Skip to main content
Kultur

Ugens streamingtip: Creep

Vi nærmer os slutningen af oktober, så selvfølgelige anbefaler jeg en sidste gyserfilm. Det tog mine venner og jeg cirka fem pauser at komme igennem denne film, da den simpelthen skabte sådan en ubehagelig stemning i rummet. Hvis man virkelig hader gys, så kommer man nok ikke igennem Creep.

Af Christoffer Voss Nedergaard Jeppesen, kulturredaktør, , 30-10-2022

Mange gyserfilm på markedet nu til dags er fyldt med kæmpe budgetter, special effekts og et cast fyld med skøre karakterer. Creep er dog en helt unik horror oplevelse, som virkelig skiller sig ud fra gysernormerne. Den kommer højst sandsynlig til at påvirke dig på en helt særlig måde. Efter mit første watch af Creep, skulle jeg i hvert fald sikre mig at alle døre og vinduer var lukket og låst. Creep er ikke aliens, monstre eller overnaturlige skabninger. Creep tackler det mest uhyggelige i verden, nemlig menneskets sind, drømme, lyster og umoralsk ambition.

Creep skiller sig gevaldigt ud fra andre gyserfilm, da den netop består af et utrolig småt cast, meget ordinære lokationer og umiddelbart rimelig ordinære mennesker. Filmen befinder sig i found footage genren, men den tager det realistiske værktøj fundet i found footage en del længere end andre film fra samme genre. Der var tidspunkter hvor jeg virkelig blev overbevist om, at nogle af disse optagelser var virkelige. Skuespillet er så naturligt, at det faktisk giver mig lidt myrekryb til tider, idet filmen er fyldt med trygget stemning og nogle virkelig lange akavede momenter. De simulerer virkelig en akavet stund til punkt og prikke, og det sætter dig virkelig bare i en perfekt dårlig stemning, som bare vokser og vokser mens du langsomt både sænker og hæver paraderne. Hvis det lyder svært at forestille sig, så er det fordi at det er det. Jeg har aldrig oplevet sådan et naturligt ubehag hos fiktion før. De filmiske virkemidler er fandme brugt godt.

Plottet i Creep er virkelig svært at beskrive uden at afsløre for meget, og overraskelseselementerne er så kritisk vigtige for den overordnede oplevelse, så jeg kan ikke få mig selv til at spoile de centrale plotpointer. Dog kan jeg fortælle, at vi i filmen ser verden gennem Aarons filmlinse. Han er en freelance filmskaber, som har fået til job at dokumentere en mands sidste dage på denne jord, således hans minde ikke vil gå tabt. Gennem filmen gennemgår Aaron og den fremmede en masse op og nedture, og til tider minder deres forhold næsten om et umage venskab. Jeg må igen klappe i mine hænder for filmens skuespillere, fordi de bærer bare 100 procent hele succesen på deres skuldre. Den sidste scene i denne film er seriøst brændt ind i mit sind, og min intuition fortæller mig, at den nok skal brænde fast i dit også.

Så giv denne indiegyser en chance og afslut spooky month rigtigt med Creep. Du kommer ikke til at fortryde det… medmindre du får mareridt selvfølgelig. Dog er det risikoen værd, så sæt dig sammen med nogle modige mennesker når du skal se Creep, fordi hold da op hvor er jeg glad for at jeg ikke så den alene.

Creep kan streames på Netflix.

Redaktionen afsluttet: 30.10.2022