Skip to main content
Kultur

Dagens ferie-streamingtip: Knives Out

Hvem er morderen? Og hvorfor? Knives Out er en klassisk murder-mystery, som alligevel ikke keder seeren. Det er et frisk pust fra de mange seriøse film og serier i genren.

Af Dagmar Gorica Petersen, grafisk redaktør, , 23-10-2022

Når man er opvokset med Barnaby, Poirot, Inspector Morse og Wallander, og senere hen fuldt med i Bones og SVU, så er genren er ikke ukendt. Dog kan man diskutere om det har været sundt for lille mig, men jeg har det meget fint i dag. Murder-mystery genren har allerede en overflødig mængde af film og serier, og det kan til tider være for meget. Det er ofte meget af det samme som vi ser, som kan risikere at få genren til at dø ud. Men i 2019 var der håb igen!

Da Knives Out udkom i 2019 skulle man ikke tøve for at bestille billetter til den tætteste biograf og se den på det store lærred. Ikke nok med at traileren så lovende ud, så var det et stjernespækket cast vi fik præsenteret. Daniel Craig, Christopher Plummer, Jamie Lee Curtis, Chris Evans, Michael Shannon, Katherine Langford, Toni Colette, Ana De Amas og mange flere. Vi hår også lov til at møde en tidligere James Bond, som i den grad viser alsidighed og som beviser at denne rolle var det der skulle til for at rebrande ham selv fra af den britiske licence to kill-rolle. For ikke at nævne Captain America i en sweater, der var tæt på at lukke internettet ned.

Filmen omhandler krimiforfatter Harlan Thrombey (Christopher Plummer) fejre sin 85-års fødselsdag med hans familie, da han om natten dør på mystisk vis. Alt peger på at det er selvmord. Dog er det ikke en overbevisende konklusion for detektiven Beniot Blanc (Daniel Craig), som blev anonymt hyret til at komme til bunds i sagen. Dette fører til en masse åbenbaringer gennem samtaler med familien og en endelig konklusion, som vi nok havde set komme - men tvivlen om man har ret er der alligevel. For hvorfor skulle en familie stole på Harlans sygeplejeske, Mata Cabera (Ana de Amas), som ikke har noget at gøre med familien, men alligevel har været Harlans tætteste ven?

Alleenten kender eller har en skør familie, men denne familie tager prisen. Måden instruktør Rian Johnson har fremvist en så dysfunktionel rigmandsfamilie med hemmeligheder i mængdevis, er gjort med sådan en finesse og genialitet, at det tendenserer til perfektion.

Knives Out indeholder en humor og spidse kommentarer til dens seriøse emne. Filmen har os i dens hule hånd, og seeren kan kun blive grebet. Vi mødes ikke af de langtrukne samtaler, som er en standarddel i langt de fleste serier fra genren. Tværtimod er samtaler spydige og man kan kun grine med. Man kan ligeledes beskrive denne film som værende en film, der krydser den gode gamle opsætning af murder-mystery med den morderne tids problematikker, uden at gøre det påtvunget eller usmageligt.

Jeg lyver ikke nå jeg siger at filmen, i min optik, er den bedste murder-mystery film til dato – og hvis jeg løj ville du ikke være i tvivl.

’Knives Out’ kan streames på Viaplay og Blockbuster.
Redaktionen afsluttet: 23.10.2022