Skip to main content
RUST
campus

SDU-studerende gik til kamp for sports-bh’er: - Jeg leger jo ikke undertøjsmodel

De to SDU-studerende Nivi Meyer og Emilie Arbirk startede sidste uge en underskriftindsamling, der gav genklang i hele landet – og som tirsdag aften fik SDU Fitness til at ændre sine ordensregler. Merit fik en snak med de to kvinder inden det ekstraordinære bestyrelsesmøde, hvor reglen blev taget op.

Af Kasper Vegeberg Enstrøm, , 15-09-2021

”Forelæsninger, dem kan jeg sgu ikke rigtig koncentrere mig om for tiden”, erkender Nivi Meyer med et træk på skuldrene.

Hun er en af de to initiativtagere, der fredag i sidste uge oprettede underskriftsindsamlingen Stop forbud imod bare maver i SDU Fitness, som i skrivende stund har 600 underskrifter.

Siden den anden initiativtager til indsamlingen, Emilie Arbirk, postede et opslag om indsamlingen på Facebook, har de da også haft rigeligt andet end undervisning at se til. Opslaget har fået over 260 kommentarer, og i starten af denne uge begyndte de to studerendes telefoner at bimle non-stop, mens journalister fra aviser, radio-kanaler og tv-stationer fra hele landet prøvede at få fat på dem.

”Jeg har vibreret siden fredag. Jeg ryster hele tiden. Det føles som to måneder siden, det var torsdag”, fortæller Emilie Arbirk og viser sine sitrende hænder til Nivi Meyer, der griner og nikker medgivende.

De sidder på SDU’s bibliotek, ikke mange meter fra SDU Fitness’ lokaler, og taler om alt det, der er sket siden torsdag, hvor hele sagen begyndte at rulle.

 

Dårlige oplevelser i fitnesscentret

Det startede, da Emilie var i SDU’s fitnesscenter for at træne i torsdags. Hun var begyndt at løbe på løbebåndet i sit træningstøj, der udover løbeskoene bestod af træningsbukser og en sports-bh. Der gik dog ikke lang tid, før hun blev kontaktet af en medarbejder, der fortalte hende, at det var imod reglerne at træne med kun sports-bh til at dække overkroppen.

”Så tager jeg en anden trøje på, som er en hættetrøje, der er skåret på maven. Jeg får så at vide, at den også er imod reglerne, fordi man kan se maven”.

Derefter forlod hun træningscentret og delte sin oplevelse på Instagram. Og sådan fik hun kontakt til Nivi Meyer igennem en fælles bekendt.

Nivi havde nemlig haft en lignende oplevelse et par måneder forinden, hvor hun også havde fået påbud mod, at hendes mave kunne ses i SDU Fitness. Hun havde allerede sendt en klage til fitnesscentret uden at få svar, og nu var hun klar til at gå skridtet videre.

 

Hygiejne, personlige grænser og kulturforskelle

SDU Fitness havde dog sendt et svar til Emilie – et svar som centeret selv senere har offentliggjort i en SDU-gruppe på Facebook – hvori folkene bag redegjorde for, hvorfor de indtil tirsdag aften fandt forbuddet imod sports-bh’er passende.

Ifølge deres forklaring er forbuddet imod sports-bh’er til for både hygiejne og varierende personlige grænser. Og så er det af hensyn til SDU’s multikulturelle miljø. Men det argument giver de to kvinder ikke meget for. De nævner både veninder med hijab og familiemedlemmer fra katolske lande:

”Vi har da også snakket med dem om, at deres blufærdighed er mere indadvendt, og den vil de aldrig pålægge andre. Det er mere en selvfølelse end en regel, de vil lægge ned over hovedet på andre,” fortæller Nivi Meyer.

Heller ikke argumentet om personlige grænser overbeviser de to kvinder. Ifølge dem er det nemlig en overseksualisering af kvindekroppen, når almindeligt træningstøj, som er tilladt i bl.a. Fitness World, hvor Nivi arbejder, bliver gjort til noget seksuelt. Emilie forklarer:

”Det er jo ikke, fordi jeg står og leger undertøjsmodel eller noget. Det er jo bare mig, der er tilpas i min krop. Og så at få at vide, at det er upassende – det er en virkelig ubehagelig følelse”.

”Vi skal ikke tage hensyn til noget, der hedder overseksualisering, uanset om det er fra folk af spansk, polsk eller dansk baggrund. Det er så ligegyldigt. Den skal jeg ikke tage hensyn til. Det kan man ikke kræve af mig. Jeg må selv bestemme, hvornår jeg er i en seksuel kontekst”, fastslår Nivi Meyer.

 

Overvældende opbakning

Begge studerende oplever, at det har været hårdt at stå i front for den massive debat, deres initiativ har skabt. Men spørger man, om de fortryder på den måde at have sat sig selv i søgelyset, er svaret nej.

Samme dag som underskriftsindsamlingen blev launchet, tog jeg tog til fredagsbar, og det var fedt. Folk kom hen og spurgte ind til det. Og da der var kommet lidt mere alkohol ind, løb folk hen og krammede mig og sagde ’hvor er det dejligt, I gør det!’”, beretter Nivi.

”Alle henvendelser, jeg har fået face to face, har været positive,” supplerer Emilie. De negative kommentarer har kun været på de sociale medier.

Og så er det ikke kun kvinder med lignende oplevelser, der viser støtte til sagen, fortæller Nivi:

”Rigtig mange af fyrene er kommet hen til mig og har sagt: ”Du siger bare til, Nivi, så tager vi alle sammen crop tops på og går ned og træner.”

 

Forbud er ophævet

I løbet af tirsdag har TV2, Danmarks Radio, Jyllands-posten, Ekstra Bladet, Berlingske, BT og flere nationale og lokale medier fortalt om de to kvinders kamp for, at deres maver må være synlige i universitetets fitnesscenter.

Det har fået formanden for SDU Fitness’ bestyrelse, Victor Immanuel Bjerre, til at kalde til ekstraordinært bestyrelsesmøde om reglementet tirsdag aften, hvor forbuddet mod sports-bh’er blev ophævet.

Målet med underskriftsindsamlingen er nået. Men for Emilie Arbirk er der også et andet grundlæggende princip i spil:

”For mig betyder det selvfølgelig meget at få ændret den regel. Men nu har jeg sagt min mening. Og det, synes jeg, er det allervigtigste, man kan gøre. At sige sin mening og stå inde for den”.

Merit har bedt om interview med SDU Fitness’ bestyrelsesformand, Victor Immanuel Bjerre, hvor vi kunne have foreholdt ham kritikken. Han sendte dog et skriftligt svar, hvor han bl.a. skriver:

”SDU er en god og rummelig uddannelsesinstitution, hvor man har frihed til at være, hvem man er. Sådan skal det naturligvis også være i vores lille forening. Ligesom vi efter bedste evne arbejder på at gøre flertallet af medlemmer tilfredse. Vi vil gerne have en forening og et regelsæt, som flertallet kan se sig selv i.”

Redaktionen afsluttet: 15.09.2021