Skip to main content
RUST
Kultur

GAFFA-prisen 2019: En aften fyldt med punkter

Der var både høj musik, høj stemning og højt hår at spotte til årets GAFFA-pris, da den løb af stablen på Odeon i går aftes. Vi har taget et kig på aftenens højdepunkt, lavpunkt, midtpunkt og en helt masse andre punkter.

Af Julie Schuster Lapp, , 08-03-2019

Foto: Sebastian Dammark/Emmely Lisius Norlander Smith/Julie Schuster Lapp

Prisens højdepunkt
Der er ingen tvivl om, at Ravi Kumar blev aftenenes højdepunkt. Duoen, der består af rapperen Sharon Kumaraswamy og produceren Aske Knudsen, skabte en fest i salen, da de optrådte med sangene ”I Only Make Out With Myself” og ”Staring at My Dick”, sidstnævnte akkompagneret af syv kvinder i kor. Den kvindelige rapper Kumaraswamy fyldte hele scenen med sin vilde udstråling, gyldne rullesko og sprøde stemme og satte en høj standard allerede tidligt i showet.

Prisens lavpunkt
I stærk kontrakt til Ravi Kumars stærke optræden stod desværre sangerinden Fallulah, der fik vores øjenlåg til at blive tunge. Med et meget stille sceneshow, en meget stille sang og en meget lav energi løber hun med aftenens lavpunkt. Endnu værre blev det, da hun efterfølgende blev interviewet af Carsten Holm backstage. Piplyde, fuglekvidder og et skilt med skriften ”Jeg identificerer mig selv som fugl” var det eneste, Holm fik ud af Fallulah. Måske var der nogen, der synes, at det var sjovt, men hos RUST fik det altså en tommel nedad.

 Prisens midtpunkt
Mellem højdepunktet og lavpunktet stod midtpunktet for årets GAFFA-pris. Ingen andre en The Minds of 99 kunne blive prisens midtpunkt, der tog fem ud af fem mulige priser med hjem fra prisuddelingen. Man skulle tro, at fem priser gav dem god mulighed for at holde fem gode takketaler. Eller i det mindste arbejde sig hen mod bare én god takketale. I stedet demonstrerede de, hvordan man bedst kan drikke sig fuld under GAFFA-prisens varighed på to timer med ordene: ”Ej hvor er jeg stiv” fra forsangeren Niels Brandt. På den måde må det virkelig siges, at The Minds of 99 blev prisens midtpunkt på alle måder.

Prisens udgangspunkt
Før højdepunktet, lavpunktet og midtpunktet var udgangspunktet. Udgangspunktet for de i alt syv optrædener til prisuddelingen blev en optræden fra det aarhusianske shoegaze-/metalband Møl. Bandet spillede nummeret ”Bruma”, som har en meget rolig begyndelse. Folk i salen lænede sig tilbage i de grønne stole, tog en slurk af deres øl og slappede af til musikken – i hvert fald i de første 40 sekunder, for der bliver den rolige melodi skiftet ud med skrig, metal og trommer. Så blev aftenen ligesom skudt i gang.

 Prisens holdepunkt
Ingen GAFFA-pris uden et holdepunkt. Både i 2010, 2011 og 2013 har han stået der, og nu er han altså tilbage som tovholder på prisuddelingen; det er selvfølgelig aftenens vært, Anders Breinholt. Den erfarne Natholdet-vært folder sig ud og holder fast i showet, både når han præsenterer priser, taler med publikum og de nominerede samt ringer op til de vindere, der ikke kunne være der til at tage imod prisen.

Prisens hovedpunkt
Er hovedpunkt det samme som midtpunkt? Eller måske højdepunkt? Ikke helt. Faktisk er det måske mere ”det-der-er-på-hovedet-punkt”, for det var især håret, mændene havde givet opmærksomheden til årets prisuddeling. Lange, brune krøller, lyserød gryde og kæmpe-knold af dreadlocks var blot nogle af de frisurer, som vakte stor opsigt på den røde løber.

 Prisens frysepunkt
Lukas Graham kunne desværre ikke møde op til GAFFA-prisen for at modtage sin pris for årets danske popudgivelse, så Anders Breinholt ringede ham op på FaceTime. Og som det så ofte går med teknik, ville billede, lyd og tidsforskel ikke rigtigt samarbejde, men et fint frosset billede af Lukas Forchhammer kunne også noget. Det gav i hvert fald Breinholt anledning til selv at udforme takketalen.

 

Årets danske vindere

Årets danske udgivelse: The Minds of 99: Solkongen

Årets danske band: The Minds of 99

Årets danske solist: Hjalmer

Årets nye danske navn: Baest

Årets danske hit: The Minds of 99: Alle skuffer over tid

Årets danske rockudgivelse: The Minds of 99: Solkongen

Årets danske popudgivelse: Lukas Graham: 3 (The Purple Album)

Årets danske hiphop-udgivelse: Benal: Benjamin og Albert

Årets danske hardrock/metaludgivelse: Baest: Danse macabre

Årets danske elektroniske udgivelse: When Saints Go Machine: It's a Mad Love

Årets danske livenavn: The Minds of 99

Årets Tak Rock-pris: Poul Krebs

Redaktionen afsluttet: 08.03.2019