Skip to main content
RUST
KULTUR

Ugens Streamingtip: Forhistoriske Apokalypser

Det er påskeferie, og jeg er træt af være klog og respektere videnskabelig skik. Hvorfor slapper vi ikke af med lidt pseudovidenskab præsenteret af journalist og pseudoarkæolog Graham Hancock?

Af Christoffer Voss Nedergaard Jeppesen, , 07-04-2023

Denne serie vil gøre dig dummere

Forhistoriske Apokalypser omhandler den kontroversielle Graham Hancock og hans arbejde med at finde Atlantas - nej det er ikke en joke. Vi følger Hancock på hans rejse rundt i adskillige lande, hvor han præsenterer diverse menneskeskabte strukturer/monumenter, som faktisk er ganske spændende og imponerende. Mange af disse (ikke officielle) world wonders fortjener bestemt opmærksomhed, og hvis bare Hancocks fokus lå på at undersøge deres skabelse og udfordre deres formåede year-of-build, så ville det være fantastisk, men desværre forløber det sig ikke sådan.

Hancocks bud på verdens sande historie, omhandler en yderst avanceret civilisation fra ca. tolvtusind år før Kristus, som ifølge Hancock skulle have spredt deres fortællinger og viden verden over, og bygget adskillige af disse mindre kendte fantastiske strukturer… med evnen af telekinese – Ergo har mange forskere valgt at sætte spørgsmålstegn ved Hancocks hypoteser, tro det eller ej.

Hancock sælger slangeolie

Da jeg så Forhistoriske Apokalypser, opdagede jeg særdeles hurtigt, hvor irriterende jeg fandt værten af programmet, nemlig Hancock. I læsere skal selvfølgelig danne jeres eget billede af ham, men allerede fra starten af programmet var der noget spøjst ved ham og hans måde at præsentere på. Efter lidt research fandt jeg ud af hvem Graham Hancock faktisk er. Hvis du, ligesom jeg, ikke kendte til Hancock før denne serie, så kan jeg fortælle, at han har haft gang i disse spilopper længe. Siden 90’erne har Hancock kritiseret og beskyldt traditionelle arkæologer og videnskabsmænd for at begrave sandheden om menneskets udvikling. Han ved ikke hvorfor, at disse officielle myndigheder skulle have en grund til at lyve, men han er sikker på, at de har løjet – hvilket muligvis kan lyde lidt ureflekteret, fordi det er ureflekteret.

Derfor vil jeg klart anbefale, at du går ind til denne serie klar til at sætte spørgsmålstegn ved Hancock og hans budskab. Min opfattelse af manden, er at han primært har skabt serien, for at globalisere disse konspiratoriske tanker, no shit I know, men også for at stikke til den reelle forskning af disse strukturer og forståelsen af menneskets historie generelt. Det er bare ærgerligt, at Hancocks argumenter er så ufatteligt dårlige, idet de netop ingen rygdækning har, og det er nærmest frustrerende at høre ham kritisere forskningsarbejde, når kilderne til hans overbevisninger kommer fra psykedeliske stoffer og drømme. Pas på med at tage hans budskab for seriøst, da han helt tydeligt benytter sig af klassiske retoriske virkemidler til at lyde ganske overbevisende, men det er mit store håb, at du rimelig hurtigt vil kunne høre hans argumenter, og undre dig over hvor utrolig latterlige de er.

Netflix-nepotisme

Adskillige forskere har været ude og kritisere Netflix for at have kategoriseret Hancocks serie som værende en dokumentar, nu hvor han spreder så megen misinformation om både selve monumenterne han undersøger, og de videnskabelige og arkæologiske tilgange en forsker burde stole på. Disse forskere mener simpelthen, at Forhistoriske Apokalypser hører til i science-fiction genren, idet ideerne præsenteret i serien er så ufattelig langt fra virkelighedens rammer.

Jeg kan kun skrive mig med på forskernes udsagn, fordi da jeg så serien, var det som at se dårlig science-fiction. Det er ærgerligt, at serien skal nedsættes sådan, fordi der er ufattelig spændende ting med, og der er valide grunde til at sætte spørgsmålstegn ved nogle af vores forståelser af tidslinjen for mennesket og dets teknologier. Derfor synes jeg helt klart, at man skal prøve at give serien en chance, og så bare udfordre de kendte forståelser af menneskets begrænsninger med dit eget synspunkt. Det går netop galt hos Hancock idet han går fra nul til telekinese, men hvis du kan være enig i hans spørgsmål, og bare ikke hans forklaringer, så er jeg sikker på, at du vil nyde serien.

Hvordan har han overhovedet fået produceret denne serie? Det tænkte jeg i hvert fald efter min research på ham og hans tidligere beskæftigelser med disse fænomener. Det viser sig så, at Hancocks søn er en højtstående manager hos Netflix, som måske ville gøre farmand en tjeneste. Du kan gøre dig selv den tjeneste, og benytte Forhistoriske Apokalypser som en øvelse i kildekritik og kritisk-videnskabelig tænkning generelt, fordi meget andet får du nok ikke ud af den. Men giv serien et kik, den er nu meget underholdende med lidt ironisk distance.

Forhistoriske Apokalypser kan streames på Netflix.

Redaktionen afsluttet: 07.04.2023