Skip to main content
Kultur

Dagens ferie-streamingtip: In the Heights

Dagens streamingtip trækker både tråde til amerikansk, prisvindende raphistorie og eventyrlige Disney-megahits. Rusts chefredaktør har nemlig valgt at anbefale en hjertevarm Lin-Manuel Miranda-musical.

Af Kasper Vegeberg, chefredaktør, , 19-10-2022

Der er ingen vej uden om det: Du er på vej ind i en kold, krise- og inflationstynget efterårssæson med krigen lige om hjørnet og et polemisk rasende valg, der står til slet ikke at slutte på valgdagen. Nå ja, og så er der lige eksamenerne på din dybt besparede uddannelse, der formentlig efterlader dig arbejdsløs i en rum tid, når du er på den anden side.

Derfor synes jeg, du skal unde dig selv en ukompliceret sommermusical på en billig streamingtjeneste. Du skulle tage at se In The Heights.

Fra uniforestilling til Disney-hits

Hvis du ikke kender den relativt unge musical, så kender du måske den relativt unge bagmand, Lin-Manuel Miranda. Han er en af de få, der er blevet en verdensstjerne på baggrund af en Broadway-forestilling, nemlig gigahittet Hamilton. Du ved, den hvor sorte og latinamerikanere spiller The Founding Fathers og rapper sig igennem amerikansk historie (den kan du streame i sin teaterudgave på Disney+ - bare lige et ekstra streamingtip).

Siden har Miranda skrevet sangene til både Moana og Encanto, medvirket i den nye Mary Poppins og instrueret filmen tick, tick… BOOM! om sit store musical-idol, Jonathan Larson.

Men det hele startede altså med teatermusicalen In The Heights, dengang med ham selv i hovedrollen, som han skabte og opsatte på sit universitet, siden off-Broadway og til sidst på Broadway. Og i 2021, efter Miranda var blevet et megafænomen, er den så filmatiseret under kyndig instruktion af Jon M. Chu (manden bag bl.a. Crazy Rich Asians)

Latinamerikansk New York-setting

Historien udspiller sig over få dage under en hedebølge i New York-kvarteret Washington Heights. Her følger vi en gruppe immigranter, der hver især arbejder for at opnå sin drøm om at slippe ud af det fattige nabolag.

Drømmen kommer dog tættere på, end nogen af dem havde turdet håbe på, da hovedpersonen Usnavi opdager, at der netop er blevet solgt en lottokupon med den store gevinst i hans lille kiosk. Han ved bare ikke, hvem vinderen er.

Krydr det med et væld af kærlighedsdramaer, sociale samfundstemaer, der ikke dykker alt for dybt, og et soundtrack, der blander hip hop med nye og gamle genrer - og så har du en moderne musicalklassiker, som alt for få har stiftet bekendtskab med.

Hvorfor bruge en ferieaften på In the Heights?

Fordi det både er sjovt og interessant at spore Lin-Manuel Mirandas megahits tilbage til hans første sange i In The Heights.

Har du fx lyttet til Disneys rekordslående ørehænger, We Don’t Talk About Bruno, så kender du allerede til hans evne i at skrive et medley af forskellige karaktersange, der til sidst smelter sammen til én. Den evne viste han allerede frem i In The Heights. Prøv bare at se filmversionen her:

 

Han beviste også lige fra start, hvor god han er til at skrive melodiske sange til stærke kvindestemmer – et talent, han for alvor fleksede i Moana – og det kan man høre i sangen Breathe.

Man kan også bare starte filmen forfra og se en af mine favorit-åbningssange i en musical overhovedet, hvor de fleste hovedkarakterer præsenteres mesterligt og kreativt. Dén evne har Tony-komitéen og resten af verden siden honoreret efter at have set Aaron Burr, Sir/My Shot i Hamilton.

Men den vigtigste grund til at se In The Heights er trods alt, at det simpelthen bare er en skøn og underholdende musical med dragende karakterer, smuk æstetik og vidunderlige sange.

In The Heights kan streames på HBO MAX og lejes på både Blockbuster og Viaplay.

Redaktionen afsluttet: 19.10.2022