Skip to main content
KULTUR

Ugens Streamingtip: Ratched

Mom, mommy, mother - der er mange ord for den klassiske morrolle. Andre roller associeret med moren er selvfølgelig den omsorgsfulde forplejer, som bringer mig til ugens streamingtip. Fordi apropos mother og forplejer, så er det i denne uge både den internationale dag for sygeplejersker og mors dag. Derfor er det tid til at anbefale Ratched, en nervepirrende serie med Sarah Paulson i hovedrollen, og hun skal nok få dig til at kalde efter din mommy.

Af Christoffer Voss Nedergaard Jeppesen, , 13-05-2023

Ryan Murphy bringer igen horror til vores skærme

Du har måske hørt om andre uhyggelige serier skabt af Ryan Murphy: American Horror Story. Scream Queens. Glee? Men Ratched skiller sig ud fra resten, med dens helt unikke atmosfære. Hvis ikke du kender Murphy’s stil, så kan du glæde dig til en rigtig dramatisk serie, hvor der ikke er sparet på spænding, kostumer og fantastiske skuespillere. Der en del kendte ansigter med i Ratched: Sarah Paulson, Sharon Stone, Cynthia Nixon og Judy Davis – de er alle brillante talenter og serverer deres roller på et sølvfad for publikum. Jeg synes helt klart, at Ratched er en af Murphy’s stærkeste serier, især med hans ry for ikke at afslutte sine projekter ordentligt. Ratched fanger din opmærksomhed fra start til slut.

Guddommelig æstetik

Serien foregår i 1947, og på trods af de forfærdelige forhold dette punkt i tiden bringer med sig, så vejer æstetikken op for dem. Med al respekt til de danske hårdtarbejdende sygeplejersker, så kan deres uniformer altså ikke måle sig op med denne series bud på et rigtigt outfit at redde liv i. Udover de fantastiske kostumer, så er hver bygning og hvert rum virkelig som taget ud af tiden. Mange af scenerne foregår i de smukkeste rum, med dekoration som nutidens offentlig sektor kun kan drømme om. Seriens fokuspunkt ligger hos et mentalhospital i det nordlige Californien, og hvis du kan se igennem klinisk tortur, så er omgivelserne virkelig bare tryllebindende glamourøse.

Sapphic tension

Hvis der er noget Sarah Paulson er god til, så er det skøre skrig og sapphic tension. Heldigvis er Ratched fyldt med begge, og udfoldelse af de mest uventede forhold er så smukke som noget kan være. Traditionel romance, især i 1940’erne, er da ved at være lidt kedelig. Så selv hvis du bare skulle bruge en romantisk serie, som gerne måtte have nogle thrillerelementer, så kan jeg også anbefale Ratched af den grund.

 

Så hvis du mangler en serie at se, og sætter pris på sygeplejerskesmommies, så kan jeg kun anbefale Ratched.

Ratched kan streames på Netflix.

Redaktionen afsluttet: 13.05.2023