Skip to main content
KULTUR

Ugens Streamingtip: Stadig ikke død

Selvmord er total in lige nu. Du kan blandt andet opleve emnet blive tacklet af DR og Nimbus i serien: ”Stadig ikke død”. Her følger vi en pige, der ikke er som andre piger, som forsøger at begå selvmord – dog mislykkedes hun altid, da de fleste selvmordsmetoder ikke føles særlig fede, bortset fra én.

Af Christoffer Voss Nedergaard Jeppesen, , 31-03-2023

Helgas personlighed er selvmordstruet

Seriens plot omhandler en deprimeret gymnasiepige ved navn Helga. Hendes mor er besat af aftenskolekurser fremfor selvudvikling, hendes far og stedmor gider hende ikke, og hun bruger det meste af hendes tid på at gå dramatisk ned ad mørke villagader med høretelefoner over hendes røde pagehår.

Efter hendes venindes død, og andre trælse teenagesituationer, ser Helga ingen grund til at leve længere, så hun forsøger at tage sit liv gennem samtlige metoder, dog uden succes, da hun finder metoderne ubehagelige. Pludselig finder hun en nem måde at gøre handlingen på, så nu lægger hun alt sit fokus på at skaffe ”de gyldne æbler”, så hun endelig kan dø.

Glitterpiller

Tilbage i 2017 blev hitserien 13 reasons why kritiseret af adskillige medier, kritikere og berømtheder for at glorificere selvmord og selvmordsforsøg. Dette var selvfølgelig et kæmpe kritikpunkt, der ændrede manges syn på serien, og efter skandalen begyndte seriens afsnit at tilføje adskillige advarsler fra selve skuespillerene, om at selvmord aldrig er løsningen på livets problemer.

Stadig ikke død-serien går lidt en anden retning, da hovedkarakterens primære fokus går på at skaffe nogle fiktive piller kendt som ”de gyldne æbler”, som blev produceret til aktiv dødshjælp, da deres overdosis sikrer en total smertefri og rolig død pakket ind i en gylden pille med glitter – basically den mest opulente selvmordsmetode nogensinde. Jeg kan ikke helt finde ud af hvorvidt det er lidt upassende eller ej. Serien starter hvert afsnit med links og numre til selvmordshjælp, så jeg tror selvfølgelig ikke på, at de forsøger at glorificere selvmord. Den gyldne glitterpille var sikkert bare et kreativt valg, for at gøre synet mere spændende, men en gylden selvmordspille kaldet ”de gyldne æbler”? Jeg har faktisk lidt svært ved ikke at kalde det glorificering. #IdunStøtterTeenageselvmord? #skuffet

Mørk komedie eller komedie skrevet i mørket?

Jeg blev anbefalet serien af en veninde, der beskrev den som: ”en virkelig mørk komedie”, hvilket jeg fandt utrolig spændende. Jeg elsker upassende humor, især om ængstelige teenagere der tror at selvmord er bedre end at læse op til terminsprøver. Men jeg føler mig lidt skuffet over selve komikken i serien, fordi ”det sjove” ved denne serie er ikke vinklet fra den absurde lyst til at begå selvmord pga. dine banale tragedier. Nej derimod får vi nogle goofy moments hist og her, hvor karakterer f.eks. spionerer på folk bag en busk, og når de udspionerede, så retter blikket mod spionen, så dukker spionen sig hurtigt og karikeret ned og siger: ”Åh nej! Jeg håber ikke, at de opdagede mig”, som var det en fucking Disney film.

Hvis man kan komme igennem sådanne lidt dumme scener, så har serien faktisk noget bedre at byde på, slet ikke indenfor komik, men derimod indenfor det seriøse. Den første halvdel af serien var lidt hård at komme igennem, og ikke på grund af selvmordsforsøg, men faktisk på grund af dårlig dialog og mærkelige karakterer.

Karaktererne i serien er lidt flade, idet det kun er Helga, som virkelig udvikler sig gennem serien, om end det er godt eller dårligt. Resten af castet er dog lidt underudviklet: Nørden er nørdet, den bitchy ”populære” pige er bitchy og kun bitchy, og lad mig ikke engang komme ind på TOXTIC, som er TikTok, men måske også er et ordspil der fremstiller TikTok som værende toxic? Det virker som om manuskriptforfatterne har haft mange halvkogte ideer. Når man lægger det sammen med lidt spøjse replikker, så kan det føles en smule fjollet. I begyndelsen af serien lyder halvdelen af replikkerne fine, men den anden halvdel lyder som var de læst op af manus. Men som sagt, så gjorde seriens sidste 3 episoder faktisk hele den semi-cringe opbygning værd.

Stadig ikke død er faktisk stadig værd at se

Jeg nævnte tidligere, at serien stadig var værd at se, og det er den også. Jeg har haft en del kritikpunkter til den, som jeg helt bestemt står ved. Dog tilbyder den også en del til seeren. Stadig ikke død er en af de flotteste skudte serier, som jeg længe har set. De har tydeligvis gået efter en helt bestemt rå æstetik, som ser superlækker ud og passer godt til historien. Det er derfor jeg finder de kiksede goofy moments lidt ærgerlige, da der er sådan en dissonans mellem goofy Disney Channel jokes og den rå og fede audiovisuelle stil.

Selvom jeg har kritiseret særligt første del af serien, så kan den sagtens stadig nydes. Enten kan du nyde den helt reelt, måske er du ikke lige så stor en hater som jeg er, ellers også kan du nyde den med en ironisk distance ligesom mig. Uanset hvad er anden halvdel virkelig tiden brugt værd. De er en kort serie med korte episoder, nogle er endda kun på 15 minutter, hvilket passer perfekt. Andel del er mere seriøs, og forholdet mellem karakterende blomstrer smukt, så seriens overordnede kvalitet stiger markant. # SapphicYearningSavedThisSeries

Så…

Hvis du leder efter en kort serie, så kan jeg helt klart anbefale Stadig ikke død. Den er utrolig let at binge hurtigt, og selvom den har dens mangler, har den bestemt også sine styrker. Og der er faktisk en del imponerende scener, som jeg slet ikke har nævnt, da I skal have lidt at blive overrasket over – eller chokeret over. Det er bestemt en helt unik serie, som er værd at tjekke ud når du får chancen.

Stadig ikke død kan streames på DRTV.
Redaktionen afsluttet: 31.03.2023