Skip to main content
Årsfesten 2021

Traditionernes fest vender endelig tilbage

Med få dage tilbage inden, at Årsfesten sætter endnu et hak i en traditionsrig historie, har MERIT taget et nostalgisk kig på fejringen igennem tiderne.

Af Adam Bouttai, , 26-10-2021

Årets gang i overskrifter, overrækkelser af æresdoktorater, prisuddelinger og klassisk musik indhyller åbningsarrangementet i auditorium 45, når  SDU's vigtigste aften skydes i gang.

Arrangementet har på nær sidste års force majeure aflysning fundet sted hvert år siden stiftelsen af Odense Universitet i 1966. Årsfesten har således  årligt dannet ramme for aftenen, hvor studerende og ansatte sammen kan fejre universitetet.

Det har dog ikke altid forholdt sig sådan til festen, der i universitets unge år blev anset for at være alt andet end folkelig. Billedmateriale viser dog, at den moderne årsfest er langt mere i den konservative ende end  i blomsterbørnenes 70'ere og 80'ernes reaktionære årti, der blev formet af lige dele kartoffelkure og Bundesligahår. 

Mand, kend din slipseknude

Årsfesten er eventet, hvor unge mænd i Syddanmark får muligheden for at mestre en af de finere slipseknuder eller måske endda lykkes med selvbinderen, hvis skæbnen tillader det. For det er da også mere reglen end undtagelsen, at der suites-up og holdes på formerne, særligt når både royale, ministerielle embeder og øvrige spidsborgere er inviterede. 

Dykker man lidt dybere ned i arkiverne, finder man dog håndgribelige Kodak moments, der tilsiger, at det ikke altid behøvede at være bedsteborgerligt, da de studerendes udsending skrabede i de konservative dyder og skabte royale smil med kreative ungdomsoprør.

Redaktionen afsluttet: 26.10.2021