Ugens Streamingtip: tåkrummende interviews
Tøven, udenomssnak og krummede tæer. Denne uges streamingtip er en guide til nogle af de mest underholdende danske eksempler på interviews, hvor magtmennesker bliver bragt i fedtefadet.
Da RUSTs kulturredaktør må holde en velfortjent pause fra sine ugentlige streamingtips, vælger jeg at gå lidt utraditionelt til værks. Jeg elsker nemlig at tumle ned i Youtubes kaninhul og lade mig rive med af det indhold, jeg nu engang ramler ind i på vejen. Og noget, jeg virkelig ynder at fortabe mig i, er interviews, hvor magtmennesker bliver fældet af det perfekte spørgsmål.
Så denne uge er det ikke en film eller serie fra en abonnementtjeneste, jeg tipper om, men derimod en udvalgt liste over nogle af mine yndlingsinterviews Youtube og Facebook, der har fået Danmarks magtelite i uføre for åben skærm.
Hvem er Europæisk Kulturhovedstad?
Nogle gange fortjener borgerne en fest og en god oplevelse. Men som ansvarlig politiker må man jo forsvare den slags med nytteværdi. Således svarede daværende borgmester i Aarhus Nicolai Wammen (S) i 2011, at når man ville bruge 100 mio skattekroner på at gøre Aarhus til Europæisk Kulturhovedstad, så var det, fordi det altså ville få byen på verdenskortet.
Hvis det får en by på verdenskortet, burde det jo så være nemt at svare på TV2 Østjyllands simple spørgsmål om, hvilke byer der var kulturhovedstæder dét år.
Kan du ikke lige hurtigt nævne de ti bud?
I 2020 blev Morten Messerschmidt næstformand for Dansk Folkeparti og blæste i samme omgang til kamp for kristendommen i Danmark. Ifølge ham og DF ved landets unge ”sørgeligt” lidt om kristendommen. Flere af dem røg dog i nogenlunde samme fælde som Wammen, da Adnan Al-adhami stillede dem meget grundlæggende bibelspørgsmål på deres sommergruppemøde samme år.
Kan krænkeren blive minister?
I 2020 var Radikale Venstre et parti, der svingede sig op på den allerhøjeste hest, når det handlede om MeToo og bl.a. kritiserede Socialdemokratiet for at have gjort Jeppe Kofod til minister efter krænkelsesanklagerne imod ham. Daværende formand Morten Østergaard famlede derfor opsigtsvækkende meget efter ordene, da Ekstra Bladets Brian Weichardt spurgte, om Radikale Venstres egen unavngivne krænker kunne blive minister.
Når man så sidenhen har fundet ud af, at krænkeren var Morten Østergaard selv, bliver tæerne krummet til ukendelighed over klippet.
Hvis man i øvrigt lægger mærke til Weichardts mine, kunne man godt mistænke ham for allerede at vide, hvem krænkeren er.
”Jamen, øh… vi må jo se hvordan… jeg har ikke selv set det…”
En anden markant magtskikkelse i Danmark er Dronning Margrethe, der traditionelt er blevet forskånet kritiske spørgsmål. Alligevel blev det for fristende for flere medier at vove sig ud i netop den disciplin, da hun pludseligt og uden en reelt sammenhængende forklaring fratog Joachims børn deres prinse- og prinsessetitler før tid. På den røde løber lykkedes det hende at svare på et par af dem fra TV2, indtil en reporter fra Ekstra Bladet vendte hendes argument imod hende.
Har statsministeren begået fejl?
Under valgkampen i 2022 syntes der at være skabt en selskabsleg hos danske journalister: Spørg en socialdemokrat, om statsministeren har begået fejl i minksagen. Det viste sig nemlig, at Mettes politikerhold var villige til at lave voldsomme krumspring for ikke at svare direkte på spørgsmålet. Det gik ud over flere socialdemokrater, men det var en gammel kending på denne liste, der nok trak det længste strå, da DR’s Clement Kjærsgaard insisterede hele syv gange på et ja eller et nej, da Wammen var sendt i byen for sin chef Mette Frederiksen til en partilederdebat.
Klippet er desværre ikke på Youtube, men du kan se sidste del af klippet nedenfor. Ellers kan du se hele udfritningen fra ca. 19:30 inde i videoen på dette link.
”Som jeg har sagt til flere medier…”
Gentag efter mig: ”Som jeg har sagt til flere medier, bl.a. Berlingske Tidende, så afventer vi lige nu den interne undersøgelse og den eksterne undersøgelse…”
Den remse havde Venstres daværende spidskandidat til byrådet (og nu skandaleombrust eks-borgmester) Cecilia Lonning-Skovgaard (V) tydeligvis øvet sig så meget på, at hun ikke kunne svare andet. I hvert fald fyrede hun som en robot remsen af fem gange, da Brian Weichardt for det hedengangne Radio24syv forsøgte at få svar på, om det er fair, at hun kunne få en gratis bryllupsreception på Københavns Rådhus, når almindelige borgere skal betale 65.000 kr. for det.
Er det gravøl, du drikker?
Vi runder af med en sand klassiker fra dansk politik på Youtube. En lettere sørgmodig valgfest hos socialdemokraterne i 2015 blev tilsyneladende en våd en af slagsen. I hvert fald for den kontroversielle daværende storprofil Henrik Sass Larsen, der gjorde en på mange måder hæderlig indsats for at svare reflekteret på TV2’s Divya Das’ spørgsmål.
Det er måske ikke så meget Divya Das, der bringer ham i fedtefadet, som det er bunden af fadølskruset. Mindeværdigt er det i hvert fald
Og så lige et par boblere
Som jeg skrev tidligere, kan det jo være lidt af et kaninhul at tumle ned i, og derfor ramler man ind i lidt andet guf på vejen. Derfor får du lige to streamingboblere, der ikke faldt helt inden for kategori - men alligevel fortjener en æresplads.
Har kongen været på sexklub?
Medmindre man er fløjtende Sverige-royalist, er det svært ikke at elske det klassiske klip af Sveriges konge, Carl Gustaf den 16., der ikke så få gange har skabt uheldige overskrifter. Størst var dog de meget vedholdende rygter om utroskab og stripklubber i starten af 2010’erne. Det kastede bl.a. dette på alle måder mindeværdige klip af sig, hvor et simpelt spørgsmål fører til et svar, som mange havde svært til at tro på.
Hvem er hver anden?
Her svarer det kulturelle magtmenneske ikke selv, men det er selve spørgsmålet, der har givet det nærmest meme-status. Ghita Nørby har før skabt debat fra interviews, som fx da hun blev usædvanligt aggressiv over ellers uskyldige spørgsmål fra både Iben Marie-Zeuthen og Simi Jan - eller da hun blev konfronteret med at fortælle forfalskede Dirch Passer-anekdoter, som satte en anden afdød skuespillerinde i et dårligt lys.
Men takket være Den Korte Radioavis’ langvarige drilleri er det især ét Aftenshowet-interview, der har fået folk til at grine. Egentlig skulle hun promovere en bog om sin rosenhave, men havde taget en Politiken-artikel om danskernes holdning til kulturbidrag med. En (måske) filosofisk stillingtagen til, hvad 50% betyder, er blevet gentaget igen og igen af trofaste Kirsten Birgit Schiøtz Kretz Hørsholm-fans: Hvem er hver anden? Hvem er det, der ikke vil livet?