Skip to main content
Kultur

Dagens ferie-streamingtip: Moulin Rouge

Moulin Rouge er et visuelt orgie for dine sanser, som i en overdådig kærlighedshistorie fører dig tilbage til en natklub fyldt med synder, sex og champagne. Bliv forført af de franske bohemers fortryllende søgen efter ’truth, beauty, freedom and love’.

Alle mine comfort-film er musicals! Der er bare et eller andet fedt over dramatiske fortællinger der enten forstærkes eller forsødes af en god ensemblesang, hvor alle lige pludselig bryder ud i sang og dans. Musicals er dog meget mere end tårevædede kærlighedssange og store teatralske shownumre.  Moulin Rouge omfavner dog klicheerne i høj grad, men er samtidig et gennemført filmisk festfyrværkeri, der bedst kan beskrives som et stort sansebombardement!

Hvis du er fan af Baz Luhrmanns nyeste film, Elvis, så bør du gøre dig selv den tjeneste at se hans tidligere film Moulin Rouge. Gør dig klar til en kærlighedsfilm ud over det sædvanlige, hvor det parisiske bordel inviterer dig indenfor til musik fra blandt andet Elton John, Marilyn Monroe og Queen. Du skal nok blive godt rundtosset, forvirret og mest af alt fascineret, når du bombarderes af et sammensurium af billeder, lyde og effekter, som på én gang udspiller sig i en hovedkulds fart. Især den første del af filmen er fyldt til bristepunktet med farver og sanseindtryk. Det viser helt perfekt, hvordan det var at være på Moulin Rouge i 1899 – vanvittigt og spektakulært!

Moulin Rouge er både en tragisk og smuk kærlighedshistorie og en fortælling om det overdådige liv mod det nytænkende bohemeliv. Den unge og naive forfatter Christian (Ewan McGregor) bliver dybt forelsket i Moulin Rouge’s perle, kurtisanen Satine (Nicole Kidman). Man kan ikke andet end at falde pladask for det par. Når de synger sammen, som i ’Come what may’, sættes filmen ned i et menneskeligt tempo, hvor man lader sig drage af deres enestående kemi. Deres kærlighed er bare ikke ligefrem accepteret. Direktøren på Moulin Rouge er ved at opsætte forestillingen ’Spectacular Spectacular’, som finansieres af den magtsyge hertug. Til gengæld får hertugen fri adgang til Satine uden begrænsninger. Hun får altså sit show og sin hovedrolle ved at give sin krop til hertugen. Det er en rimelig mystisk aftale, når han i musicalen fra 2018 faktisk portrætteres som homoseksuel, men jeg sagde jo, at han var en smule magtsyg. Den aftale er Cristian selvfølgelig ikke fan af, og det udtrykker han gennem en helt formidabel tango-version af ’Roxanne’. Han er samtidig blevet instruktør på ’Spectacular, Spectacular’, så der er lagt op til det helt store trekantsdrama.

Det her er en opfordring til at bruge ferien på at tage et smut til den kreative bydel Montmartre i Paris, hvor gaderne lige har fået et ekstra skvat af fri fantasi, surrealisme og absint. Filmens æstetiske ekstravagance er i højsædet, og er måske også prioriteret højere end fortælling et par gange. Kærlighedshistorien er dog sublim hele vejen igennem, hvor sukkersøde blikke bliver blandet med jalousi og hjertesorg. Jeg er ikke meget for at have sentimentale citater hængende i min lejlighed, men jeg har dog ét, og det er selvfølgelig bohemernes mantra gennem hele filmen: ”The greatest ting you’ll ever learn is just to love and be loved in return”.

Hvis du er trængende efter mere, når du har set Moulin Rouge, så kan jeg glæde dig med at musical-versionen af filmen får danmarkspremiere i 2023. Jeg havde fornøjelsen af at se den sidste år på West End i London og hold nu op hvor er den fantastisk! Selve fortællingen har musicalen ikke pillet ved, men til gengæld har den fået et frisk og moderne soundtrack, der seriøst er alt for godt (virkelig, find det på Spotify). Rollebesætningen har også fået et nutidsboost, som kun gør forestillingen bedre. Derudover findes selve Moulin Rouge stadig den dag i dag i Paris. De opfører utrolig flotte shows hver aften, og det er som at være der selv tilbage i 1899. En lille spoiler: du skal måske ikke tage derind med bedsteforældre, små søskende eller andre sarte sjæle. Der vises bare bryster flere gange under showet og det er ikke muligt at købe billetter uden der følger champagne med. Så er du forberedt.

’Moulin Rouge’ kan streames på Disney+.

Redaktionen afsluttet: 18.10.2022