Skip to main content
Kultur

Dagens ferie-streamingtip: Rich Kids

Hver dag i din efterårsferie får du et tip til, hvad du bør streame. I dag er det kulturredaktør Christoffer Voss Nedergaard Jeppesen, der giver sit bud.

Af Christoffer Voss Nedergaard Jeppesen, kulturredaktør, , 17-10-2022

Velkommen til højdepunktet af dansk kultur. Jeg vil allerede nu advare om, at denne film kræver et kolossalt niveau af både god smag og påskønnelse af ekstrem dårlig smag. Men bliv nu ikke afskrækket, for belønningen for udståelsen af denne film er en dokumentarisk karikatur(?) af røvforkælede teenagere uden moral – dog med rigeligt af Cold Hard Cash.

Umiddelbart lyder min vurdering af Rich Kids som værende overordnet negativ, men det kunne ikke være mere forkert. Forstå mig ret, Rich Kids er nok en af de værste film, som jeg nogensinde har set, men i min bog er den også blevet en kult klassiker. Dog med ingen fortjeneste til instruktør Rune Bendixen, idet stemningen i filmen virker meget seriøs. Bendixen havde 100% forventet at hans film blev modtaget som 2007’s wakeup call om den skadende festkultur og stofmisbruget blandt unge. Men det eneste wakeup call Rich Kids giver sit publikum, er hvor ikke-tolerable rige nordsjællændere er.

Det første problem med Rich Kids er, at den ikke ved hvorvidt den er ordinær fiktion eller en fiktionsdokumentar. Fordi vi får både serveret en åbningsscene, hvor Sebastian Jessen onanerer på en husbåd og tørrer sin sæd væk med 500kr sedler. Men vi får også interviewsessioner igennem filmen hvor disse rige unge snakker om hvor hård rigdom er. Dissonansen mellem genre er så forvirrende og underholdende, og det sætter bare standarten for filmen. Det lyder måske ikke så sært på skrift men tro mig, de her interviews er så u-intentionel komiske, at jeg ville ønske, at de fyldte mere i filmen end de gør.

Plottet i Rich Kids omhandler en gruppe rige venner i starten af voksenalderen. De går konstant i byen og drikker sig fulde i ren vodka, mens de sniffer 10 gram kokain i én bane – på trods af at den mængde er langt over den ordinære dødelige dosis. Men altså, overdrivelse er nok denne films mest brugte virkemiddel. Tror du unge mennesker drikker en hel flaske vodka selv? Nej de drikker 5 flasker. Tror du unge ryger en enkelt joint? Nej de sniffer 20 gram kokain. Tror du helt seriøst, at piger går i byen for at dyrke noget meningsløst sex? Nej ikke de her piger. To søstre i Rich Kids går nemlig i byen for at leve deres Anna Nichole Smith fantasi, og boller alle rige fyre de kender i deres bil ved fronten af parkeringskælderen i håbet om sikret rigdom. Og det er ikke et kvindefjendsk udsagn fra mig, det er deres officielle plot. Rich Kids er fyldt med sindssyge situationer som dette, og jeg har nævnt noget af det mest tamme. Det kan godt være, at denne film skal lejes for at kunne ses i øjeblikket, men det er fandme det værd. Det lover jeg.

Og så kan vi ikke komme uden om hvor fanget i 00’erne denne film er. Moden, talestilen, og mest af alt hele konceptet med en film om unges farlige livsstil. Altså jeg ville ikke være overrasket, hvis en mor i 2007 så Rich Kids og tænkte: ”Det er lige præcis derfor mit barn ikke skal i byen i København.” Fordi det er et mareridtsscenarie. Det er bare så utrolig lamt skruet sammen, at mareridtet bliver til en drøm. Filmen signalerer bare et kæmpe vibe af ” unge nu til dags”, men den er tydeligvis skrevet og instrueret af en boomer instruktør, der aldrig har set en bytur i sit liv. Han har kun læst skrækhistorier om dem. Den største forbrydelse er, at instruktøren påstår at hans film er baseret på virkelige hændelser, hvilket jeg finder rimelig absurd, da de unges dårlige opførelse ikke er begrænset til at drikke alkohol torsdag aften, men derimod strækker sig ud til: handel af stoffer, hærværk, voldelige hatecrimes, voldtægt, og mord. Ja, mord. Du ved unge nu til dags går rundt og myrder til højre og venstre. Amen den her film er sådan et rod, men det gør den kun perfekt.

Jeg er meget negativ omkring filmens udførelse af dens budskab, og det er jeg fordi filmens budskab er fuldstændig tabt. Men hold nu op hvor er dens dårlige manuskript og rodet plotlinjer ekstremt komiske. Der er så meget meme potentiale i den her film. Hver anden replik er seriøst guld.

Hvis jeg må anbefale en lille leg at have i mente mens I ser filmen første gang. Så prøv at gæt hvem den hemmelige homoseksuelle karakter er, fordi vi skal selvfølgelig have noget overflødigt repræsentation med, men den skal helst ikke give nogen mening overhoved eller have nogen reel relevans for karakteren. Vi ser jo en dansk ungdomsfilm fra 2007 for fanden da. Jeg kan næsten garantere, at den ikke er til at gætte før det bliver tvunget frem ude af det blå.

Rich Kids er overordnet en pissedårlig film, men det er bare så utrolig dårlig lavet, at den samtidig er blevet til et mesterværk. Filmen har den perfekte mængde af naiv camp, og den er en tidskapsel tilbage til nogle af de mest cringe år i vores senmoderne samfund. Gør dig selv tjenesten og se Rich Kids. Grin af den. Had den. Del den med dine venner. Grin og had den sammen. En ikonisk dårlig dansk film er en ret så god måde at tilbringe kvalitetstid sammen på.

Dette er toppen af dansk kultur, så kom og vær med i eliten. Se Rich Kids og se verden på ny.

Rich Kids kan lejes på Blockbuster.

Redaktionen afsluttet: 17.10.2022