Skip to main content
Kultur

Ugens streamingtip: Shutter (2008)

Vi er i oktober måned, så derfor anbefaler vores kulturredaktør selvfølgelig endnu en gyserfilm. Dog er Shutter en helt særlig en af slagsen, da den er virkelig tam og akavet. Hvilket gør den til en udemærket begyndergyserfilm for de lettere skræmte.

Af Christoffer Voss Nedergaard, kulturredaktør, , 07-10-2022

Jeg satte originalt Shutter på for at skræmme min kæreste, der hader gyserfilm og som har utrolig let ved at blive bange og forskrækket. Dog måtte vi begge erkende, at denne film ikke havde værktøjerne til at gøre nogle af os bange, på trods af en utrolig klam og spooky filmplakat. Jeg gik rimelig skuffet fra oplevelsen, men min kæreste påpegede, at det faktisk var rart at se en gyserfilm, hvor mere let forskrækkede individer kunne være med uden at tisse i bukserne.

Shutter (2008) er et remake er den thailandske Shutter (2004). Jeg troede at jeg skulle opleve originalen, da jeg havde set en klimatisk scene fra 2004 versionen på YouTube, og besluttet mig for at filmens æstetik var lige i min smag. Derfor blev jeg rimelig skuffet, da to rigtig middelmådige hvide skuespillere dukkede op på min skærm, med cirka samme mængde af energi som en flad cola. Men jeg gav dem stadig en chance. For muligheden for et godt spook var der jo stadig. Mange film benytter sig af banebrydende CGI og andre effekter til at skabe den perfekte uhyggelige stemning, og Shutter prøvede virkelig hårdt, men stemning blev egentlig bare akavet.

Shutters brug af visuelle effekter har i virkeligheden den modsatte effekt på seeren end planlagt. Mange af filmens mest ”skræmmende” momenter er i stedet utrolig goofy og fjollede, idet de outdatede effekter virkelig skiller sig ud som et grimt sår i vores meget moderne øjne. Men samtidig er det også det, som gjorde det nemmere for eksempelvis min kæreste at komme igennem filmen uden de største angstanfald. Det er den primære grund til, at jeg overhovedet anbefaler den her film. Jeg tror virkelig, at hvis man er en person der har det stramt med gyserfilm og horror generelt, så er denne film en god måde at soppe lige så stille på vandoverfladen af gys. Hvis man derimod føler, at jeg har beskrevet filmen på en måde, der fremstiller den som fuldstændig unødvendig at se, så tro om, for den har et rimelig alright plot, så længe du ikke ser det komme fra miles afstand.

Spøg til side så er plottet nok det eneste element af denne film, som er værd at vise frem og som stadig har en relevans og et ”moderne” synspunkt. At kalde plottets pointe for moderne er skræmmende, men det er desværre nok også en realitet. Mit håb er, at nogle af jer læsere vil tjekke denne film ud, hvilket også gør mig motiveret til at være lidt perifer omkring plottet og potentielle spoilers. Dog kan jeg nævne, at filmens overordnede tema handler om hævn. Vi følger et ægtepar i Japan, som i deres første dage derhenne oplevede en bilulykke, hvor den kvindelige hovedrolle overbeviser sig selv om at hun har påkørt en kvinde, der nu hjemsøger hende og hendes mand. Dog er alt selvfølgelig ikke som det umiddelbart ser ud, og vi bliver hurtigt introduceret til nogle af mandens venner, som er rimelig flade karakterer, men som dog er vigtige for plottet. Hvis du allerede har en idé om hvad plottet går ud på, så har du højst sandsynligt ret. Hvis du vil have et sidste hint, så kan jeg bedst beskrive handlingen og klimakset som schadenfreude.

Shutter har alt i alt potentialet til at introducere nybegyndere til gysergenren med dens ligetil historie og relativt lamme ”skræmmende” elementer. Så hvis du er utryg ved gys, så giv den en chance. Vi er jo lige begyndt på den mest spooky måned, så forbered dig på den kommende tid ved at starte let ud med Shutter.

Shutter (2008) kan streames på Disney+ og lejes på Blockbuster.

Redaktionen afsluttet: 07.10.2022