvor vi som SU-modtagere endelig kan se eliten opleve lidt modstand.

Af Christoffer Voss Nedergaard Jeppesen, , 11-02-2023

Jeg ved ikke med jer, men jeg er ikke milliardær. Ligesom The Menu’s hovedkarakter Margot (Anya Taylor-Joy) er jeg bare et simpelt menneske med simple behov. Dog skader det aldrig at prøve noget nyt – bortset fra når det gør.

Plottet omhandler en gruppe af prætentiøse snobber og unge mænd med for mange penge og for meget selvsikkerhed. Det eneste ”almindelige” medlem af gruppen er Margot. Hun ryger cigaretter og går klædt i tøj, som hun sikkert tror ser fornemt ud, men jeg kan godt spotte en kjole fra SHEIN, så du narrer ikke nogen Margot. Vi kan godt se, at du er en fattiglus, så hvad laver hun her overhoved? Hendes date har inviteret hende til den mest eksklusive restaurantoplevelse, og for kun 8.700kr pr. person må man forvente noget ekstraordinært.

Gruppen kommer ud til en lille ø med et ekstremt professionelt personale. De leder gruppen ind til selve restauranten, som sikkert passer med dine forventning af hvordan en high-end restaurant ser ud. Mesterkokken Slowik påbegynder deres oplevelse med menuen, som han har specialiseret til denne gruppe af højtbetalende gæster.

Filmen formår virkelig at præsentere dens karakterer kreativt. Vi lærer langsomt gennem menuens progression om, hvem de individuelle gæster er, hvordan deres personlighed er skruet sammen og hvorfor de overhovedet har valgt at komme hertil. Det udføres helt simpelt gennem bordsnak. Ligesom på en rigtig restaurant når bordet ved siden af snakker højt om deres forfærdelige arbejde eller hemmelige homoseksuelle affære, så sidder vi bare og overhører. Det er en virkelig sjov måde at uddelegere eksposition på.

Men mange af filmens teknikker er virkelig brugt godt. Udover utrolig flot filmning, kreative lokationer og lækker lyd, så er den sande stjerne i redigeringen. Redigeringen er så fjollet, men på en absolut fantastisk måde. Grafikker og præsentationer med sådan en mængde af sarkasme og ironi, at jeg ikke kunne undlade at grine højlydt af det. Filmen præsenterer plottet som en menu for os! Uanset hvor banalt eller kaotisk det er, bliver det præsenteret på linje med femstjernet cuisine. Det er simpelthen så svært at beskrive hvorfor det virker, men stol på mig, for det virker.

The Menu er officielt kategoriseret som: Rædsel, Horror, Thriller og Komedie. Dog vil jeg allerede nu forsikre jer læsere om, at hvis I ikke bryder jer om gyserfilm, så skal det ikke afholde jer fra at se denne film. Min personlige vurdering ville kategorisere The Menu som værende en meget sort komedie med en knivspids horror. Jeg siger ikke, at den slet ikke har intense momenter, men det er ikke ordinære og billige gysertricks. Vi får i stedet tilberedt nogle lækre scener fyldt med suspense, som sammenlægges til et fantastisk plot med en overraskende god pacing.

Selvom jeg har lyst til at skrive om selve filmens budskab, så er jeg virkelig nervøs for at spoile for meget. Jeg har allerede givet jer læsere en del hints til hvad filmen vil fortælle, og jeg håber kun på, at der er blevet dannet en nysgerrighed hos jer, som vil fremtvinge et kig på The Menu. Det er bare genial historiefortælling med vidunderlige karakterer. Helt sikkert en af de bedste film, som jeg længe har set. Jeg opfordrer jer virkelig til at tage chancen og se The Menu snarest, da oplevelsen kun kan gavne jeres humør ovenpå nutidens skavanker.

The Menu kan streames på Disney+ eller lejes gennem Viaplay og YouTube

Redaktionen afsluttet: 11.02.2023