Skip to main content
KULTUR

Ugens Streamingtip: J.K. Rowling | ContraPoints

For 2 uger siden havde Hogwarts Legacy dansk udgivelse, og siden da har spørgsmålet om J.K. Rowlings syn på transkønnede fyldt adskillige medier og Facebookkommentarer. Men hvad er egentlig problemet med Harry Potters forfatter? Lad os give en transkønnet stemme chancen for at forklare, hvordan J.K. Rowling (intentionelt eller ej) skader transkønnedes vilkår.

Af Christoffer Voss Nedergaard Jeppesen, , 24-02-2023

I begyndelsen af 2021 udkom Youtuberen Natalie Wynn (Contrapoints) med videoen J.K. Rowling som respons til forfatterens udtalelser om transkønnede. På trods af videoens alder er pointerne Wynn fremhæver og synligheden af fænomenet stadig relevant to år senere, nu hvor J.K. Rowlings syn på transkønnede fylder medierne igen. Tilbage i 2021 og nu i 2023 er dog mange der spiller spørgsmålet: ”Hvad er problemet?”. Derfor anbefaler jeg i denne uge en YouTube video, som på trods af ”bare” at være en YouTube video, har ufattelig meget at byde på ift. J.K. Rowling-situationen og forståelsen af fordomme omkring transkønnede generelt.

Jeg ville ikke blive overrasket, hvis du som sad og læste nu, undrede dig over hvorvidt en YouTube video ville være værd at investere tid og energi i, for at forstå denne situation bedre. Jeg skal forsikre dig om, at Contrapoints-kanalen ikke er en helt almindelig YouTube kanal med makeup, gaming eller vlogcontent. Natalie Wynn er en transkønnet kvinde og politisk engageret Youtuber samt videoessayist, der producerer politiske videoer af høj refleksions- og produktionsværdi oftest rettet mod online kultur og højreekstremistiske bevægelser. Hendes videoer er oftest en solid længde, og J.K. Rowling er ingen undtagelse med dens 90 minutter. Så vær klar på at følge ordentlig med, fordi alle 90 minutter bruges til at forklare hvordan Joanne Rowlings image gik fra potentiel problematisk til direkte transfobisk.

Mere konservative individer ville højst sandsynligt anklage denne video for propaganda rettet mod traditionelle værdier, og gå ud fra at videoen bare er en undskyldning for at sparke til Rowling, men dette er ikke tilfældet. Natalie Wynn er utrolig tålmodig overfor J.K. Rowling, særligt ovenpå hendes online ”canceling” begået af venstreorienterede ekstremister på Twitter, idet Wynn har siddet i samme situation. Wynn har ikke lavet denne video for at gøre nar med Rowling, men derimod rækker hun en hånd ud til forfatteren, da pointen er at opnå en bedre forståelse af, hvorfor Rowlings holdninger og udmeldinger skader trans-miljøet mere end hun aner. Det er derfor også mit håb, at hvis du selv sidder med kritiske tanker rettet mod dem J.K. Rowling har krænket med hendes ytringer og transkønnede generelt, så vil du give denne video en chance, bare for at se hvorvidt du ville kunne finde logik i nogle af argumenterne, og udfordre dit eget synspunkt på sagen.

Måske lyder en 90 minutters videoessay lidt drøj, men det er langt fra tilfældet. Dette er ikke som en langtrukken forelæsning, men derimod en underholdende og informerende rejse fra teori til konklusion, som helt ærligt ikke føles som halvanden time. Contrapoints er en fantastisk karakter, og hendes måde at fortælle på, leder trygt seeren gennem en ellers forvirrende debat. Den eneste minimale kritik jeg kunne komme med er, at der er nogle interne jokes hist og her, som mest giver mening for erfarne seere af kanalen, men intet der skaber forvirring over videoens overordnet pointe – og hvis du vil forstå disse jokes bedre, så kan du altid tjekke nogle af hendes andre videoer ud, for de kan kun anbefales.

Så hvis du undrer dig over hvad J.K. Rowling egentlig har gjort, eller hvis du er træt af hele debatten, men stadig vil forstå den uden den store mængde research, så kan jeg kun anbefale Natalie Wynn’s video om J.K. Rowling og Contrapoints-kanalen generelt.

Writer’s note: Jeg overvejede at indsætte en Harry Potter joke her, men fandt det simpelthen for cringe, så i stedet vil jeg komme med en opfordring… Kan vi ikke snart komme videre fra Harry Potter? Please?

Videoen kan findes nederst i artiklen eller ved at søge: Contrapoints J.K. Rowling på YouTube.

Redaktionen afsluttet: 24.02.2023