Skip to main content
Kultur

GAFFA-prisen 2020 giver dine playlister en hjælpende hånd

Er du også kørt træt i den playliste på Spotify, som du lavede sidste år? Er du klar til at opdage ny musik og nye kunstnere? RUST var i onsdags til GAFFA-prisen 2020, som var propfyldt med god musikinspiration, som vi vil dele med jer.

Af Frederikke Malling, , 03-03-2020

Du laver en fed playliste med ti af dine yndlingsnumre, som du bare har lyst til at høre på repeat hele tiden, hvilket du gør. Men med tiden kunne din playliste godt have brug for fornyelse.

Heldigvis er der ikke noget bedre end en musikaward til at få nye ideer til musik og nye kunstnere. Den gode og rette musik er nødvendig for cykel-, bus- eller togturen, læsningen eller træningen.

Vi deler derfor nogle af de helt store vindere og nye kunstnere med jer, så I kan få noget inspiration til playlisten, som hænger dig langt ud af halsen.

Melvin Kakooza

GAFFA

I år havde GAFFA ti års jubilæum på deres awardshow, hvor Melvin Kakooza stod i spidsen. Awardshowet er baseret på musikbladet GAFFA, og derfor det rette sted at finde den gode inspiration.

Årets danske udgivelse, årets danske hit og året danske elektroniske udgivelse var blot få af de priser, som blev uddelt til nogle af Danmarks dygtigste musikere onsdag aften. 

15.000 mennesker havde været inde og stemme på deres absolutte favoritter. Det er altså den danske befolkning, der er musikjuryen bag disse nomineringer, hvilket kun gør priserne endnu mere fornemme. Og blandt de nominerede var bl.a. Jada, Hans Phillip, Hjalmer, L.O.C og mange, mange flere.

L.O.C.

De store vindere

Der var ingen tvivl om, hvem der blev den helt store vinder, nemlig Hjalmer. Det er derfor ikke til diskussion, at Hjalmer må og skal fylde mere på playlisterne her i 2020. Hjalmer kunne tage hjem med hele fire priser. Han vandt for årets danske popudgivelse, årets danske solist, årets danske sangskriver samt årets danske udgivelse. Hjalmer er derfor kommet for at blive og er klart et lyt værd. Så hvis ikke han allerede har en plads på din yndlingsplayliste, så er det nok ved at være på tide. 

Udover Hjalmer var der også flere kunstnere, som kunne gå hjem med adskillige priser.

Det danske band The Minds of 99 modtog også to priser i løbet af aftenens show. Her modtog de både prisen for årets danske livenavn samt årets danske hit. The Minds of 99 er derfor et af de bands, som ikke blot skal have en plads på playlisten, men som man også bør opleve live, når man skal have en pause fra bøgerne. 

Udover de danske navne var der også priser til internationale navne, hvor der heller ikke var nogen tvivl om, hvem der var den store vinder. Billie Eilish vandt nemlig hele fire priser ud af de fem internationale priser. 

Har nogen af disse kunstnere gået din næste forbi, så er det nok tid til at vende næsen den anden vej, for det er de helt store favoritter i år.

Hjalmer

De nominerede

Udover de mange forskellige vindere, var der flere som var nomineret i flere kategorier, og derfor nogle af de kunstnere som hitter i blandt den danske befolkning lige nu.Kunstnere som Jada, Hans Phillip, Farveblind og Tessa, for bare at nævne få, var kunstnere, der blev udvalgt til disse nomineringer af den danske befolkning.

Jada var en af de kunstnere, som var nomineret til adskillige priser, hvor hun også vandt året danske nye navn, og derfor en af de kunstnere som man skal holde et godt øje med. I kategorien årets danske nye navn var også Clara, Hans Phillip, Alexander Oscar samt Tessa nominerede. Disse kunstnere er helt klart nogle af dem, som vi skal lytte til i 2020 og ikke mindst holde øje med.


I rockens tegn

GAFFA-prisen 2020 var i år vendt hjem til Århus, men som aftenens vært pointerede, vendte rocken også hjem til Århus i år.

Aftenens show var nemlig præget af meget rock. Her spillede rockbandet Joyce, gode gamle Dizzy Mizz Lizzy, Rebecca Lou, samt VOLA. 

Selv hvis du ikke er til rock, vil jeg anbefale at kigge nogle af navnene igennem. Derudover er rock altid godt til at give den max gas i Fitnesscentret. Så få opdateret din fitness-, løbe- eller træneplayliste med lidt god og ny rock, så skal du nok få sved på panden.


En hyldest til kvinderne

En pris skilte sig særligt ud i aftenens show. Det var Tak Rock-prisen, som i år blev overrakt af Pernille Rosendahl. Denne pris overrakkes til kunstnere, som har gjort sig særligt bemærket på den ene eller anden måde.

Dette års vinder blev HUN SOLO. Disse tre kvinder vandt på baggrund af deres særlige fokus på kvinder i musikbranchen med målet om mere diversitet. Kvinderne har altså i særdeleshed være forgangskvinder for diversitet i musikbranchen. 

Kvinderne havde en særlig drøm om, at Danmarks musikbranche skulle være forgangsland og havde derfor et særligt opråb.
Ifølge dem var den feministiske tidsalder begyndt og opfordrede os til at tage stilling og ansvar.

Vi skal få gang i at høre flere kvindelige kunstnere. Det er 2020 og derfor tid til at være mere alsidig i vores musikvalg.

Er du derfor også ofte tilhænger af at høre mandlige kunstnere, så kunne det være, det var tid til at give kvinderne en plads blandt favoritterne. Et godt bud på en kvindelig kunstner kunne blandt mange være Freja Kirk, som netop også var en af de liveoptrædende til GAFFA-prisen 2020. Hendes musik er udfordrende, vild og vovende, men ikke mindst rigtig god og i hvert fald en lytning værd.

HUN SOLO
Freja Kirk

Få gang i noget nyt musik

På den lange togtur hjem fra showet blev jeg personligt nødt til at tjekke kunstnere som Jada, Freja Kirk samt When Saint Go Machine ud. En musikaward er i særdeleshed en god mulighed for at få åbnet for sin musikhorisont.

RUST håber derfor også, at du er blevet mere inspireret til at give en ny kunstner eller en gammel flamme en chance, samt et overblik over hvilke kunstnere vi skal holde et ekstra godt øje med i år.

When Saints Go Machine
Redaktionen afsluttet: 03.03.2020