Skip to main content
Kultur

Anmeldelse: Fremtidens musikere redder GAFFA-Prisen

Årets GAFFA-Prisen blev båret igennem af unge, engagerede artister.

Af Emmely Lisius Norlander Smith, , 09-03-2019

Foto: Emmely Lisius Norlander Smith

Torsdag løb GAFFA-Prisen 2019 af stablen i Odeon i Odense. Awardshowet leverede, når det gjaldt fede liveoplevelser, især fra nogle af de unge, engagerede "newcomers". Men selve showet virkede en smule halvhjertet.

Metalbandet Møl skreg showet i gang. Bandet var det helt rette til at starte, og hvis der var nogen i salen, der inden da skulle have siddet og nikket, var de i hvert fald vågne nu. Som værten Anders Breinholt sagde, da han efterfølgende trådte ud på scenen, så fattede man ”ikke en bjælde”. Men det gjorde absolut ingenting.

Anders Breinholt ønskede velkommen til publikum og de nominerede, og så skulle den første pris uddeles:

Årets Danske Hit

Vinderen af ”Årets Danske Hit” blev The Minds Of 99’s ”Alle Skuffer Over Tid”. Rockgruppen var nomineret i fem kategorier og vandt i alle fem. Deres første takketale var upersonlig og uengageret, og deres takketaler blev kun værre, som aftenen skred frem.

Årets Nye Danske Navn

Prisen ”Årets Nye Danske Navn” gik til heavy metal-bandet BAEST.

Den næste optrædende var Ravi Kuma, en elektronisk rap-duo bestående af rapperen Sharon Kumaraswamy og producer Aske Knudsen. Sharon osede af selvtillid, mens hun med teknik og præcision rappede sig gennem to sange. Især nummeret ”Staring at My Dick” satte ild til salen, og Ravi Kuma gav uden tvivl aftenens ultimativt bedste performance.

Årets Danske Rockudgivelse:

”Årets Danske Rockudgivelse” gik til albummet Solkongen af The Minds Of 99.

Årets Danske Popudgivelse:

Lukas Grahams The Purple Album vandt prisen for ”Årets Danske Popudgivelse”. Bandet kunne ikke være der, men Anders Breinholt facetimede dets forsanger Lukas Forchhammer, som befandt sig i LA, så han kunne give publikum nogle ord med på vejen. Forbindelsen var så dårlig, at vi ikke kunne høre, hvad han sagde, men det var heldigvis underholdende nok i sig selv at se Breinholt kæmpe med teknikken.

Derefter efterfulgte Fallulah Ravi Kuma på scenen, og det var en ærgerlig rækkefølge. For mens Sharon Kumaraswamy vækkede salen, havde Fallulah valgt at synge en sjæler, og man sad tilbage med følelsen af, at optrædenen langsomt sugede den energi, som de to sidste artister havde sørget for, ud af rummet.

Årets Danske Hiphopudgivelse

Vinderen af prisen ”Årets Danske Hiphopudgivelse” blev rap-duoen Benal for albummet Benjamin og Albert. Breinholt forsøgte at facetime dem, men de tog ikke telefonen.

Årets Danske Elektroniske Udgivelse

When Saints Go Machine vandt ”Årets Danske Elektroniske Udgivelse” med deres EP It’s a Mad Love.

Så gik Hjalmer, som er opvokset i Odense, på scenen. Han leverede et lidt kedeligt nummer, som kun var rigtig godt, når han kort fik lov at synge uden andenstemmen, han havde medbragt.

Årets Danske Hardrock/Metaludgivelse

BAEST vandt prisen for ”Årets Danske Hardrock/Metaludgivelse”. Det var således den anden pris, de kunne tage med hjem.

Årets Danske Band

”Årets Danske Band” blev The Minds Of 99.

Den ydmyge skotske sanger Lewis Capaldi, hvis sang ”Someone You Loved” ligger nummer ét på den britiske singlehitliste og også ofte spilles i dansk radio, indtog scenen. Som Fallulah gik han ned i tempo, men i dette tilfælde fungerede det, for hans vokal var så fængende, at det var umuligt at miste fokus. Anders Breinholt spåede, at Capaldi en dag vil blive lige så stor som Ed Sheeran – der optrådte til GAFFA-Prisen i 2011 – og efter at have hørt ham live, synes jeg ikke, det virker usandsynligt.

Årets Danske Solist

Odenses borgmester Peter Rahbæk Juel uddelte prisen for ”Årets Danske Solist”, som gik til Hjalmer.

Årets Danske Livenavn

”Årets Danske Livenavn” gik til The Minds Of 99.

Techno-duoen Farveblind gik på scenen, men jeg havde drukket 40 centiliter Albani Classic for 65 kroner og var derfor gået på jagt efter et toilet, så jeg missede begyndelsen af deres optræden. Da jeg kom tilbage, havde de til gengæld sat gang i en fest i salen; deres dansetrin var skøre og energien utæmmelig, og de stod uden tvivl for aftenens bedste sceneshow.

Tak Rock-Prisen

GAFFA og Royal Beers nye ”Tak Rock-Pris” uddeles til en, der har gjort en ekstraordinær indsats for dansk musik. Den gik til mangeårig talsmand for Smukfest og tidligere pladeselskabsmand og producer Poul Martin Bonde. 

Årets Danske Udgivelse

Hovedprisen ”Årets Danske Udgivelse” gik til The Minds Of 99’s Solkongen, og Peter Sommer og Tiggerne sluttede showet af med to lidt flade numre, som ikke helt levede op til det niveau, flere af de andre kunstnere bød på.

Kort sagt:

GAFFA-Prisen 2019 var et underholdende show, men det var musikken, der måtte løfte det, mens selve showets opsætning kunne have budt på mere. De mindre kendte kunstnere overgik de mere kendte, og selvom gruppen ikke gik hjem med en pris, var aftenens vinder Ravi Kuma. Fra uengagerede takketaler til akavet backstage fuglehumor virkede showet en smule halvhjertet, og mens Anders Breinholt var god til at involvere publikum, havde det været endnu bedre, hvis han havde haft tid til at inddrage mere komik. 

Redaktionen afsluttet: 09.03.2019