Skip to main content
KULTUR

Ugens Streamingtip: ASMR - Study with me!

Ugens streamingtip kræver altså i denne uge et åbent sind og en god attitude. Hvis vi alle er klar til det, så har jeg nøglen til en lækker ny studietaktik.

Af Christoffer Voss Nedergaard Jeppesen, , 27-01-2023

Eksamensperioden er nu slut, og det er allerede tid til at forberede sig til de første undervisningsgange. Jeg ved ikke med jer, men personligt kan jeg godt føle mig rimelig kvæstet efter sådan en lang periode med eksamenspres, så tanken om at læse op allerede nu kan være lidt uoverskuelig. Heldigvis har jeg et tip til, hvordan man kan gøre læsningen lidt nemmere for sig selv, hvis man ligesom jeg kan have lidt svært ved at koncentrere sig om en tekst i længere tid.

Hvis du ikke kender til fænomenet kaldet ASMR, så er det kort forklaret, en særlig type genre af videoer der indenfor de sidste 10 år virkelig har overtaget særligt YouTube og andre sociale platforme. Disse videoer er designet til at berolige deres publikum, og nogle videoer er endda ment som et søvnmiddel, da mange oplever sådan en rolig følelse på grund af de audiovisuelle cues, at de helt simpelt falder nemmere og bedre i søvn ved brug af ASMR-videoer.

Disse cues kan være alt. Det kan være rolig snak, hvisken eller bare lyde fra hverdagsgenstande som bliver banket, tappet eller slebet blødt på. Du kan finde næsten alt indenfor genren, og der findes tonsvis af forskellige kontekster af ASMR. Herunder anbefaler jeg i denne uge en ASMR-video, som er skabt til at hjælpe andre med at fokusere på at studere.

Videoen kommer fra YouTubekanalen: Sarah Lavender ASMR. Hun bruger to timer på selv at sidde og studere. Således dette skal skabe en fællesskabsfølelse af studielivet, hvilket måske lyder lidt tosset, men ud fra både personlig erfaring samt forsøgskaniner jeg har testet denne video på, har den virkelig hjulpet med koncentrationen. Sarah har også inkluderet naturlige pauser i videoen, hvortil man lige kan tage en velfortjent pause inden at I, i fællesskab starter op igen og så dannes der altså en god rutine.

ASMR har desværre lidt et ry for at være seksuelt, hvilket frastøder en stor del af potentielle seere. Tro mig dog når jeg siger, at dette kun er et rygte. Der er intet seksuelt ved at læse op til forelæsninger, og de fleste af disse Youtubere har ingen intention om at fremstå sexet. Se det som et værktøj. Se det som et moderne bud på en studieteknik der bare vil hjælpe studerende med at komme lettere igennem deres læsning.

Så hvis du overvejer hvorvidt dette kunne gavne dig, eller helt simpelt er nysgerrig på om du ville finde det afslappende, så synes jeg, at du skulle prøve at tjekke videoen ud her nederst i artiklen. Det kan ikke skade at gøre det nemmere for dig at komme godt i gang med studiestart på dit nye semester.

Redaktionen afsluttet: 27.01.2023