Skip to main content
Kultur

Dagens ferie-streamingtip: Spotlight

”Spotlight” er filmen om katolske præster, der misbruger børn, og om hvordan en gravergruppe prøver at få historien ud til befolkningen. Du bliver taget med i redaktionens nederlag, sejre og frustrationer, for historien om præsterne er ikke nem at afsløre.

Af Frida Flinch , 19-10-2022

Hvis du har den mindste interesse for, hvordan man graver journalistiske historier frem, så er det her filmen for dig. Jeg vil gå så langt og sige, at det er en fejl, at filmen ikke er en del af pensum på journalistisk. Det retter jeg lige til, at den burde være på alle studieretningers pensumliste. Det er et klassisk eksempel på, at hårdt arbejde giver pote. Og endnu en kliche: Man stoppe ikke, bare fordi man møder modstand. Filmen er en hyldest til de journalister og ofre, der kæmpede for at få historien frem, og på samme måde er det et stykke historie som man aldrig må glemme, selvom man kunne have lyst til det. 


Nu sidder du sikkert derhjemme og river dig i håret, for hvad er det for en historie skribenten taler om? Bare rolig, det kommer nu.

Vi møder spotlight-redaktionen på mediet The Boston Globe, hvor det journalistiske arbejde kører på rutinen. Der bliver ansat en ny chefredaktør, og hvis du gætter på, at han ændrer dagligdagen på avisen, så har du gættet helt rigtigt. Han peger The Boston Globes gravergruppe Spotlight mod retningen af historien om katolske præster, der misbruger børn. BUM! Så har du plottet. 
Nu vil jeg ikke afsløre for meget, men historien om de katolske præster er ikke bare lige sådan at slynge ud. For hvem er egentlig de skyldige, og hvem er de uskyldige? Hvor mange har vidst, at det her foregik? Filmen viser alle de journalistiske overvejelser, som man kommer igennem, når man skal grave i sådan en historie. Skal man gå efter den store historie, og afsløre et helt system, eller skal man gå efter den enkelte præst og hurtig få historien ud? 

Hvis man ikke allerede læser journalistik, så kan filmen lige kort få dig til at overveje et studieskift. Man kommer nemlig helt tæt på det redaktionelle arbejde på avisen. De små sejre, som journalisterne fra redaktionen oplever, kan man mærke på egen krop. Nederlagene og udfordringerne gør nærmest ondt i kroppen, fordi man gennem filmen får skildret ofrenes oplevelser med de katolske præster. Som seer er du ikke i tvivl om, hvad der er på spil. 

Filmen kan give våde øjne. Måske bliver du en lille smule vred på verden, men samtidig får du et indblik i en af de største afsløringer, som ændrede mange menneskers liv markant. Måske du bliver lidt paranoid, når du går rundt i dit eget lokalsamfund, for hvad sker der egentlig helt nøjagtigt bag de lukkede døre. Men du bliver også glad for, at der findes mennesker som dem i Spotlight-redaktionen. 

Så vil du på en rutsjebane af følelser, så skal du få set ”Spotlight” i din efterårsferie. Eller hvis du vil blive lidt klogere på, hvad der skete i USA i start 00’erne, så skal du få set ”Spotlight”. Er du på 3. semester på journalistik, så er der ingen undskyldning for ikke at få set ”Spotlight”. Filmen er nemlig en kæmpe inspiration, hvis man selv sidder med et graverprojekt.
Hop ned under dynen, lav en god kop te, pop nogle popcorn (jeg kan stærkt anbefale sweet and salty popcorn), og få set ”Spotlight”.

Jeg vil afslutte med chefredaktørens gyldne citat om journalistikken: “This kind of story is why we do this” 

”Spotlight” kan streames på Viaplay. 

 

 

Redaktionen afsluttet: 19.10.2022